Dăncilă se laudă cu o creştere economică record, dar preţurile şi inflaţia o contrazic

-


Premierul Viorica Dăncilă susţine că România a înregistrat cea mai mare creştere economică din UE pe primul trimestru al anului 2019, dar preţurile şi inflaţia galopantă din luna aprilie şi mai de 4,1% o contrazic. De asemenea, Dăncilă a mai spus că a prevăzut în bugetul de stat pentru anul 2019 peste 10 miliarde de euro pentru investiţii publice.

 

Celebra creştere economică record anunţată de premierul Viorica Dăncilă este demolată de creşterea alarmantă a preţurilor în lunile aprilie şi mai. Datele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că rata inflaţiei a fost de 4,1% luna trecută. Asta înseamnă că românii plătesc în continuare mai mult pentru aceleaşi produse, bunuri sau servicii.

Noile date arată o scădere uşoară a ratei inflației faţă de luna aprilie, de la 4,11% la 4,10%. Însă, chiar şi aşa nu se mai vede nici urmă din bucuria creşterii veniturilor. Dacă ne referim la alimente, vedem că şi de această dată cel mai mult s-au scumpit cartofii, pentru care în luna mai am plătit mai mult cu 55,27%, faţă de decembrie 2018.

De asemenea, legumele şi conservele s-au scumpit şi ele cu peste 24 %, iar pentru citrice şi fructe am plătit mai mult cu aproximativ 16%. În cazul produselor nealimentare, cea mai mare creştere de preţuri s-a înregistrat la combustibili, o majorare de 6,21%. Apoi urmează tutunul şi ţigările, cu un avans de aproape 5 procente. Şi energia termică a avut o scumpire lunară de 3,3%.

În cazul serviciilor, cel mai mult s-au scumpit serviciile de telefonie, unde vedem o creştere cu 6 procente. Şi pentru serviciile poştale am plătit mai mult cu 5,69%, faţă de finele anului trecut.

Dăncilă: „Avem a doua cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană”

„2019 este anul în care Guvernul acordă o atenţie sporită proiectelor de dezvoltare a României, atât în plan local, regional şi naţional. Datele oficiale confirmă creşterea investiţiilor în economie în primul trimestru al acestui an, cu 5.7% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Sunt cifre care ne încurajează să continuăm pe acest drum. România a înregistrat în ultimii ani una dintre cele mai mari creşteri economice din UE. Eurostat şi INS ne-au dat recent din nou veşti bune legate de creşterea Produsului Intern Brut (PIB). Avem a doua cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană, pe primul trimestru al acestui an”, a subliniat Viorica Dăncilă.

Potrivit acesteia, avansul economic este estimat la 5.5% din PIB pentru 2019.

„La nivelul Guvernului, avem în vedere mai multe programe de stimulare a investiţiilor care să asigure o dezvoltare armonioasă a regiunilor ţării şi de care să beneficieze cât mai mulţi români. Un prim program este cel pentru stimularea investiţiilor cu imapct major în economie, mecanism prin care în anul 2018 am susţinut proiecte de peste 5,1 miliarde de lei. Pentru 2019 această valoare va fi depăşită. Pentru acest an am prevăzut în buget peste 10 miliarde de euro pentru investiţii publice, în deosebi în infrastructură, educaţie, sănătate. În transporturi au fost deblocate sau începute proiecte importante, aşteptate de români de multă vreme. Pentru investiţiile în sănătate, prioritate a guvernului României, anul acesta am alocat un buget istoric, de peste şase ori mai mare faţă de cel prevăzut anul trecut”, a adăugat Viorica Dăncilă.

În schimb, şeful statului a subliniat faptul că programul de guvernare al PSD a rămas „numai pe hârtie” în contextul în care au fost neglijate investiţiile.

„Am văzut cu toții deja celebrul program de guvernare al PSD, unde pe hârtie apar sute de kilometri de autostradă, investiții în școli, investiții în spitale, dar, în fapt, au rămas doar promisiuni”, a afirmat Klaus Iohannis.

Potrivit acestuia, modificările succesive realizate de coaliţia PSD-ALDE asupra Codului Fiscal au bulversat mediul de afaceri.

„În afaceri, ca și în politică, promisiunile trebuie să fie urmate de rezultate. În schimb, nu există în acest program de guvernare vreo referire la sutele de modificări fiscale care, putem să spunem elegant, au afectat economia, sau putem să spunem că v-au dat peste cap planurile de afaceri. Iar dacă vorbim de sute de modificări, nu e o chestiune simbolică. Codul fiscal a fost modificat mai mult decât zile ale anului trecut. Este o contraperformanță”, a conchis Klaus Iohannis.

Remus Borza: „Avem nevoie de creştere organică, dar am pus la pământ 7.500 de fabrici”

Fostul consilier pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă susţine răspicat că România are nevoie de o creştere economică organică, însă au fost lichidate circa 7500 de fabrici.

„Statul plăteşte mult şi cere puţin, avem nevoie de criterii de competenţă. Indiferent de guvernare, aparatul bugetar a crescut, caracterizat de clientelism politic şi de mediocritate”, a subliniat Remus Borza.

Acesta a mai spus că România are cel mai scăzut grad de colectare, deşi s-a înregistrat o majorare a sumei cu 46 de miliarde de lei, la 341 de miliarde de lei, iar nivelul evaziunii este „apocaliptic”, de 16 miliarde de euro.

Cheltuielie cu asistenţa socială şi de personal au crescut cu 73 de miliarde de lei, iar ANAF nu a putut ţine pasul cu toate aceste creşteri.

”Suntem la finalul unui ciclu de creştere economică, o nouă criză este posibilă, nu am învăţat nimic din criza care a fost şi repetăm greşelile trecutului”, a conchis Remus Borza.

Citeşte şi:

UPDATE. Iohannis, la întâlnirea cu mediul de afaceri: „Deficitul comercial și cel de cont curent plasează România pe contrasensul evoluțiilor regionale”

Remus Borza, după demitere: „Avem 1,4 milioane de bugetari. Mulți plimbă aer”

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.