UPDATE. Replică dură a lui Dăncilă la criticile Opoziţiei: „Decât să vorbesc liber şi să spun prostii, mai bine să am o hârtiuţă în faţă şi să spun lucruri corecte!”

-


UPDATE 17.16: Premierul Viorica Dăncilă a taxat dur luni  criticile Opoziției și, de la microfonul Parlamentului, a replicat: ”Decât să vorbesc liber și să spun prostii mai bine să am o hârtiuță în față și să spun lucruri corecte”.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, luni, în Parlament, că cetăţenii trebuie să fie principalii beneficiari ai creşterii economice, iar prin intermediul Ordonanţei Lăcomiei s-a creat Fondul de Dezvoltare şi Investiţii, prin intermediul căruia se vor finanţa proiectele de dezvoltare locale.

 

„Prin OUG 114 s-a creat Fondul de Dezvoltare şi Investiţii şi are scop finanţarea drumurilor, cultură, sport şi locuinţe. Altfel, finanţăm dezvoltarea locală şi se vor elabora normelor metodologice ale Fondului, pentru a se putea depune proiecte”, a declarat Viorica Dăncilă.

Potrivit acesteia, Ministerul Finanțelor a discutat cu BNR și cu patronatele bancare și ”au fost identificate soluții posibile” pentru modificarea OUG 114.

„În urma analizelor si discutiilor cu toate partile, ministrul finantelor publice, domnul ministru Eugen Teodorovici, mi-a comunicat ca putem lua in calcul mai multe variante. Una din ele este înlocuirea taxei pe activele financiare raportată la Robor, cu o taxa fixă anuală aplicată unei baze de impozitare în care sunt incluse anumite categorii de active. O altă posibilitate este scăderea cuantumului taxei, în funcție de dinamica diferenței dintre dobânda la depozite atrase și cea la credite acordate, în lei, și în raport cu creșterea volumului de intermediere financiară”, a adăugat Viorica Dăncilă, în plen.

OUG nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1116 pe 29 decembrie 2018.

Noul act normativ prevede înfiinţarea Fondului de Dezvoltare şi Investiţii, fără personalitate juridică, gestionat de Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP). Fondul este în limita a 10 miliarde de euro, finanţat prin împrumuturile date de Trezoreria statului, când aceasta are excedent.

O altă măsură prevăzută în noua OUG o reprezintă înfiinţarea Programului de finanţare pentru „Programul staţiuni balneare”.

Acesta este finanţat integral din bugetul Secretariatului General al Guvernului, prin bugetul CNSP. Programul reprezintă un ajutor de stat pentru proiecte din staţiuni balneare. Prin schema de minimis, se acordă un ajutor de stat de 50% din valoarea investiţiei, iar finanţarea din buget este de până la 200.000 de euro.

Citeşte şi:

Marinari români, răpiţi în vestul Africii. Meleşcanu: „S-a activat celula de criză!”

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.