Dăncilă le face pe plac baronilor din PSD. Guvernul adoptă prin OUG Codul Administrativ

-


Premierul Viorica Dăncilă a anunțat marți, începutul ședinței de guvern, că marţi Executivul va adopta prin OUG Codul Administrativ. În contextul Congresului PSD de la sfârşitul acestei săptămâni, decizia Vioricăi Dăncilă de adoptare a controversatului Cod Administrativ este o manieră de apropiere a baronilor locali ai PSD-ului şi implicit de securizare a poziţiei sale în partid.

”Adoptăm azi noul Cod Administrativ, un proiect important pentru modernizarea administrației publice, rezultatul unei ample consultări cu reprezentanții structurilor asociative. Punem într-o formă coerentă, mai clară și mai simplificată, reglementări care se regăsesc acum în 17 acte normative”, a anunțat Viorica Dăncilă.

Potrivit acesteia, una dintre prevederile proiectului de Cod Administrativ, alegerea președinților de Consilii Județene prin vot uninominal, a fost deja adoptată printr-o altă ordonanță de urgență.

”De asemenea, aducem soluții în cazul elaborării procedurii – cadru privind licitații publice, dar și noi reglementări în domeniul proprietății publice și private a statului. Rolul acestui Cod Administrativ este să modernizeze administrația publică, să o facă mai flexibilă”, a  adăugat Viorica Dăncilă.

Guvernul mai poate adopta OUG pentru Codul Administrativ doar cât timp Parlamentul este în sesiune, adică săptămâna aceasta și săptămâna viitoare, când va fi organizată o sesiune extraordinară a legislativului, scrie G4Media.

Proiectul de ordonanță de urgență pentru adoptarea Codului Administrativ, inițiat de guvernul Dăncilă conține o serie de prevederi care induc arbitrariul complet în administrația publică și dau naștere riscului politizării totale a birocrației. Astfel, Codul Administrativ le dă șefilor de instituții puterea discreționară asupra angajării, promovării, mutării sau demiterii funcționarilor publici.

Proiectul de OUG transformă Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) într-o instituție decorativă, aflată la cheremul ministrului Dezvoltării, deci al partidului de guvernământ. În schimb,ANFP este o instituție esențială în administrația publică, având tocmai rolul de a profesionaliza aparatul birocratic și de a-i asigura independența față de factorul politic.

Citeşte şi:

Partidul Conservator va anunţa pe 23 iulie noul premier al Regatului Unit. Boris Johnson versus Jeremy Hunt

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.