De ce a demisionat Valentin Popa din fruntea Educației: „Limba română nu este negociabilă”

-


Valentin Popa a demisionat joi din fruntea ministerului Educației, fiind cel de-al doilea ministru care renunță la portofoliu după ministrul Cercetării, Nicolae Burnete. Popa susține că asupra sa nu au fost făcute presiuni pentru a demisiona, ci a luat această decizie pentru că nu este de acord cu solicitarea UDMR de modificare a ordonanţei privind predarea limbii române la clasele minorităţilor. „Limba română nu este negociabilă”, a declarat Valentin Popa potrivit Realitatea TV.

 

„Solicitarea UDMR este inacceptabilă (…). Este mai degrabă centrată pe sfera politicului decât pe profesori. (…) Eu nu pot să pun în pericol stabilitatea Guvernului sau majoritatea parlamentară prin acţiunile mele unilaterale. Prefer să mă retrag atunci când solicitările depăşesc o anumită limită – cea a conştiinţei mele. E logic ca o ordonanţă de urgenţă a Guvernului care să modifice Legea educaţiei trebuie iniţiată şi semnată de ministrul Educaţiei Naţionale şi am delegat dreptul de semnătură pentru a rezolva această problemă doamnei secretar de stat Irina Covaci, care răspunde de minorităţi”, a explicat Valentin Popa, la B1TV.

Popa insistă că nu i s-a sugerat demisia. ”UDMR a solicitat introducerea unei ordonanţe de acest gen şi coaliţia aflată la guvernare a susţinut această solicitare. Am lăsat această solicitare să-şi parcurgă traseul, dar am declarat că eu nu semnez şi, în acelaşi timp, că îmi voi depune demisia dacă această ordonanţă de urgenţă îşi urmează cursul”, a mai declarat Popa, subliniind că atât preşedintele PSD, Liviu Dragnea, cât şi premierul Viorica Dăncilă “au insistat” să nu demisioneze.

Valentin Popa a demisionat joi după ce în cursul dimineții a refuzat cererea lui Liviu Dragnea de a semna o ordonanță care să anuleze efectele unei ordonanțe criticate dur de UDMR, potrivit G4Media.ro.

Din cauza acelei ordonanțe, UDMR a suspendat temporar protocolul de colaborare parlamentară cu PSD.

Popa a fost joi dimineață la biroul lui Liviu Dragnea din Camera Deputaților. Dragnea a declarat că au discutat despre problema OG privind predarea limbii române în clasele minorităților și a admis că Kelemen Hunor a avut dreptate.

Orodnanța girată de Popa a interzis învățătorilor maghiari să predea limba română dacă nu aveau studii universitare de specialitate, ceea ce a dus la o adevărată revoltă a părinților și profesorilor din zonele cu minorități naționale.

Citește și: Jurnalistul Rareş Bogdan, indignat că Dragnea l-a sacrificat pe Popa de dragul UDMR

Ministrul Educației Valentin Popa a demisionat 

Cine i-ar putea lua locul fostului ministru al Educaţiei?

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.