„Dragnea și Ceaușescu sunt același tip de oameni care au complexul de inferioritate, de unde și grandomania lor și dorința de putere” INTERVIU cu politologul Stelian Tănase

-


Liderul PSD Liviu Dragnea reprezintă prototipul Omului Nou, un om cu o extracție rurală, un agramat, un aparatcik care nu suportă în jurul său oamenii pe care nu îi poate înregimenta, susține politologul Stelian Tănase, într-un interviu pentru Jurnaliștii.ro.

Politologul este de părere că Liviu Dragnea are aceeași traiectorie ca dictatorul Nicolae Ceaușescu. Liderul PSD nu vine dintr-o structură urbană, sofisticată, școlită, cu valori și cu dimensiuni europene. „Drumurile lui sunt numai în filialele partidului pentru că acolo îl cunoaște lumea și i se supune. Lui îi place asta. Lui nu-i place să vorbească cu străini care îl tratează de la egal la egal și care îi pun întrebări. De asta a și fugit de la festivitatea de preluare de către România a președinției Consiliului UE. El nu se simte bine în prezența acelor străini. Nu are referințe culturale cu acei oameni”, afirmă Stelian Tănase.

În acest moment, mai susține politologul, conducerea PSD nu mai este social-democrată, iar PSD a devenit un partid fundamentalist, iliberal, antieuropean, tradiționalist, reacționar și populist.

Despre cum a ajuns Klaus Iohannis favorit în cursa pentru prezidențiale în acest moment, despre incertitudinea din PSD privind viitorul prezidențiabil, despre rolul vital al Opoziției pe parcursul celor patru reprize de alegeri, despre cum ar putea votul aduce o schimbare în România, dar și despre șansele unei candidaturi a Gabrielei Firea la cea mai înaltă funcție în stat, puteți citi în interviul de mai jos.

Jurnalistii.ro: Cum a ajuns România să fie condusă de Liviu Dragnea?

Stelian Tănase: Liviu Dragnea reprezintă Omul Nou, care este un concept stalinist. În facultate, când auzeam despre Omul Nou, pe mine mă bușea râsul, spuneam că nu există, ci este un artefact al propagandei. A venit Revoluția, comunismul s-a prăbușit și am constatat că suntem înconjurați de Omul Nou. Că există în 20 și ceva milioane de exemplare.

Dragnea este prototipul, chintesența Omului Nou. Este un om cu o extracție rurală.

România, de altfel, are cea mai mare populație rurală din Europa în raport cu populația urbană, adică între 38 și 48%, în funcție de locuire și loc de muncă sau numai de locuire – unii locuiesc la țară, dar lucrează în cel mai apropiat oraș. Polonia este următoarea țară cu o mare populație rurală, dar acolo reprezintă doar 16% în raport cu populația urbană. România este o țară și cu o economie predominant rurală. Vreau să spun că nu are o economie urbană, de tip industrial, ci una artizanală, fărămițată, de mici ocupații. Industria comunistă a devenit teren de speculatii imobiliare după 1990. Cele mai multe industrii românești au devenit afaceri imobiliare.

Dragnea a fost simțit de PSD că reprezintă Omul Nou. Dacă observați, el este înconjurat de oameni care seamănă foarte mult cu el. El este un pic mai răsărit decât ei și de asta îi conduce. Dar este agramat, este un om care nu a citit, la fel ca și cei din jurul lui care nu au citit mai nimic sau nimic.

Sunt agramați, au studii foarte dubioase. Chiar dacă au diplome universitare, acestea sunt luate de la facultăți insignifiante, nu au făcut carte. Cine a absolvit la Universitatea București? Niciunul. Ei se duc pe la universități și școli de mâna a șaptea, pe unde absolvă, unde își dau și doctorate plagiate sau pe care le cumpără. Și diplomele de la universități le obțin contracost sau prin complicități.

Sunt zeci de mii de oameni care au obținut diplome astfel în ultimii 30 de ani și mulți alimentează rezervorul de cadre al PSD. De ce? Pentru că ei vor în fruntea partidului un om la fel ca ei. Dragnea este puțin mai răsărit pentru că a făcut Politehnica, s-a făcut inginer. S-a apucat de micul negoț sătesc prin anii ’90. Și-a dat seama că nu poate crește în afaceri dacă nu se leagă de politică pentru că acolo se distribuie resursele. Și s-a înscris în PD, dar, după ce a văzut că în partid nu poate crește mai repede, s-a dus la PSD. Aceasta a fost traiectoria lui Dragnea. Aici a contat talentul lui de politician.

L-ați cunoscut pe Liviu Dragnea?

L-am întâlnit de vreo trei ori în viața mea. Prima impresie a fost aceea că era avid de putere. Am văzut „fiara” politică. Venise cu Ilie Sârbu la întâlnire. Și vorbind noi subiecte politice, am simțit pofta lui de dominație, de control, de putere. Și am mai simțit ceva – că vrea să-l „înghită” pe Ponta. L-am simțit foarte determinat să fie el numărul 1. Se simțea incomodat că trebuie să-i ceară voie lui Ponta. A doua impresie a fost că nu putea sta de vorba cu oameni neînregimentați politic, cum eram eu. Era foarte acomodat cu oamenii de partid, subordonați. Ambiguitatea relației cu mine îl făcea să nu se simtă comod în prezența mea.

Dragnea este un aparatcik. Om de aparat, al unei ierarhii de partid, un tipic activist de partid, trăit în interiorul partidului, PD și apoi PSD, și nu mai poate avea relații cu lumea care nu este înregimentată.

Nu m-am așteptat să facă o asemenea carieră politică. Deși la acea vreme era foarte posibil să-l înlăture pe Ponta dacă acesta înregistra un eșec la prezidențiale. Pentru mine era evident că Dragnea îl va înlocui pe Ponta. S-a întâmplat tragedia de la Colectiv, Ponta și-a dat demisia și a început criza de succesiune în PSD.

Deși este destul de priceput la șmecherii, nu m-am așteptat la Dragnea să aibă această derivă antidemocratică, populistă, să țină acest discurs împotriva justiției și să vrea să demoleze tot numai ca să nu intre în pușcărie.

La a doua întâlnire cu Dragnea, acesta mi-a lăsat impresia că este și un negustor. Că vinde și cumpără. Cu asta se ocupă. Și crede că toți oamenii sunt de vânzare. Se lăuda cu anumite proprietăți și m-am întrebat de unde le are pentru că dădea impresia unui om sărac, modest. Nu etala ceasuri, ghiuluri ca alții.

Nu m-am așteptat după ce a luat puterea să aibă această derivă. Nu mi-a trecut atunci prin minte că Dragnea este viitorul dictator al României.

Dar dacă ne uităm la originile lui, la condiția lui, vom vedea că el seamănă foarte mult cu Ceaușescu.

În ce sens?

Dragnea este un țăran din Sud, provine dintr-o lume foarte săracă, polul sărăciei din România. E un om care vine la oraș ca să reușească. Să nu uităm că este fiul unui milițian. Are origini foarte umile. Dragnea și Ceaușescu sunt același tip de oameni care au complexul de inferioritate, de unde și grandomania lor și dorința de putere, de a fi dictatori, de a fi jupâni.

Dacă vrem să vedem traiectoria lui Dragnea, trebuie să cunoaștem și traiectoria lui Ceaușescu.

Instinctele lor sunt aceleași. Nu vin dintr-o structură urbană, sofisticată, școlită, cu valori, cu dimensiuni europeane. Dragnea nu are niciun fel de dimensiune europeană: nu a călătorit și drumurile lui sunt numai în filialele partidului pentru că acolo îl cunoaște lumea și i se supune. Lui îi place asta. Lui nu-i place să vorbească cu străini care îl tratează de la egal la egal și care îi pun întrebări. De asta a și fugit de la festivitatea de preluare de către România a președinției Consiliului UE. El nu se simte bine în prezența acelor străini. Nu are referințe culturale cu acei oameni. Niciodată în ieșirile lui nu face vreo referință culturală. Dragnea este un personaj cu o dimensiune strict internă și se pliază doar cu români.

Dacă nu am avea această migrație uriașă, românii nu ar avea un alt orizont, dincolo de Dunăre, de Carpați. Așa este și Dragnea: lumea lui este satul lui, Gratia, județul Teleorman. Reduce România la această dimensiune.

Dar nu înțelege Polonia, Germania, Anglia. Brexitul nu este înțeles de Liviu Dragnea și de asta nici nu-l interesează. Pe el îl interesează care este relația cu Marian Oprișan de la Focșani, cu madame Dăncilă, cu Tăriceanu. El nu are alt orizont dincolo de Bărăgan. Liviu Dragnea reprezintă Omul Nou, inventat de comuniști în anii ’70-’80.

De ce o parte a societății acceptă cu pasivitate anihilarea statului de drept?

Pentru că dezbaterea este mult prea abstractă și nu pune pe tapet probleme privind traiul zilnic. Dar dacă omul are probleme concrete cu justiția sau cu poliția, vede că e foarte important ca Justiția să funcționeze. Și atunci își va aduce aminte de judecători, de polițiști. Dar lumea nu privește cu indiferență. Eu cred că oamenii au obosit. De doi ani nu se discută decât despre Justiție, Coduri, CSM, protocoale. În același timp, observăm că programul cu care PSD a câștigat alegerile a fost complet uitat. Și e de mirare pentru un partid care-și spune social-democrat să nu construiască spitale, autostrăzi, școli.

În acest moment, conducerea PSD nu mai este social-democrată. Li s-a spus și de la Internaționala Socialistă acest lucru. A devenit un partid fundamentalist, iliberal, antieuropean, tradiționalist, reacționar, populist.

PSD a uitat că la origine este un partid social-democrat. Geoană și Ponta nu au reușit să dea partidului un aer european. A venit Dragnea care a îngropat caracterul social-  democrat al partidului. Se mai întâmplă lucruri (n.r. deținuți eliberați prin recursul compensatoriu care au recidivat) care dau o anumită concretețe acestor lucruri.

Votul ar putea aduce schimbarea în România?

Cu cât mai multă lume va veni la vot, cu atât șansele de câștigare a alegerilor de către PSD se micșorează. Partidul de la putere este dezavantajat întotdeauna de prezența mare la vot.

Este o regulă – cei de la putere trebuie să mențină prezența electorală redusă. Din această cauză, PSD va face toate eforturile ca să împiedice lumea să vină la vot.

Vor spune că toți politicienii sunt la fel, că nu e important să votăm, că PSD și PNL -aceeași mizerie. Dragnea are cotă de credibilitate de o cifră, ceea ce nu s-a mai întâmplat. Partidul este de 5,6 ori peste el.

Cum s-a ajuns aici?

Pentru prostiile pe care le-a făcut. Dacă minți, dacă ești arogant, dacă nu-ți ții promisiunile, electoratul te sancționează. Acum a devenit ceva mai discret. Dar înainte era tot timpul la TV, demonstra la tablă. Acum, la 2 ani de guvernare, nu-i mai place când este chestionat în legătură cu lipsa autostrăzilor, spitalelor etc. Fuge!

În perioada următoare, PSD va duce o campanie prin care va descuraja prezența oamenilor la vot. De exemplu, vor limita drepturile diasporei. Vor face în așa fel încât diaspora să nu voteze. Vor încerca să explice că degeaba votezi, pentru că PNL și PSD sunt aceeași chestie.

Opoziția are un rol important în perioada următoare…

Opoziția ar trebui să facă o campanie de încurajare a oamenilor să vină la vot. Să le spună că alegerile vor fi corecte și de ei depinde soarta lor. Democrația înseamnă să aduni voturi. PNL, care a pierdut 1,2 milioane de voturi în alegerile din 2016 – adică oamenii i-au votat la locale, dar nu i-au mai votat la parlamentare – acum trebuie să facă cale întoarsă și să convingă oamenii: pe cei dezamăgiți, pe cei care nu votează, pe cei care votează prima dată. Deci trebuie să bată din ușă în ușă și să adune voturi. Trebuie să vină cu candidați credibili. Avem patru reprize de alegeri.

Nu sunt sigur că aceste alegeri vor fi libere. Cred că se vor face eforturi de a le manipula, controla, falsifica. Asta depinde foarte mult de prestația Opoziției. De exemplu, dacă va reuși să aibă oameni în toate secțiile de votare, dacă va reuși să facă numărătoare paralelă, dacă e în stare să mențină o anumită transparență a procesului electoral și să nu fie o chestiune care se decide în culise, cum s-a întâmplat în alte alegeri.

Deci, dacă vor fi capabili să țină transparente alegerile și să le aducă în spațiul public în care toată lumea să fie implicată, atunci va ieși bine. Dacă nu va reuși acest lucru, atunci vor exista tentative de fraudare care vor avea mari șanse de a reuși.

Cum vedeți Opoziția în acest moment?

Opoziția este fărâmată, lenevește de doi ani, însă, din toamnă, am observat o înviorare a PNL pentru că a luat niște decizii care îl ajută. Iohannis a spus că va candida și electoratul s-a limpezit. Deci a depășit faza deliberărilor. PNL a spus și el că îl susține pe Iohannis și a închis o problemă. Nu același lucru putem spune despre PSD. La PSD este haos. Nu se știe dacă Dragnea va avea dreptul să candideze. Nu se știe dacă va merge cu un candidat comun cu ALDE, adică cu Tăriceanu. Toate acestea ridică mari semne de întrebare, ceea ce face ca PSD să scadă în intenția de vot. Pentru că oamenii nu au nimic de care să se lege. Pe partea dreaptă, oamenilor le este clar ce au de votat. Deși la USR încă nu se cunosc lucrurile clar. Mai avem PMP care nu va intra în Parlament, dar va veni cu un candidat la Prezidențiale, alegeri care sunt înainte de cele parlamentare. Mai avem situația lui Cioloș. Dar el nu încurcă semnificativ candidatura lui Klaus Iohannis.

Dacă peste două săptămâni ar fi alegeri, Iohannis le-ar câștiga chiar din primul tur. Stânga n-a venit cu clarificări. Nu e lucru favorabil pentru PSD.

Fotografia momentului este aceasta: PNL e primul partid și Iohannis este favorit în cursa prezidențială. Nu știm ce va fi peste 6 luni. PNL are niște probleme în ceea ce privește alegerile europarlamentare. Acolo se dă o bătălie internă pe cele 7, cel mult 10 locuri, eligibile. Sunt conflicte, multă lume vrea, este o generație de veterani ai partidului care dorește să plece la Bruxelles. Eu regret atitudinea lor de a „dezerta” spre Bruxelles pentru că e nevoie de ei aici. Sunt oameni cu experință, care au performat. Probabil că au obosit. Ar trebui să rămână în țară și să fie în mijlocul bătăliei interne. Nu-i judec. Eu aș vedea o garnitură de oameni noi pe listă, dintre cei care au lucrat în străinătate. Și aceștia ar putea face gloria oricărei liste politice. Cred că asta va propune USR. Ei au vreo patru locuri.

PSD controlează tot în acest moment în România…

Nu trebuie să avem un recul în ceea ce privește adâncirea democrației în România. Nu putem face un regim autoritar ca în Belarus, Rusia sau Turcia. Este doar o fotografie de moment. Vor pierde măcar o parte din putere –dacă nu toată- în aceste patru rânduri de alegeri care vin. Nu spun că vor trece în Opoziție. Nu spun nici că vor câștiga liberalii, care sunt încă slab organizați și nu au o ofertă politică. Dar va fi un vot negativ: „Jos, Dragnea, Jos PSD”. De observat că aceia pe care îi aducem la putere nu au nicio ofertă politică. Dacă PSD va pierde din putere, va fi sfârșitul carierei lui Dragnea.

Gabriela Firea poate fi un posibil candidat la prezidențiale?

Gabriela Firea este un primar prost. Nu a făcut nimic. Nu se văd parcările, s-a lăudat că va rezolva problema cu încălzirea iarna, nu a rezolvat nici cu spitalele, nici cu traficul. Însă, dintre toți liderii PSD, este cel mai popular. Ea este în sondaje peste   partid. Pentru asta, Dragnea s-a decis s-o înlăture din partid. Firea nu are experiență de administrație, a fost doar un furnizor foarte bun de știri. A știut să-l combată pe Dragnea și să vrăjească populația Bucureștiului (a dat populara supă aurolacilor din Gara de Nord, alături de un uriaș morman de zăpadă). Dar președintele unei țări nu trebuie să fie un administrator. La București, lumea nu o va vota. Însă ea stă foarte bine în țară. Ar putea s-o împingă în față pentru o candidatură, pentru că Dragnea are o mare problemă… Nu se vede în intenția de vot.

Citește și:

Venezuela și PSD

Dragnea eşti tu! Altă întrebare?

Nașterea Europei cu două viteze


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.