Cum stimulăm corect copiii pentru concursuri/teste/examene

- 1


Un părinte este tentat să îi promită copilului lucruri dacă trece cu brio un examen sau un concurs, însă o astfel de atitudine nu este deloc în beneficiul copilului. Dacă încercăm să evităm eșecurile academice ale copiilor noștri prin recompense, pedepse, condiționări, ei nu-și vor mai putea asuma responsabilități pentru că îi facem dependenți de reușită cu orice preț, susține Speranța Farca, psihanalist, doctor în științele educației și autoare a mai multor cărți pentru părinți.

Părinții, în general, pun o presiune foarte mare pe copiii lor în ceea ce privește reușita academică, promițându-le fel de fel de recompense, iar acest lucru, în cele mai multe cazuri, naște frustrare și de o parte, și de cealaltă.

„Tratându-i pe copiii noștri așa cum am dori să fim noi înșine tratați, vom reuși să fim cu toții mulțumiți”. Acesta este îndemnul Speranței Farca pentru părinții care își forțează copiii să reușească cu orice preț la un examen, concurs sau la un simplu test.

Așteptările părinților sunt foarte mari, însă nu toți copiii cu nota 10 în catalog au și potențial olimpic. Tot la fel se mai explică de ce la examene unii elevi obțin note mult mai mici decât cele din timpul anului școlar.

De dragul experienței, ceea ce în principiu nu este greșit, unii părinții își „plimbă” copiii pe la tot felul de concursuri, însă acest lucru este cu atât mai bine venit atunci când există un feedback și din partea dascălului care cunoaște cel mai bine potențialul academic al copilului.

Pe copii îi ajută să găsească acasă un loc unde să poată spune orice fără a fi judecați, unde să găsească susținere când au eșecuri și unde să fie cineva cu care să se bucure de reușite. 

În plus, părinții trebuie să aibă înțelegerea faptului că un om care învață întâmpină greutăți.

„Dacă încercăm să evităm eșecurile copiilor noștri prin recompense, pedepse, condiționări, ei nu-și vor mai putea asuma responsabilități pentru că noi îi facem dependenți de reușită cu orice preț”, a mai precizat, pentru Jurnalistii.ro, Speranța Farca.

În opinia spihanalistului, de reținut este faptul că „nu suntem reprezentați de reușite și de eșecuri, ci de felul în care le gestionăm. Acest model de gestiune va fi preluat de către copiii noștri mai degrabă decât ceea ce le spunem”.

Atitudinea aduce succesul

Există copii cu un intelect extraordinar, dar care, din cauza unui background emoțional instabil, nu-și dezvoltă o atitudine orientată spre succes. Concret, acei copii nu au fost educați să investească timp în propria dezvoltare personală și, implicit, nu se concentrează suficient timp pe o sarcină. Aplecarea către o muncă academică cu spor și cu folos se educă tot în familie. Însă, atrag atenția psihologii, un părinte instabil emoțional va trebui să se vindece mai întâi pe el dacă vrea să aibă un copil orientat spre succes și din punct de vedere emoțional.

10 moduri pentru impulsionarea potențialului academic al copilului

1. Citiți, citiți, citiți. Profesorii susțin că unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteți face pentru a vă ajuta copilul să reușească la școală este să îi citiți acasă. „Citirea este cheia succesului unui copil în școală și începe cu primii profesori: părinții lor”, spune scriitoarea Pamela Whitlock. Nu vă limitați doar la a le citi, ci profitați de acel timp pentru a le pune întrebări. Aceasta este și o modalitate excelentă de a vă învăța copiii despre alegeri și consecințe. Este, de asemenea, o modalitate excelentă de a-i prezenta copilului eroii potriviți. Profesorul universitar Dr. Dara Wakefield explică: „Copiii și adulții par să adore eroii nepotriviți. Aplecați-vă spre eroii istorici și spuneți-le copiilor povestiri despre curaj, loialitate și caracter”.

2. Folosiți experiențele de zi cu zi ca oportunități de predare.
3. Aflați ce studiază copilul  la școală. Continuați acasă munca dascălului, mai ales acolo unde copilul are dificultăți la clasă.
4. Nu-l forțați să ia doar nota 10. Un 10 nemuncit nu are nicio valoare și îi dă speranțe false copilului.
5. Asigurați-vă că are un somn de calitate, o nutriție sănătoasă, igienă corectă și analizele medicale la zi, adică este sănătos. S-a demonstrat științific că acei copii care mănâncă un mic dejun sănătos înainte de școală se concentrează mai bine la cursuri.
6. Discutați regulat cu profesorul copilului dumneavoastră. Profesorul este singurul în măsură să facă o evaluare corectă a potențialului academic al copilului.
7. Aflați care este motivația copilului. Împuterniciți-vă copilul să facă alegerile corecte, dar nu din cauza unei pedepse, ci pentru a se bucura de reușită. Hrăniți-i copilului apetitul pentru excelență în orice încercare. În loc să studieze pentru a obține ceva sau pentru a vă vedea mulțumiți, el trebuie ajutat să înțeleagă că reușitele și eșecurile îl ajută să se dezvolte ca om atât pentru binele lui, cât și pentru binele celor din jurul lui.
8. Dați-i copilului sentimentul că reușita și eșecul i se datorează
9. Învățați-i pe copii să fie disciplinați și respectuoși acasă. Dacă un copil nu este educat să fie respectuos la el acasă, atunci, cel mai probabil, nu va fi respectuos nici când se va afla într-o clasă de curs.
10. Nu-l privați de laude și de încurajări indiferent de rezultatul unui concurs/examen. Viața este cu urcușuri și cu coborâșuri, iar din eșec se pot învăța cele mai multe lucruri.

Citește și:

„Școala actuală formează oameni rigizi, intoleranți, speriați să nu greșească și care nu sunt lăsați să aleagă, să aibă realizări și eșecuri”. INTERVIU cu psihanalista Speranța Farca

„Părinții suferă de o frică foarte mare de a nu le reuși copiii”. Interviu cu Magdalena Drăgan, coach


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 1 comment
bookmark icon

One thought on “Cum stimulăm corect copiii pentru concursuri/teste/examene

 • Sa nu va suparati pe mine dar cred ca doamna Farca are asa un stil de pampering (ca sa vorbesc americaneste) ceva .. nemaivazut.
  Copilaria, scoala este o antecamera pentru viata reala in care copilul trebuie sa castige banii lui, sa-si faca o familie, etc.

  Pai nu va suparati pe mine, daca il inveti de mic „10. Nu-l privați de laude și de încurajări indiferent de rezultatul unui concurs/examen”. Pai a luat 2 la matematica. Asta reflecta cat a stiut IERI la test.
  Sa-l laud ca a luat 2 ?
  Credeti ca in societatea normala daca vine fara prezentarea pregatita pentru sedinta o sa-l mangaie pe cap ? Haideti sa ne revenim un pic : daca Halep lua locul 50 mondial o mai astepta cineva cu flori la aeroport ?

  Traim intr-o societate bazata pe meritocratie : faci -> AI, nu faci -> NU AI. E atat de simplu.

  0

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.