Dancilă se hotărăște să „moară”? Scenarii după moțiune

-


„Lumea e șocată! Un ghem de paraziți elimini dacă iei dimineața trei picături de’’ nu știu ce – antivirusul nu mă lasă să accesez link-ul postat pe pagina de web a unui așa zis post de televiziune ce poartă denumirea țării mele. În fine, fiecare cu ce-l doare, să vorbim deci de funie în casa spânzuratului: chiar vom elimina un ghem de paraziți la moțiune? Sau, mai interesant de atât, ar putea fi oare Viorica interesată să „moară”? Să dezvoltăm.

Dacă moțiunea trece, avem un an până la alegerile parlamentare. Și locale. Timp – vorba țiganului – căcălău, pentru ca PSD să se refacă în opoziție. Ba și pe cai mari!

Pentru că în acest timp, PNL va trebui să deconteze toate ticăloşiile realizate de neo-comuniști până azi. Și, mai ales, având în vedere contextul economic internațional nefavorabil (războiul economic SUA-China, stagnarea economiei Germaniei și Brexit-ul), PNL va fi forțat până la urmă fie să reducă numărul de bugetari, fie să scadă salariile și pensiile, fie să facă un mix din toate acestea. Nemulțumirea maselor va crește, iar în aceste momente pe nimeni nu interesează că PSD a crescut salariile și pensiile într-un mod irațional. Important este că le-a crescut. Și că PNL le-a scăzut. Iar acest lucru se va cunoaște la vot. Și iarăși PSD va ajunge, peste numai un an, din nou partid majoritar în Parlamentul României. Și iarăși o vom lua de la capăt. Mă rog, aceia dintre noi care vor mai rămâne în țară…

Nu-i vorba, cei care au inițiat moțiunea n-au avut a face o alegere ușoară. Pe de o parte, gândești că trebuie să iei puterea, pentru a scăpa țara de o proastă guvernare. Mă rog, oameni suntem: la pachet cu această chestiune, a mai contat și înnebunitoarea dorință de a poseda puterea politică și mai ales puterea de a administra următoarele alegeri. De cealaltă parte, inițiatorii moțiunii probabil că au luat în calcul și posibilitatea refacerii PSD în opoziție. Cu alte cuvinte, posibilitatea de a pierde strategic, chiar dacă vor câștiga tactic. Iată însă că până la urmă au ales prima opțiune, cu toate lecțiile învățate în ultimii 30 de ani, și anume că PSD este un partid cu o mare forță de regenerare (afacerea „Ponta” ar fi lecția cea mai apropiată care ar fi trebuit să dea de gândit – PSD-ul a pierdut guvernarea în urma accidentului de la Colectiv, pentru ca mai apoi să se dezvolte în opoziție până când a câștigat următoarele alegeri parlamentare). Orișicât, PNL nu poate fi acuzat pentru decizia de a introduce moțiunea. Indiferent că e bună sau nu, este o decizie politică pe care și-o vor asuma la guvernare.

Dar despre ce guvernare PNL vorbim?

PNL nu poate trece moțiunea singur. La moțiune vor contribui 6 formațiuni politice, iar unele dintre ele, cum sunt de exemplu USR și ALDE, au colții înfipți bine unul în beregata altuia. În plus, având în vedere puținul timp rămas până la alegerile parlamentare din 2020, toate aceste formațiuni acționează în funcție de visele de mărire pe care le au în viitor. Până una alta, de un lucru putem fi siguri: este imposibilă formarea unui guvern în care să avem toate aceste partide la un loc.

Având în vedere toate acestea, este clar că avem de ales în mod teoretic între patru opțiuni: fie guvernarea cu ajutorul tehnocratilor independenți politic, fie formarea unui guvern creat în jurul PNL, fie o guvernare PSD (aripa celor nemulțumiți de Dăncilă) – ALDE – ProRomania, fie alegerile anticipate.

Demn de semnalat este faptul că Ludovic Orban se pronunță împotriva unui guvern tehnocrat sau PSD-ALDE-Pro România. Pe de altă parte, Victor Ponta se pronunță împotriva unui guvern PNL.

Carevasăzică, ajungem la opțiunea alegerilor anticipate. Sau mai bine zis la amenințarea cu alegerile parlamentare: după ce Iohannis l-ar putea propune de două ori prim-ministru pe Ludovic Orban, parlamentarii vor fi nevoiți să-l accepte de frica de a nu ajunge la anticipate și a-și pierde fotoliul. PNL va forma astfel în jurul său guvernul, cu ajutorul spaimei fiecărui parlamentar, aceasta fiind cea mai probabilă evoluție a evenimentelor, în caz că moțiunea trece.

Ce se va întâmpla însă cu Dăncilă? Va încerca să câștige o luptă, pentru a pierde un război (oricum nu va ajunge Președinte, iar anul 2020 se anunță dificil pentru orice guvern) sau va alege să „moară” pentru a învia la locale și parlamentare în 2020? Dacă va alege ultima opțiune, Dăncilă va semnaliza și că a găsit Sfântul Graal al șantajului în PSD. Pentru că acolo unde nu poți pune presiune pe baronii și baronaşii din teritoriu pentru că ești călare pe întreg bugetul de stat, trebuie să te poți menține în fruntea lor prin alte mijloace…

Citește și:

Stelian Tănase, despre dedesubturile moţiunii de cenzură: „Orice ofertă face doamna Dăncilă este zero barat. Pică oricum”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.