Cum și-a bătut joc sistemul medical de un copil de 4 ani rănit grav pe pârtie

-


Părinţii unui copil în vârstă de 4 ani, rănit grav la cap pe pârtia de la Durău, susțin că nu s-a intervenit la timp cu un elicopter SMURD, băiețelul fiind plimbat cu ambulanța între spitalele din Târgu Neamţ, Piatra Neamţ și Iaşi.

 

Copilul de 4 ani s-a accidentat grav, joi, la cap, în timp ce se afla pe pârtia pentru sănii de la Durău, din comuna Ceahlău, judeţul Neamţ, potrivit Mediafax.

După ce, în punctul de prim-ajutor, a fost solicitată o ambulanţă la 112, tatăl copilului a pornit cu maşina în întâmpinarea echipajului medical, deoarece acesta întârzia.

Ambulanţa a preluat copilul de la Ceahlău şi l-a transportat prima dată la Târgu Neamţ. Cum aici nu exista computer tomograf, copilul a fost dus, apoi, la Piatra Neamţ pentru investigaţii.

După două ore de analize la Piatra Neamţ, medicii au decis să trimită copilul la Iaşi, la Spitalul de Neurochirurgie, deoarece era nevoie de intervenţie chirurgicală.

Părinţii spun că totul a durat mai bine de 6 ore, de la momentul accidentului şi sunt nemulţumiţi că nu s-a chemat de la început un elicopter SMURD care să ducă băiatul la Iaşi.

„Prima data au zis că au întârziat o grămadă să sune medicii care au făcut computerul tomograf. Doctorul care s-a ocupat de caz a zis că <Staţi, domnule, că sunt nişte proceduri, să aştept să-mi aducă mie hârtiile scrise>. Dura să le redacteze. Aceştia, care au făcut computerul tomograf, au zis că puteau să le transmită electronic la Iaşi, nu este asta problema. În fine, a durat. (…). Am pierdut o oră până la Piatra, o oră întors spre Iaşi, plus două ore petrecute la Piatra Neamţ sunt 4 ore şi 6 ore şi jumătate de când s-a petrecut accidentul. (…) Ei şi-au îndeplinit procedura şi protocoalele lor, dar mie mi se pare că se putea un pic mai repede dacă ne trimiteau direct la Iaşi, ei ştiind că probabil nu au anestezist la Piatra, de asta nu fac intervenţii acolo (…). Şi acum să vedem ce se mai poate face la Iaşi”, a declarat Doru Mihai Barnea, tatăl copilului.

Tatăl copilului a solicitat un elicopter SMURD, pentru a prelua copilul, însă a fost refuzat deoarece nu mai existau condiţii climatice şi era deja noapte.

„Prima dată au zis că vine, apoi n-a mai venit. Sau prima data, că s-au hotărât să anunţe, şi apoi nu mai ştiu exact. (…) Că nu aveau disponibil sau că la momentul la care au sunat probabil nu mai erau condiţiile climatice potrivite (…) şi ar fi fost pericol. Dar dacă sunau mai devreme poate ar fi fost condiţii climatice suficiente”, a mai spus revoltat tatăl copilului.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.