De ce a ucis Plahotniuc democrația din R.Moldova?

-


Invalidarea alegerilor pentru primăria capitalei moldave și implicit mandatul de primar al candidatului PPDA –PAS, Andrei Năstase, reprezintă o manieră brutală și bolșevică a oligarhului, Vladimir Plahotniuc de a anula voința electoratului moldav, prin intermediul unei justiții controlate, cu ajutorul judecătoarei Rodica Berdilo.

 

„Nu se confirmă legalitatea alegerilor locale noi ale primarului general al municipiului Chișinău din data de 20 mai 2018 – 3 iunie 2018”, a scris judecătoarea Rodica Berdilo, în hotărârea pe care a adoptat-o marţi seara, la ora 21.50, după aproape trei ore de deliberări.

Deși motivele invocate de justiția moldava sunt puerile în cazul anulării mandatului de primar lui Andrei Năstase, Vladimir Plahotniuc și-a calculat atent această mutare riscantă, în contextul în care guvernarea PDM încearcă din răsputeri să convingă Bruxellesul, că face reforme pentru a lua banii promişi. Pe de altă parte, cu un primar pro-european şi anti-oligarhic la Chişinău calculele politice ale lui Plahotniuc s-ar fi complicat în această toamnă, când speră să controleze atent jocul electoral, pentru configurarea noului plen de la Chişinău.

Surse din cadrul democraților moldoveni ne-au confirmat faptul că Plahotniuc l-a blocat pe Andrei Năstase cu ajutorul justiţiei, pentru că exista riscul ca acesta să coalizeze forțele pro-europene până la campania electorală din toamnă alături de Maia Sandu, din fotoliul de edil al capitalei moldave. De asemenea, Plahotniuc a fost deranjat de sprijinul politic pe care partidele de opoziţie de la Bucureşti i l-au oferit în campanie şi de atacurile pe care acesta le-a făcut în presa de peste Prut.

În momentul de faţă, Plahotniuc nu este sigur de nimeni şi de nimic în contextul în care Igor Dodon joacă rolul unui „Arlechin” la curtea „Ţarului de la Kremlin” şi nu obţine nimic concret.

De asemenea, sursele noastre ne-au mai spus că Plahotniuc nu se teme de proteste și de posibile acțiuni de nesupunere civică ale cetăţenilor, pentru că are controlul forțelor de ordine, al SIS-ului și nu va permite un scenariu de genul celui din aprilie 2009, când a fost debarcat regimul Voronin, prin forţa străzii.

Decizia lui Plahotniuc în cazul lui Năstase a fost atent calculată, deşi a părut o acţiune de moment, în contextul în care oligarhul moldovean are probleme cu „hoţul în lege” Karamalak, trecut în tabara lui Renato Usatâi, şi a dorit să transmită un mesaj direct oamenilor lui Putin.

La Kremlin, tandemul Dodon-Plahotniuc nu reuşeşte să convingă silovikii din jurul lui Putin, că sunt „oameni fideli Ţarului” în contextul în care oscilează între cele două axe: Bruxelles şi Kremlin. Pe de altă parte, nici lobbiul pe care preşedintele Kârgâstanului, Almazbek Atambaev, i l-a făcut lui Plahotniuc la Kremlin nu a avut nici un rezultat, iar oligarhul cel bun a luat decizia să rişte şi să anuleze alegerile democratice de la Chişinău, pentru a arăta lui Putin că încă „este stăpânul jocului la Chişinău”.

Această manevră bolşevică îi anulează lui Plahotniuc întreaga sa muncă de „european vopsit, dornic să cheltuiască banii Bruxellesului” aruncând R.Moldova într-o zonă şi mai adâncă a neîncrederii, la graniţa dintre UE şi Federaţia Rusă.

„PD va face alianțe politice cu oricare partid de dreapta care va trece pragul electoral. Nu vom lupta împotriva acestor formațiuni nici până la campania electorală și nici în timpul acesteia”, declara Vladimir Plahotniuc în toamna anului trecut.

Partidele de dreapta nu sunt adversarii noștri politici. PD va fi un adversar foarte categoric pentru fracțiunile politice, care vor veni cu proiecte îndreptate spre blocarea cursului european de modernizare a țării, spre anularea acordurilor semnate cu Uniunea Europeană și alte acțiuni care va duce la o schimbare catastrofală a direcție de dezvoltare a țării. Vă asigur că acești adversari vor simți cu adevărat energia noastră, dar și capacitatea de luptă, în fiecare zi, până în alegeri, dacă va fi cazul”.

Pe de altă parte, jocul nu este încă pierdut pentru Andrei Năstase, dacă cetățenii moldoveni vor ieși în stradă masiv în aceste zile, și vor pune presiune pe oamenii lui Plahotniuc din Justiție și instituțiile de forță.

„Fac un îndemn către toți cei care sunt în fața Judecătoriei să nu facă nimic de natură să dea satisfacție acestei guvernări. În termenii stabiliți de lege vom contesta la Curtea de Apel Chișinău și în funcție de rezultatul pe care-l va emite, vom proceda mai departe. Vom aștepta decizia Curții”, a declarat Andrei Năstase.

„Rugămintea mea este să ne pregătim de proteste de mare amploare, dar să o facem civilizat, respectând rigorile legii, chiar dacă acei care se află la guvernare controlează toate instituțiile de stat și încalcă flagrant legea”.

La rândul său, liderul PAS, Maia Sandu a scris pe Facebook că votul va fi apărat de cetățeni, deși Plahotniuc a călcat în picioare voinţa cetățenilor.

”Astăzi justiția controlată de Plahotniuc a luat cea mai criminală decizie la adresa democrației din Moldova – a călcat în picioare opțiunea liberă și democratică a cetățenilor. Astăzi ei au scuipat și au dat pe jos cu ceea ce ne-a mai rămas de preț – votul nostru”, a scris marți seara pe Facebook, Maia Sandu.

„Prin decizia fără precedent de astăzi Plahotniuc vrea să ne arate că lui nu-i pasă de oameni! Că el decide în această țară – decide cine câștigă și cine pierde. Noi însă ne vom apăra votul, pentru că e unica armă care ne-a rămas împotriva dictaturii. Noi le spunem ferm uzurpatorilor – ne vom apăra votul cu orice preț!”

În fapt, orice rău ar putea să fie spre binele forţelor pro-europene şi unioniste căci au încă un prilej de a negocia direct o coaliţie solidă împotriva binomului PDM-PSRM şi de forţa justiţia moldavă să facă un pas înapoi în faţa ordinelor lui Plahotniuc. Până atunci, regimul lui Plahotniuc dă semne de instabilitate întrucât este ţinut în şah, atât la Bruxelles cât şi la Kremlin.

Fără banii europenilor şi favoruri comerciale de la ruşi, regimul lui Plahotniuc este condamnat la implozie întrucât la masa “oamenilor grei” nu poţi să fii în două luntre. Ori Plahotniuc este şi pro-european şi pro-putinist prin maniera de acţiune şi control a statului frate dintre Prut şi Nistru.

„Strategia noastră este simplă: o nouă coaliţie proeuropeană în 2018, dezvoltarea ţării, consolidarea parteneriatelor cu Vestul”, declara recent Vladimir Plahotniuc.

Citeşte şi:

Scandal de spionaj la Kremlin. O moldoveancă, acuzată că a spionat pentru România

 

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.