Cum sunt tratați medicii care se simt în pericol la locul de muncă

-


Gabriel Bogdan Caravețeanu, medicul pe care poliția l-a amendat pentru că a sunat „în mod abuziv” la 112 din cauză că se simțea în pericol în timp ce își făcea meseria, a declarat, pentru Jurnalistii.ro, că, în ciuda situației care s-a dorit un semnal de alarmă, niciun factor de decizie nu s-a autosesizat. În schimb, medicul atrage atenția asupra blocării posturilor în sistemul sanitar în 2019, în condițiile în care pe unele ambulanțe se lucrează cu deficit de personal.

Medicul Caravețeanu, singurul medic specializat pentru intervenții de urgență în tot județul Teleorman, a ajuns din nou în atenția publicului în urmă cu câteva zile, după ce a postat pe Facebook dovada amenzii pe care a primit-o de la poliție pentru că a îndrăznit să ceară ajutor prin sistemului 112. Medicul trebuia să transporte cu ambulanța un pacient la București și, deoarece cu câteva zile înainte aparținătorii unei paciente au fost la un pas să-l linșeze, nu a vrut să-și riște viața. Contactat de Jurnaliștii.ro, medicul Caravețeanu a spus că această situație nu le-a atras atenția mai marilor de la București. „Nici o reacție. Ignorare totală”, a precizat medicul.

Medicul este una dintre puținele voci din sistemul sanitar care nu se teme să vorbească deschis despre acest sistem corupt și lăsat în mod conștient să se prăbușească.

În urmă cu peste doi ani, v-ați revoltat din cauza lipsei personalului de pe ambulanța pe care lucrați, atrăgând atenția că asistenții medicali trebuie să se substituie medicilor. S-a schimbat ceva de atunci?

Nu s-a modificat absolut nimic. Lucrurile au rămas la fel ca în urmă cu doi ani.

Se vorbește intens despre condițiile din spitale, însă medicii ca dvs. lucrează pe ambulanță cea mai mare parte din timp. În ambulanțe cu ce fel de probleme vă confruntați?

Problemele de pe ambulanță nu le pot enumera. Pur și simplu, contează patologia pacientului. Facem tot ce știm și tot ce putem pentru a ajunge cu pacientul viu la spital. Și atât! Doar agresivitatea aparținătorilor reprezintă pentru noi o problemă foarte gravă, care nu mai trebuie permisă.

Care este cea mai stringentă problemă cu care se confruntă sistemul sanitar în prezent?

Din punctul meu de vedere, blocarea posturilor în sistemul sanitar pe întreg anul 2019 reprezintă subminarea profesiei de medic și subminarea sănătății poporului român de către statul român. În plus, subminarea profesiei de asistent medical, de ambulanțier, de brancardier, de infirmier. Practic, această blocare va colapsa întregul sistem sanitar românesc… Statul român trebuie dat în judecată pentru această blocare pe care nu are cum să o justifice, iar dacă justiția română primește ordin să pierdem acest proces, justiția internațională va da statului român verdictul de „învins”….

Citește și:

„Ministerul Sănătății este un dinozaur anchilozat și agonizant”. INTERVIU cu medicul Marian Stamate

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.