Dan Barna – încercarea jalnică de a mai obţine câteva procente de pe urma tragediei de la Caracal

-


Cazul de la Caracal a evidenţiat încă o dată incapacitatea instituţiilor statului român de a-și ajuta propriii cetățeni, însă valorificarea electorală a acestei tragedii este o gravă eroare care se va întoarce ca un boomerang împotriva tuturor celor ce se folosesc de ea. Or, prezidenţiabilul USR PLUS, Dan Barna, a intrat deja în această capcană din dorinţa de a mai câştiga câteva procente în bătălia electorală pe care o duce pe eşichierul votanţilor de centru-dreapta cu preşedintele în exerciţiu, Klaus Iohannis.

UPDATE: Prezidenţiabilul USR PLUS Dan Barna a susţinut joi că şeful statului conduce CSAT-ul şi acesta trebuie să se asigure că instituţiile care asigură siguranţa cetăţenilor funcţionează „cum trebuie”.

Vreau să clarific o afirmaţie care a fost scoasă din context după emisiunea la care am participat aseară la TVR. Evident, nu cred că dacă aş fi preşedinte nu s-ar mai întâmpla nicio nenorocire în România, dar cred că preşedintele, care conduce CSAT-ul, se poate asigura că instituţiile care se ocupă de siguranţa publică a cetăţenilor funcţionează cum trebuie”, a transmis Dan Barna, joi, într-o postare pe Facebook.

Prezidenţiabilul USR PLUS pare că nu cunoaşte prerogativele constituţionale ale funcţiei de preşedinte al Românie. Klaus Iohannis nu se putea transforma peste noapte în „Superman” sau în vreun personaj din trilogia Games of Thrones care să se teleporteze oriunde apar probleme grave ale sistemului.  În  Constituţie, „Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naționale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării”.

De asemenea, acesta are atribuţii în politica internă, externă, a securităţii şi apărării naţionale, conferă decoraţii, numeşte în funcţii publice, dar nu este un „Zmeul” din povestirile lui Ispirescu care să repare peste noapte, ceea ce s-a distrus sistematic în cei 30 de tranziţie. Or, domnul Barna a căzut singur în capcană când a declarat senin că dacă ar fi fost preşedintele României, cazul de la Caracal nu s-ar fi întâmplat.

Este greu de crezut cum ar putea preşedintele României să evite dramele care se petrec aproape zilnic în România, când există un Guvern şi o majoritate parlamentară care „se află la butoane” în baza unui vot democratic exprimat şi al unui program de guvernare.

„Dacă eu aş fi fost preşedinte, drama de la Caracal nu s-ar fi întâmplat, pentru că nu a fost un incident nefericit, ci efectul unei degradări continue de ani de zile a ceea ce înseamnă funcţionarea instituţiilor statului pe standarde minime, adică asigurarea siguranţei cetăţeanului, furnizarea siguranţei pentru cetăţeni”, a declarat, miercuri seară, la TVR1, liderul USR şi candidatul Alianţei USR PLUS la prezidenţiale, Dan Barna.

Potrivit articolului 119 din Constituţia României, Consiliul Suprem pentru Apărarea Ţării (CSAT) organizează şi coordonează unitar activităţile care privesc apărarea ţării şi securitatea natională, participarea la menţinerea securităţii internaţionale şi la apărarea colectivă în sistemele de alianţă militară, precum şi la acţiuni de menţinere sau de restabilire a păcii. Or, nu se poate convoca CSAT-ul pentru fiecare crimă sau tâlhar din România în contextul în care avem organe ale statului care gestionează siguranţa publică.

„Viteză mai mare de reacţie. Dincolo de asta, convocarea mai rapidă a CSAT, o solicitare de date din primul moment, ceea ce trebuie să facă un preşedinte cum o să fiu”, a adăugat Dan Barna.

Depăşit de situaţie, prezidenţiabilul USR PLUS a încercat cumva să dreagă busoicul, cum spune o vorbă din popor, precizând că un „preşedinte are datoria să inspire şi să dea direcţia unei naţiuni.” Cum ar putea să facă asta? Nu prea ştim, întrucât are nişte prerogative constituţionale foarte clar delimitate care nu îi permit să „sară din cadrul constituţional” deşi România este o republică semi-prezidenţială chiar dacă Liviu Dragnea şi oamenii săi au încercat să impună o dictatură în forţă a Parlamentului.

„Felul de preşedinte care eu voi fi este cel de preşedinte implicat şi prezent în viaţa comunităţii, nu doar la crize, ci în dramele, reuşitele, eşecurile din viaţa de zi cu zi ale societăţii. Românii au nevoie de inspiraţie în mommentul de faţă. Ceea ce ne lipseşte este încrederea că în această ţară se poate trăi pe mai departe. Preşedintele poate să inspire şi are datoria să inspire şi să dea direcţia unei naţiuni”, a mai subliniat Dan Barna.

La rândul său, deputatul PNL Pavel Popescu l-a taxat dur pe prezidenţiabilul USR în urma declaraţiilor halucinante pe care le-a făcut aseară la postul TVR 1, precizând următoarele: „omul e mincinos sau nebun?”.

„Un partid nou ne spune de 3 ani că ei nu mint. Azi, candidatul lor la prezidenţiale ne spune că dacă era Preşedinte, nu se întâmpla tragedia de la Caracal. Acum decideţi voi: omul e mincinos sau nebun? Pentru a doua variantă, vă reamintesc soluţia pe care am propus-o prin iniţiativă legislativă #fărănebuni”, a scris, pe Facebook, deputatul PNL Pavel Popescu.

Până la startul campaniei  electorale pentru alegerile prezidenţiale din această toamnă, vom mai asista cu siguranţă la declaraţii şi gafe penibile, însă domnul Dan Barna, dacă îşi doreşte cu adevărat să fie preşedintele României, trebuie să îşi concedieze urgent consultanţii politici şi „să urmeze exemplul personajului principal din filmul Matrix”:

 „După jumătate de an în acest guvern tehnocrat mi-am dat seama că nu mă mai pot întoarce la viaţa mea dinainte. Cred că ştiţi cu toţii secvenţa aceea din Matrix, în care în partea aceea de început Neo primeşte două pastile, una roşie şi una albastră, şi i se spune «dacă iei pastila roşie te vei întoarce la viaţa ta obişnuită şi vei vedea lucrurile aşa cum le vedeai dintotdeauna. Dacă vei lua pastila albastră vei vedea realitatea aşa cum este ea». La fel a fost şi pentru mine. Am acceptat acea provocare şi am intrat în USR. În 2016 am devenit deputat de Sibiu în Camera Deputaţilor, iar în 2017 voi m-aţi ales preşedintele partidului. De atunci şi până astăzi am crescut”, a declarat Dan Barna, la Congresul USR de luna trecută.

 

Citeşte şi:

Arafat anunță schimbări drastice în ceea ce privește cartelele PrePay

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.