Dăianu, despre deficitul României: ”Corecția macroeconomica trebuie să înceapă. Declinul PIB în 2020 va fi spre 5%”

-


România a pornit lupta contra Covid-19 cu un deficit structural mare (peste 4% din PIB, cel mai mare în UE) și deficit extern singular (cel mai mare) în regiune – între economiile emergente din UE, a declarat Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal. Potrivit acestuia, România a intrat în procedura de deficit excesiv la începutul lui 2020 (singurul stat din UE).

„Deficitul bugetar în 2020 va fi peste 9% din PIB, în linie cu deficite în economii emergente din regiune, dar pornind de la handicapul menționat, care a redus considerabil spațiul de manevră. Declinul PIB în 2020 va fi, probabil, spre 5% având în vedere valul doi al pandemiei. Deși regulile fiscale în UE sunt suspendate în 2020 și 2021, corecția macroeconomica trebuie să înceapă în România”, a declarat președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu.

Potrivit acestuia, cele mai multe state UE vor avea în 2021 deficite bugetare în scădere considerabilă (vor fi reduse cheltuieli nepermanente, provocate de pandemie și criza economică).

”Se va ajunge probabil în medie la 4-5% din PIB și numai România ar rămâne cu deficitul la un nivel peste 9% dacă nu s-ar efectua ajustări, chiar dacă punctul de pensie ar creste cu numai 14%.  România ar ieși din tabloul general, ar dispare efectul de window-dressing al unui deficit comparabil cu cele din Regiune. Piețele nu ar finanța ani în șir deficite de peste 8-9%. Am ajunge în 2022 cu datoria publică la peste 60% din PIB și finanțarea ar fi tot mai problematică”, a adăugat Daniel Dăianu.

De asemenea, acesta a mai spus că România este singura țară aflată în procedura de deficit excesiv.

„La celelalte state din UE, deficitele bugetare se reduc automat în 2021. Acolo are loc o corecție a deficitelor, pentru că se renunță masiv la cheltuieli nepermanente. Deci nu știm cum va evolua pandemia, dar să luăm media din UE: peste 8% din PIB, să spunem 10%. Se duce către 5% deficitul în 2021. Deci acolo se duce automat în jos, fără nevoie de corecție deliberată. Noi rămânem sus”, a subliniat președintele Consiliului Fiscal.

În opinia acestuia, dacă nu ai creștere economică ci, dimpotrivă, contracție provocată de ajustarea prea rapidă macroeconomică, necontrabalansată de ceva, creezi o altă mare problemă.

„Noi avem de făcut această corecție și nu e simplă deloc, chiar dacă este proces gradual. 2% e greu de făcut. Aici trebuie văzut cum am pasul de corecție. Este eșalonat în mod egal pe cei 4 ani? Sau pornești mai tare sau mai încet? E foarte greu de la un 10% deficit bugetar să te duci 7%. Pasul de 3% nu e simplu deloc cum îl vei face. Nu știi cum va evolua pandemia. Lucrurile nu sunt așa de simple”, a conchis Daniel Dăianu.

Deficitul bugetar va urca la 9,1% din Produsul Intern Brut la rectificarea bugetară care va fi adoptată în perioada următoare, potrivit ministrului de Finanţe, Florin Cîţu.

”Ministerul Finanţelor Publice propune o rectificare bugetară cu un deficit de 9,1% din Produsul Intern Brut şi o contracţie economică de 4,2%. Deficitul se majorează cu 5 miliarde lei. Nu vom mai încasa 2,4 miliarde lei în ultima parte a anului. Această neîncasare vin în urma faptului că cei care au acumulat datorii de la începutul stării de urgență până la sfârșitul lunii octombrie să poată să eșaloneze pe următoarele 12 luni”, a declarat ministrul de Finanțe, Florin Cîțu.

Citește și:

PNL și-a lansat programul de guvernare pentru 2021-2024. Orban: ”Statul se va transforma din sursa tuturor relelor într-o sursă care facilitează dezvoltare”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.