Dăncilă nu a avut linişte nici la Universitatea pe care a absolvit-o în 1988. „Sfârşitul e aproape”

-


Deschiderea anului universitar nu a fost de bun augur pentru Viorica Dăncilă care a ales să participe la deschiderea noului an universitar la Ploieşti, la Universitatea de Petrol şi Gaze, instituţie pe care a absolvit-o în anul 1988. A fost întâmpinată de câţiva protestatari care i-au transmis câteva mesaje ţintă: „Nu mai alungaţi tinerii din ţară” şi ”Sfârşitul e aproape”. De asemenea, Dăncilă nu cred că ştie un lucru dureros pentru viitorul României şi anume că numărul studenților români care încep astăzi cursurile, în ciclul universitar de studii pentru licență, este sub 400.000, cel mai mic număr din 1998 încoace.

 

Un moment stânjenitor pentru Viorica Dăncilă a fost discursul edilului şef al Ploieştiului, Adrian Dobre care le-a vorbit studenţilor de competenţă, meritocraţie şi gramatica limbii române, noţiuni străine premierului.

Premierul Viorica Dancila, la deschiderea anului universitar la UPG Ploiesti

Publicată de Observatorul Prahovean – Stiri din Ploiesti & Prahova pe Marţi, 1 octombrie 2019

“Dragi studenţi, nu uitați, voi sunteți cei care puteți duce prestigiul acestei universități mai departe și, totodată, emblema de peste 100 de ani a municipiului Ploiești, ca un oraș unde industria petrolieră s-a dezvoltat. Mi-aș dori foarte mult ca voi să vă implicați, prin idei, în tot ceea ce înseamnă dezvoltarea comunității ploieștene, în tot ceea ce înseamnă dezvoltarea comunității prahovene și, în aceeași măsură, puteți să îl luați ca pe un sfat, să vă pregătiți foarte bine! Nu uitați că astfel vă puteți dezvolta profesia, nu uitați că astfel puteți să dezvoltați comunitatea ploieșteană, prahoveană sau cea românească. Și totodată, atunci când vă pregătiți bine, puteți să dezvoltați această țară pentru că noi, astăzi, avem nevoie de competență și de meritocrație. Nu uitați lucrul acesta niciodată! Este nevoie de lucrul acesta pentru a putea duce această țară mai departe. Sunt sigur, foarte sigur, că veți deveni buni profesioniști, că nu veți avea probleme cu gramatica și cu topica limbii române și vă urez un an universitar cât mai bun. Mult succes!”, a declarat Adrian Dobre, în faţa studenţilor.

De asemenea, bobocii Universităţii ploieştene au reacţionat cu ropote de aplauze la discursul edilului, spre surprinderea Vioricăi Dăncilă.  Pe parcursul vizitei, premierul a avut-o alături pe Graţiela Gavrilescu, unul dintre liderii ALDE care a fost de acord să revină în Executiv, după ce partidul a anunţat că iese din coaliţia de guvernare.

În discursul pe care l-a ţinut în faţa studenţilor ploieşteni, premierul a punctat ”meritele învăţământului superior românesc”, şi a evidenţiat în stilul anilor 1980 ai cultului personalităţii ceauşiste meritele Guvernului său, pentru sprijinirea studenţilor.

”Meritele învăţământului superior românesc sunt incontestabile, dar trebuie să ţinem pasul cu prezentul şi să-i adăugăm şi mai mult valoare. Vă mărturisesc, aşteptările mele pentru anul universitar 2019-2020 sunt legate de o confirmare, prin rezultate, a măsurilor pe care le-am luat până acum pentru integrarea absolvenţilor pe piaţa muncii” a spus Dăncilă.

Aceasta a mai spus că angajatorii au mai multă încredere în tinerii care urmează programe de intership.

”Pentru a-i sprijini şi pentru a-i stimula pe stundeţi şi tinerii absolvenţi am îmbunătăţit legea internship-ului. Guvernul a mărit la 2080 lei brut indemnizaţia lunară oferită fiecărui intern. În plus, de anul acesta perioada de desfăşurare a programului de internship este considerată vechime în muncă”, a subliniat aceasta.

În final, Dăncilă le-a mai reamintit cadrelor universitare că anul acesta salariile au crescut „substanţial”, iar autorităţile s-au implicat financiar în dezvoltarea universităţilor.

Studenţi tot mai puţini…..în noul an universitar

Declinul demografic a fost analizat în Raportul privind starea învățământului superior 2018, făcut de Ministerul Educației: „Se constată tendințe demografice negative în ceea ce privește populația rezidentă de vârstă corespunzătoare învățământului superior, înregistrându-se scăderi la majoritatea grupelor de vârstă, cu prioritate la vârstele de 21, 22, 23 și 24 de ani”, scrie newsweek.

În schimb, un alt studiu, realizat de OECD, la comanda Ministerului de Externe, arată că cei mai mulți emigranți români au locuri de muncă necalificate, iar jumătate dintre românii cu studii universitare plecați în străinătate au locuri de muncă ce nu cer specializare.

Față de anul 2010, numărul de studenți români la licență a ajuns să fie aproape la jumătate. Situația poate fi pusă și pe seama introducerii procesului Bologna în 2014 (adică obținerea licenței în 3 ani, nu în patru cum era până atunci).

Anul trecut erau înscrise la studii de licență 383.364 de persoane, în ușoară creștere față de anul anterior (2017), însă anul acesta (2018-2019) cifra a atins minime istorice pentru ultimele două decenii.

 

Citeşte şi:

Loteria vizelor DV- 2021. Ambasada SUA la Bucureşti a anunţat data la care încep înregistrările

Klaus Iohannis, la Universitatea Babeş-Bolay: „Realitatea din ultimii ani ne-a arătat lipsa de preocupare a guvernanţilor pentru excelenţa în Educaţie”

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.