Cum se foloseşte Tăriceanu de imaginea lui Iohannis în cursa pentru recuperarea capitalului politic pierdut

-


După ce s-a transformat într-o balama la căruţa PSD-ului şi a fost salvat de DNA prin prisma voturilor social-democraţilor, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu îşi face PR politic atacându-l pe şeful statului, printr-o serie de invective, cu care speră să revină în prim-planul electoratului său ţintă. Astfel, Tăriceanu pare decis să nu renunţe încă la cursa prezidenţialele din această toamnă, deşi scorul obţinut de ALDE la alegerile pentru PE nu mai reprezintă o garanţie în faţa liderilor PSD, prin care să încerce o negociere.

Liderul ALDE nu are nici un motiv să sprijine pactul politic iniţiat de şeful statului pentru România pro-europeană în contextul în care în campania pentru PE a mizat pe un discurs anti-european şi anti-justiţie alături de PSD.  Deşi a făcut un turneu important de lobby şi imagine prin SUA şi a fost un mijlocitor al dialogului cu multinaţionalele pe subiectul OUG 114 (Ordonanţa Lăcomiei), Tăriceanu şi-a distrus imaginea şi reputaţia în plan extern, iar acest lucru s-a văzut prin scrisoarea pe care a trimis-o grupului ALDE european, unde şi-a exprimat deschis dorinţa de a retrage ALDE România.

„ALDE România nu mai este membru al partidului ALDE european, după ce nu a mai aşteptat decizia iminentă de a fi exclus, retragându-se de bunăvoie. Aşteptam cu interes şi decizia Socialistilor europeni în legatură cu PSD, cu care au îngheţat relaţiile înainte de alegeri, dar şi decizia PPE legată de iliberalii de la Fidesz. La fel ca România, Europa are nevoie să înceapă să-şi construiască viitorul pe curat”, scria pe Facebook Alin Cristian Mituţă, candidat USR-PLUS la alegerile europarlamentare.

În acest context, formaţiunea lui Călin Popescu Tăriceanu nu mai avea nicio şansă ca să continue în cadrul grupului ALDE Europa, după ce l-a atacat în mod repetat pe Guy Verhofstadt, liderul familiei europene, care în primăvară a evidenţiat derapajele în materie de justiţie şi stat de drept ale lui Tăriceanu. De asemenea, o altă lovitură primită de preşedintele Senatului a fost votul românilor de la alegerile pentru PE care a scos din ecuaţie ALDE în viitoarea bătălie din plenul comunitar. 4,1 % obţinut de ALDE a fost insuficient pentru „oamenii lui Tăriceanu” ca să mai intre în viitorul PE şi să mai aibă membri.

Prin atacul iniţiativei politice a preşedintelui Iohannis, Tăriceanu demonstrează că nu s-a împăcat cu ideea renunţării la candidatura pentru prezidenţialele din această toamnă şi încearcă cumva să revină în prim planul electoratului său ţintă. Din nefericire pentru idealurile sale politice, votul românilor a fost năucitor pentru formaţiunea sa politică care este condamnată să trăiască la umbra PSD-ului.

„Ieri, de ziua sa, dl. Klaus Werner Iohannis şi-a făcut un cadou ”instituţional”: şi-a convocat susţinătorii devotaţi pentru semnarea unui pact ilegitim şi imoral – din motive pe care le-am expus deja miercuri – menit să alimenteze, la nivelul publicului, impresia că domnia sa lucrează. În fapt, România are la Cotroceni un trântor solemn, un politician – creaţie de laborator care nu a pus nicio piatră la eşafodajul european, a fost plantat de alţii în capul mesei, dar încearcă să-şi aroge acum meritele altora. Căci nu! Dl.Iohannis nu a făcut nimic pentru integrare! Alţii au făcut-o. Guvernele din perioada preşedintelui Emil Constantinescu, guvernul Năstase, guvernul pe care eu l-am condus, pe ele a apăsat răspunderea integrării României în NATO şi UE. Pe atunci, dl. Iohannis era un primar din Sibiu care nu făcea decât să profite de generozitatea guvernului pe care l-am condus şi să-şi croiască drum electoral pe banii alocaţi de noi Sibiului, capitală culturală europeană”, a scris Călin Popescu Tăriceanu, pe Facebook.

Cât de credibil mai poate să fie Tăriceanu în contextul în care numai voturile psd-iştilor l-a salvat pentru moment de DNA, iar dorinţa de a ocupa fotoliul de la Cotroceni este din ce în ce mai mare. Prin această tactică parşivă de a lovi în imaginea lui Iohannis, Tăriceanu nu va câştiga nimic pe termen lung, ci doar îşi va consolida imaginea de lider anti-europeană, la periferia UE.

„În acest moment candidatura la prezidențiale nu intră în discuție în ceea ce mă privește. Pentru mine nu este o opțiune pe care în momentul de față să o analizez”, declara Călin Popescu Tăriceanu, răspunzând unei întrebări adresate de reporterul Digi24.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la ceremonia de semnare a Acordului Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României, că „la alegerile europarlamentare formaţiunile pro-europene au primit voturi multe şi au avut rezultate bune, foarte bune, iar formaţiunile care au încercat să demonizeze Uniunea Europeană, formaţiunile care constant au atacat independenţa justiţiei, formaţiunile care au construit o guvernare lamentabilă, mai exact PSD şi ALDE, au fost drastic sancţionate de electorat, şi pe bună dreptate”.

Acordul politic a fost semnat, joi, de liderii PNL, USR, Pro România şi PMP, urmând să fie asumat şi de UDMR.

Citeşte şi:

Viitorul Europei – un tablou pe care marile puteri ale lumii îl schițează acum

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.