Cum și-au bătut joc politicienii de limba română în ultimii ani

-


Politicienii au ținut să marcheze, luni, Ziua Limbii Române prin mesaje postate pe paginile de Facebook, însă, de-a lungul timpului, unii dintre ei au schimonosit-o în fel și chip. Europarlamentarul Maria Grapini este de departe „campioană” la capitolul gramatică, devansând-o cu „succesuri” pe Elena Băsescu, așa cum reiese după o simplă căutare pe „Goagăl” – vorba lui Vanghelie.

Maria Grapini comite pe contul ei de Facebook majoritatea greșelilor flagrante, unde postează mesaje pline de virgule puse aiurea și de încălcări ale normelor gramaticale. „Florile infrumusetesc casa,schimba nu numai aspectul dar si starea de spirit,atitudinea”, notează Grapini pe pagina sa de Facebook.

Când nu inventează cuvinte, Grapini le scrie greșit: „Buna dimineata! Ultimile pregatiri inainte de Revelion! Sa ne pregatim dorintele,boabele de struguri…si sa nu uitam sa imbracam ceva nou!”.

Anul acesta, europarlamentarul  Maria Grapini le-a adresat o urare copiilor, cu ocazia zilei internaționale a acestora, sărbătorită pe 1 iunie, însă în textul său a făcut, în stilul caracteristic, o serie de greșeli. „Pentru toti copii din lume si pentru toti oamenii care pstreaza o parte din sufletul de copil,La muuuuuulti ani! Sanatate si intelepciunea pentru a ne bucura de fiecare clipa!”, a scris pe Facebook Maria Grapini.

Problemele Mariei Grapini nu se limitează doar la scris, ele se manifestă și în vorbire. Într-un dialog cu europarlamentarul Cristian Preda la Digi 24, Grapini a fost corectată de către interlocutor. „Astăzi, la întâlnirea de pe stradă, singurul reproș care l-am avut apropo de ce spunea domnul Preda…”, a spus Grapini. „Pe care, doamnă, ați vrut să spuneți”, a intervenit Cristian Preda. „Pe care”, a repetat el, fără ca Grapini să se oprească, însă, din povestit.

O aplicație îi poartă numele

Internauții s-au amuzat atât de tare pe tema numeroaselor greșeli gramaticale ale Mariei Grapini, încât unii au dezvoltat și o aplicație, numită Grapinizer. Utilizatorii au posibilitatea de a introduce un text corect din punct de vedere gramatical, apoi aplicația transformă fraza după modelul Grapini: adaugă virgule fără rost, schimbă ordinea literelor în cuvinte şi elimină spaţiul după semnele de punctuaţie.

După ce s-a făcut de râs afirmând că „poţi să ai şi eşecuri, poţi să ai şi succesuri” și că „pot să fie oameni care nu vor să vorbesc cu tine”, Elena Băsescu a recidivat în scris, precizând, într-un chestionar, că „așa sa-ntamplat astazi…”.

Greșeli molipsitoare

Elena Udrea s-a„ molipsit” și ea de „succesurile” fiicei fostului președinte. „Acest parteneriat, care ne-a adus nouă succesuri, dar care a adus în acelaşi timp un Guvern responsabil României, un Guvern care de doi ani a schimbat modul de guvernare în ţara asta, cred că trebuie continuat”, a declarat fosta șefă a PMP.

Gabriel Oprea a avut și el o exprimare nefericită anul trecut. Oprea a „dat cu virgulă” bilanțul morților în urma inundațiilor din Gorj și Vâlcea: „Avem în momentul de faţă aproximativ două victime, care se pare că au fost înecate”.

Un ministru agramat la Educație

Fostul ministru al Educației, Radu Pricopie, a reușit „performanța” de a face două greșeli gramaticale în aceeași frază, atunci când a vorbit despre Bacalaureat. „Nu a existat subiecte pe pagina de internet, a existat decât un mesaj, care nu a fost postat la 08:34, aşa cum s-a spus iniţial, ci la 09:34”, spunea în 2013 Radu Pricopie.

Marian Vanghelie a devenit cunoscut drept „primarul care este”, după ce n-a știut să conjuge, în 2004, verbul „a fi” într-o emisiune televizată. Vanghelie este celebru pentru exprimările sale alambicate, pentru „almanahe” și pentru motorul de căutare „Goagăl”.

„Vizavi de întâmplările care au fost în următoarele două zile, de fapt următoarele, ultimele două zile care au trecut. Am auzit aseară niște băieți simpatici și îi trimit să se ducă dracu’ la muncă sau să citească niște almanahe”, declara Marian Vanghelie.

Într-o altă declarație de presă, primarul suspendat de la Sectorul 5 a spus unde ar putea căuta românii informații despre Herodot.

„Trebuie să vedem cum rezolvăm o parte din problemele românilor și nu cu asemenea formule de a spune ce trebuie să învețe românii și unde găsesc pe Goagăl, Gagăl, Google, așa…unde găsim păpădia, unde găsim ce și unde ne interesăm de Herodot!”, spunea Vanghelie, ajutat fiind de ziariști pentru a găsi denumirea corectă a motorului de căutare.

 

 

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

bookmark icon