Daniel Chirilă, propunerea „controversată” a Vioricăi Dăncilă la şefia MAI, apropiat al lui Dragnea şi „al clanurilor de la Strehaia”

-


Surse politice au precizat că propunerea lui Daniel Chirilă la şefia Internelor de către premierul Viorica Dăncilă este controversată şi chiar riscantă în momentul de faţă pentru PSD, ca urmare a trecutului găunos al fostului colonel DIPI. Acesta a fost propulsat pe lista scurtă a lui Dăncilă de grupul condus de afaceristul Ică Voinea, care a preluat frâiele în partid şi-n cadrul Guvernului, după condamnarea definitivă a lui Dragnea pe 26 mai.

Promovarea lui Chirilă la şefia Internelor s-ar fi făcut în ciuda unor avertismente primite de premier în legătură cu controversele din spatele carierei acestuia, dar și a unei posibile respingeri din partea preşedintelui Klaus Iohannis.

Daniel Dumitru Chirilă este colonel în rezervă, are 41 de ani, s-a pensionat la 39 de ani din MAI, unde a activat la DIPI, și, conform declarației de avere, are o pensie lunară de 7600 de lei.  După trecerea în rezervă a fost director general al companiei Quality Business Solution, controlată de omul de afaceri Dumitru Octavian Nicolau, abonată la contracte cu instituțiile publice, în special cu MAI și STS, în perioada în care Marcel Opriș a fost directorul serviciului.

În vară s-a încercat numirea acestuia în funcţia de secretar de stat la MAI, dar opoziţia unor baroni din PSD l-a scos pentru moment din combinaţie. În cele din urmă, pe 3 septembrie, ministrul interimar al Internelor, Mihai Fifor a acceptat să-l numească secretar de stat la minister.

Un aspect mai puţin cunoscut publicului din trecutul lui Daniel Chirilă a fost dezvăluit în Evz de jurnalistul Dan Andronic, care citând surse din poliţie, susţine că acesta ar fi fost implicat în traficul de țigări și motorină aflat la cote foarte înalte în județul Mehedinți. În 2003, Chirilă era ofițer de poliţie se ocupa de furturi auto la Poliția Strehaia, dar şi de schimb de informaţii cu anumite grupări interlope implicate în traficul de ţigări şi carburanţi.

De asemenea, potrivit surselor citate de jurnalistul Dan Andronic, ascensiunea lui Daniel Chirilă la IPJ Mehedinţi via SIPI ar fi fost orchestrată de socrul acestuia, Ion Sandu, fost director al Agenției Naționale de Meteorologie și Hidrologie (ANMH). O altă problemă pe care Chirilă ar fi trebuit să o lămurească public o reprezintă apropierea acestuia de Ionel Georgescu, omul de casă al binomului Cătălin Voicu-Dumitru Iliescu.

În perioada 2012-2014, în vremea guvernării lui Victor Ponta, Daniel Chirilă a ocupat o  funcție de execuție în cadrul Direcției de Combatere a Crimei Organizate din IGPR (2012-2014).

În 2017, ca urmare a solicitării acestuia, i-a fost încetată detașarea, a fost pus la dispoziția IGPR și a trecut în rezervă la nevoile MAI, la doar 39 de ani. În 2018, Chirilă a avut o pensie de 91.200 de lei şi salariu din poziția de consilier al firmei S&T, filiala din România a unui gigant european din IT.

Citeşte şi:

Șefa ISJ Gorj nu știe ce păstorește. Primar: „Nu am vrut să o contrazic pe doamna”

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.