De câţi copaci avem nevoie pentru oxigenul zilnic necesar unui singur om

-


Copacii eliberează oxigenul atunci când realizează procesul de fotosinteză, prin transformarea dioxidului de carbon şi a apei în glucoză. În 24 de ore, copacii produc mai mult oxigen decât au nevoie, astfel încât este un câştig net pentru întreaga natură, scrie sciencefocus.com.

Este nevoie de șase molecule de CO2 pentru a produce o singură moleculă de glucoză prin fotosinteză, iar șase molecule de oxigen sunt eliberate ca un produs secundar. De asemenea,  o moleculă de glucoză conține șase atomi de carbon, deci este un câștig net de o moleculă de oxigen pentru fiecare atom de carbon absorbit de copac.

Un adult inspiră aproximativ 7 până la 8 litri de aer pe minut, iar pe an, aproximativ 11 000 de litri de oxigen. Aerul care este respirat conține 20 % oxigen, iar aerul care este expirat conține 15 % oxigen, astfel încât aproximativ 5 % din volumul de aer, care se consumă în fiecare respirație, este transformat în bioxid de carbon. Prin urmare, un om consumă 550 de litri de oxigen pur pe zi, circa 19 metri cubi.

Dacă comparăm consumul de oxigen cu cantitatea produsă de un copac destul de mare, de 50 cm diametru, și o înălțime aproximativă de 30-40 de metri, acesta produce aproximativ 92 de litri de oxigen pur pe zi, oferindu-i unui om circa 14% din consumul zilnic. În acest context, un om ar putea supraviețui într-un spațiu închis, numai dacă ar fi înconjurat de 7 copaci înalţi.

Citeşte şi:

Viitorul gazelor rusești – unde și cât de mari sunt rezervele

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.