Cum reacționează organismul în prima lună în care renunți la carne. Pledoarie pentru dieta vegetariană

-


Dr. T. Colin Campbell, autorul celebrei cărți Studiul China, considerată cea mai importantă carte pe tema alimentației și sănătății publice din ultimii 75 de ani, ne îndeamnă să renunțăm la produsele de origine animală fiind singura cale prin care putem preveni boli precum cele cardiovasculare și chiar cancerul.

 

Și pentru că se apropie postul Crăciunului, această perioadă este cât se poate de benefică pentru a face un astfel de experiment. O persoană ca mănâncă carne zilnic nu va trece prea ușor peste prima lună. Însă, un astfel de experiment poate aduce beneficii imense corpului și de aceea merită încercat. Dacă ai probleme de sănătate, nu începe un astfel de experiment fără a trece mai întâi pe la medicul de familie.

„Știu că pare greu de crezut până nu încerci singur, dar gusturile se schimbă atunci când treci la dieta vegetariană. Pofta de carne nu numai că dispare, dar vei începe să descoperi noi gusturi, incredibil de savuroase, de care nu erai conștient când mâncai în principal produse de origine animală. Dacă accepți sugestia mea de a încerca o alimentație bazată exclusiv pe produse de origine vegetală timp de o lună, este posibil să te confrunți cu următoarele cinci probleme”, scrie medicul în cartea sa.

1.În prima săptămână s-ar putea să te deranjeze puțin stomacul, întrucât sistemul digestiv trebuie să se obișnuiască. De obicei, de cele mai multe ori, acest simtom nu durează prea mult.

2.Va fi nevoie să-ți aloci timp pentru a te obișnui cu noul regim de viață. Concret, va fi nevoie să înveți rețete noi. Va trebui să fii atent la gusturile tale și să consumi numai acele feluri de mâncare care îți fac plăcere. Aceasta este cheia succesului.

3. Va trebui să te obișnuiești cu noul stil de viață și din punct de vedere psihologic. Mulți dintre noi am fost obișnuiți să gândim că fără carne masa nu este masă, în special cina. Va trebui să depășești această prejudecată.

4.Nu vei mai putea frecventa localurile obișnuite. Și această tranziție necesită timp.

5. S-ar putea ca familia, prietenii și colegii tăi să nu te încurajeze. Din varii motive, oamenii cred că este periculos să fii vegetarian sau vegan. Ei nu înțeleg cum  sunt în stare alții să renunțe la obiceiurile nesănătoase în condițiile în care ei nu pot face acest lucru. Dar se poate!

Potrivit medicului Campbell, pe termen lung, alimentația vegetariană este mai puțin costisitoare decât cea bazată pe produse de origine animală, însă, în perioada de acomodare vei scoate ceva mai mai mulți bani din buzunar pentru că te vei afla în perioada de testare de noi alimente. Trebuie să mănânci bine și suficient, chiar dacă scopul adoptării acestui stil de viață este să și slăbești. Mai devreme sau mai târziu vei ajunge la greutatea dorită, dar până atunci nu îți propune nicio clipă să flămânzești. Și cel mai important sfat al medicului Campbell este acela să mănânci variat. Acest lucru este necesar atât pentru obținerea tuturor substanțelor nutritive, cât și pentru menținerea interesului tău față de noul stil de alimentație.

„Sfatul meu este să încerci să elimini toate produsele de origine animală din alimentația ta, fără a face însă o obsesie din acest lucru. Dacă o supă vegetală are ca bază apa în care s-a fiert un pui sau dacă o felie sănătoasă de pâine integrală are în ea o cantitate infimă de ou, nu-ți face griji inutile. Cel mai probabil, acestea nu au efecte semnificative din punct de vedere nutrițional. Și ceea ce este mai important, evită stresul cauzat de aceste cantități minuscule de alimente de origine animală”, este sfatul Dr. T. Colin Campbell.

Mai puteți citi și:

INTERVIU CU MEDICUL ADRIAN COPCEA: «Îngrăşatul şi slăbitul se pot întâmpla şi cu fructe, şi fără fructe, şi cu cartofi, şi fără cartofi »


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.