Ce s-a întâmplat la Davos 2020?

-


Astăzi, se încheie Forumul Economic de la Davos, ediția 50, care a avut drept temă principală „Părţile implicate pentru o lume coezivă şi durabilă”. Peste o sută de miliardari din întreaga lume au fost prezenți la eveniment alături de personalități din lumea politică internațională, societatea civilă, mediul academic, presă şi domeniul artistic.

 

Aproximativ 3.000 de personalități din 117 ţări au participat, printre aceştia numărându-se preşedintele american Donald Trump, cancelarul german Angela Merkel, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, secretarul general al ONU, Antonio Guterres sau directorul general al FMI, Kristalina Georgieva.

Revenind la Forumul de anul acesta, este demn de semnalat că s-a coagulat în jurul ,,Manifestul Forumului Economic Mondial 2020’’, publicat la 2 decembrie 2019, care se baza la rândul său pe ,,Manifestul Davos’’ din 1973 şi evidenţiază viziunea asupra unui capitalism care ia în considerare o taxare echitabilă, toleranţă zero pentru corupţie şi respectarea drepturilor omului: „afacerile trebuie să îmbrăţişeze acum pe deplin capitalismul părţilor implicate, care nu înseamnă numai maximizarea profiturilor, dar şi folosirea capacităţilor şi resurselor lor în cooperare cu guvernele şi societatea civilă pentru a aborda problemele-cheie ale deceniului. Trebuie să contribuie activ la o lume mai coezivă şi mai durabilă”.

Din fragmentul de mai sus se înțelege însă și că liderii lumii devin îngrijorați de soarta economiei așa cum este ea acum, încercând să găsească soluții pentru a evita posibile noi crize. Rămâne și de văzut dacă acest semnal nu este cumva dat prea târziu…

Pe baza liniei directoare evidențiate mai sus, în cadrul Forumului s-au format trei fronturi de dezbateri. Primul, care a făcut și deliciul publicului, a fost dezbaterea pe tema viitorului planetei. Celebra militantă în vârstă de 17 ani, Greta Thunberg, s-a aflat aici în lumina reflectoarelor, în discursul său ea criticându-i dur pe capitalişti şi pe politicieni: „Delăsarea dumneavoastră înteţeşte focul cu fiecare oră care trece, iar noi vă spunem să acţionaţi aşa cum, mai mult decât orice, vă iubiţi copiii”.

Dintr-o direcție opusă, Donald Trump a spus, în discursul susținut, marți, că omenirea trebuie să respingă semnalele trase de oamenii de știință și activiștii de mediu despre schimbările climatice.

 

 „Trebuie să-i respingem pe profeții sfârșitului lumii! În această perioadă nu este vreme să fim pesimiști. Este timpul să fim optimiști”, a subliniat președintele SUA.

Acesta a mai afirmat, referindu-se voalat la Greta Thunberg, și la avertismentele ei în privința pericolului schimbărilor climatice, că nu va permite ”socialiștilor radicali” să distrugă SUA, susținând că americanii au ”cea mai curată apă și cel mai curat aer din lume”. Mai mult, Trump a punctat în stilul său caracteristic: ,,azi sunt mândru că SUA sunt în mijlocul unui boom economic așa cum lumea nu a mai văzut. America înflorește și prosperă și câștigă din nou, ca niciodată până acum”.

Al doilea front de discuții a fost pe tema viitorului tehnologiei și implicațiilor ei în economie, dar și în viața societății. De exemplu, personalitățile de la Davos s-au întrebat cât de mult se poate reglementa activitatea unor giganţi precum Facebook şi Amazon. Mai mult, politica pe teme tehnologice a fost văzută și prin prisma îndelungatei competiţii între Statele Unite şi China, fiind cunoscută rivalitatea dintre cele două puteri în privința tehnologiei 5G. Iar discuțiile din domeniul tehnologiei nu s-au oprit numai la nivelul telecomunicațiilor.

Iată unul dintre zecile de exemple din agricultura viitorului: un start up american care produce carne artificială crescută în laborator, obţinută fără creşterea şi sacrificiarea animalelor, a primit recent o investiţie de peste 160 de milioane de dolari pentru a fi folosiţi pentru cercetare şi dezvoltare, printre finanţatorii proiectului numărându-se şi Bill Gates. Reprezentanţii companiei spun că au produs prima chiftea din carne pe bază de celule în 2016, iar în 2017 primul produs din carne de pui.

Așadar, ne vom bucura de faptul că în viitor animalele nu vor mai fi sacrificate, însă ce ne vom face cu sutele de milioane de viitori șomeri din industria zootehniei? Ce vom face în viitor cu alte sute de milioane de oameni care lucrează în agricultură, oameni ce vor deveni șomeri când te miri ce imprimantă 3D a viitorului va putea tipări în câteva minute o pâine sau chiar un kg de cartofi?

Al treilea și ultimul front de discuții din cadrul Forumului de la Davos a fost însuși viitorul capitalismului. Căci despre ce capitalism putem discuta când acesta se bazează pe piețe libere, iar recentele războaie economice dinte SUA și China sau dintre SUA și UE arată clar că piețele pot fi dimpotrivă, temeinic restricționate. Trăim așadar în aceste vremuri sfârșitul capitalismului sau acesta trece doar printr-o perioadă tulbure? Iată o întrebare simplă, la care însă nimeni nu a putut da un răspuns.

Nu putem încheia acest text fără a observa faptul că, la aceste  dezbateri importante privind viitorul umanității, România nu a reușit să iasă în evidență, ea neavând vreun reprezentant din domeniul politic, economic sau academic, rezervările trebuind a fi făcute din timp, mai precis încă din timpul guvernării PSD. Ori oare nu știm cu toții că acest partid nu a fost niciodată interesat de „Părţile implicate pentru o lume coezivă şi durabilă”?

 

Citește și:

Iohannis, la Iaşi: „Avem nevoie de alegeri anticipate pentru ca România să se schimbe în bine”


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.