Dascăl, la clasă: „Există părinți care au divorțat anul acesta?” Impactul divorțului explicat de un psiholog

-


Decizia divorțului are un impact puternic atât asupra copiilor, indiferent de vârsta acestora, cât și asupra ambilor soți, susține psihologul Mihai Copăceanu.

 

„Divorțul este studiat de psihologi de peste 50-60 de ani.  Chiar în situațiile extreme, când divorțul devine o necesitate, o soluție ultimă, (de exemplu în cazul violențelor fizice grave), pentru ambii soți există un impact psihologic, emoțional și social, indiferent de vârsta, educația și statusul social al acestora.

Mai mult, în România, o femeie divorțată este încă stigmatizată, condamnată și vulnerabilă.

Ca psiholog am costatat că în cazul adolescenților, care au o altă înțelegere cognitivă a fenomenului și rațional admit că părinții lor, trecuți de 40-50 de ani, nu mai aveau nimic în comun, nici sentimente, nici proiecte de viață, nici altceva pentru viitor, divorțul părinților lor are un impact emoțional considerabil.

Cu toată emanciparea românilor din ultimii ani, încă întâlnim, din păcate, prea multe situații când părinții, îndeosebi mama, nu-și dorește despărțirea de soț „de dragul copiilor”, „din sacrificiu”, neglijând că de fapt copiii crescând într-un mediu toxic ei înșiși au parte de o dezvoltare toxică. Dar, totodată, există, în multe comunități, o dependență de resursele financiare ale familiei, procurate doar de soț și mamele gândesc „ce mă fac singură cu copiii?”, a explicat, pentru Jurnalistii.ro, Mihai Copăceanu.

Impactul asupra copiilor mici

În cazul copiilor mici, psihologul recomandă ca, în urma divorțului, acolo unde se poate, schimbările să nu fie radicale.

„Și aici mă refer la schimbarea școlii, a domiciliului sau a activităților cotidiene (hobbyuri, etc). Sunt părinți care acceptă divorțul într-o manieră matură și responsabilă și totodată decid să-și continue responsabilitățile părintești în aceeași formulă de respect reciproc, să nu stârnească tulburări majore în comportamentul copilului, chiar dacă se recăsătoresc”, a mai precizat psihologul.

Acesta mai susține că, deci securitatea emoțională și atașamentul sunt factori protectivi, părinții pot reduce impactul psihologic al divorțului asupra copilului.

„Un copil, dacă simte că este iubit și susținut emoțional și după divorț de către ambii părinți, face față mai ușor divorțului.

Impactul asupra copiilor depinde de mulți factori care pornesc de la situația de dinaintea divorțului și cea de după divorț. Cercetările au demonstrat că cuplurile care s-au aflat în conflict înainte de divorț și rămân în conflict după divorț au cel mai puternic impact negativ asupra copiilor. Alte studii poziționează pe locul 2 divorțul după deces, ca impact major pentru copii”, a mai precizat psihologul Mihai Copăceanu.

„După câteva ședințe de consiliere își reevaluează opțiunea”

Mihai Copăceanu a mai spus că în ultimii ani a constatat că cuplurile se gândesc „prea repede să divorțeze, fără să depună eforturi de a depăși ceea ce poate însemna un impas sau o disfuncție maritală punctuală, contextuală, că uneori nici nu au motive realmente serioase pentru divorț, că după câteva ședințe de consiliere își reevaluează opțiunea”.

„Există părinți care au divorțat anul acesta?”. Efecte!

Potrivit meta-analizelor, efectele unui divorț sunt multiple. Pot apărea dificultăți școlare, tulburări de comportament, anxietate, depresie, izolare și un complex de reacții emoționale: furie, tristețe și răzvrătire.

„Copilul este stigmatizat de către colegi și școală, în genral. Să întrebe învățătoarea sau dirigintele cu voce tare în clasă „Sunt părinți care au divorțat anul acesta?” este complet eronat, dar se practică. Stresul părinților este resimțit de către copii și cel mai des sentiment al copilului este cel de vinovăție, uneori, din păcate, indus de unul dintre părinți. Copilul va ajunge să creadă că din cauza lui au divorțat”, a mai precizat psihologul.

Atitudinea corectă?

A fi sincer cu copilul tău, a-l asigura că iubirea este aceeași, că are parte de sprijin din partea ta, a depune eforturi să păstrezi o relație sănătoasă, să îi monitorizezi comportamentul, să îi răspunzi nevoilor emoționale, să implici alte persoane în viața lui și uneori să soliciți sprijinul psihologului de familie, sunt câteva recomandări ale psihologului Mihai Copăceanu.

„Uneori, poți apela la psiholog chiar înainte de divorț pentru că ai șansa de a învăța nu doar tehnici utile, dar și o altă înțelegere a situației de divorț”, a conchis psihologul Mihai Copăceanu.

Citește și: Poate trăi o familie urbană cu 2.600 lei/lună?


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.