Cum tratăm infecţiile estivale. Atenţie la piscinele frecventate!

-


Infecţiile genitale reprezintă o afecțiune deosebit de frecvență în rândul femeilor, favorizate vara de scăldatul în piscine și ștranduri, care nu trebuie ignorate sau neglijate; ele necesită un consult la medicul specialist și un tratament adecvat. Pot fi reprezentate de vulvovaginite, cervicite, agentul cauzator fiind o ciupercă (candidoză vaginală), un protozoar (trichomoniaza vaginală), infecţii bacteriene (chlamydia) sau virale (herpes genital).

Atenție mare !! Aceste infecții genitale se pot lua nu numai prin contact sexual, dar și prin lenjerie de pat sau prosoape contaminate, utilizarea unei toalete publice sau înotul în piscine incorect dezinfectate

Infecțiile micotice (candidozele) sunt cele mai frecvențe infecții genitale suferite de femei în sezonul cald; boala este favorizată de transpirație sau de umezeală întreținută de costumul de baie; în plus, clorul utilizat pentru dezinfecția apelor poate duce la dereglarea florei vaginale foarte rapid, chiar și în cazul femeilor care nu și-au început viața sexuală.

O altă infecție genitală este trichomonioza; parazitul Trichomonas vaginalis se transmite ușor de la o persoană la altă în special prin apa caldă a piscinelor, dar și prin utilizarea în comun a prosoapelor.

Vaginita bacteriana  (vaginoza) apare în condițiile în care flora vaginală normală (dominată de lactobacili) este substituită cu o floră complexă și abundență de bacterii care se găsesc în mod normal în vagin, cel mai adesea cu Gardnerella vaginalis. Această infecție este foarte comună în rândul persoanelor cu o viață sexuală activă, care au schimbat mai mulți parteneri.

În plus, clorul din apa piscinelor poate provocă dezechilibre ale florei vaginale cu apariția unor inflamații și micoze la aceste nivel .

Simptomatologia este variată și reprezentată de leucoree, senzație de arsură sau usturime vaginală, prurit, dureri la urinat, dureri în timpul actului sexual, etc.

Infecțiile înalte (la nivelul uterului, ovarelor, trompelor uterine) pot provocă dureri pelvine, infertilitate, sarcină ectopică, avort .

Este foarte important să nu neglijăm aceste simptome și să mergem la un control ginecologic cu efectuarea unei analize a secreției vaginale pentru depistarea cauzei (iritație, infecție bacteriană, virală, candidozică).

Pentru noi, femeile, este foarte importantă sănătatea la nivelul aparatului genital; de aceea este necesar să ne menținem o igiena intimă adecvata prin …..contionuarea aici

Textul a apărut iniţial pe blogul medicului Ruxandra Constantina

Dr. Ruxandra Constantina

medic specialist MF, apifitoterapie, naturopatie

MEDICA RD ESTHETIC,
0734 410 417


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.