De ce același tip de bere are uneori gust diferit

-


Diversele arome și notele citrice din bere provin din florile de hamei. Gustul lor variază de la regiune în regiune și de la un soi la altul. Berarii, prin urmare, caută să cumpere mereu anumite tipuri de hamei, din anumite locuri, pentru a se asigura că aroma berii lor nu se schimbă în mod imprevizibil.

Dar nu pot fi întotdeauna siguri de ceea ce cumpără. Unii fermieri intervin pentru a înlocui hameiul de înaltă calitate cu soiuri mai ieftine, care pot afecta gustul berii. Depistarea lor este dificilă. Testele existente se concentrează pe măsurarea nivelurilor indicatorilor chimici, cum ar fi uleiurile esențiale. Dar ele nu sunt foarte sensibile și de obicei necesită ca falsificare să fie de 10% sau mai mult înainte de a declanșa o alertă.

Acum, după cum se prezintă în Jurnalul de Chimie Agricolă și Alimentație, Miha Ocvirk, student doctorand la un institut de cercetare din Slovenia, și Iztok Kosir, coordonatorul său, vin cu o altă idee.

Planul este de a împrumuta o tehnică de detectare a fraudei utilizată pentru alte tipuri de alimente, cum ar fi mierea și uleiul de măsline. Se bazează pe faptul că nu toți atomii unui element dat sunt creați egali. Toți atomii de carbon, de exemplu, au șase protoni în nucleul lor, însă numărul de neutroni variază. Majoritatea atomilor de carbon au șase neutroni. Totuși, aproximativ 1% din ei prezintă un neutron în plus, fiind astfel numiți „carbon-13”. Atomii unui element dat cu numere diferite de neutroni sunt cunoscuți ca „izotopi” ai acelui element.

Ocvirk a studiat carbonul-13, azotul-15 și sulful-34 în hamei. Nivelurile acelor izotopi variază între soluri și soiuri diferite de plante le absorb în cantități diferite. Măsurarea acestora într-un transport ar putea dezvălui dacă planta a fost înlocuită cu una mai ieftină.

Pentru a-și testa ideea, cercetătorii au colectat flori de hamei din nouă regiuni diferite, din Noua Zeelandă în Slovenia, și le-au supus, ulteior, analizei. Valorile azotului-15 au variat substanțial, de la trei părți per mie în Noua Zeelandă până la opt în Republica Cehă. Valorile sulf-34 diferă și ele, reprezentând, pe Coasta de Est a Americii, în medie două părți per mie, în timp ce în Africa de Sud – 11.

Aceasta a permis echipei să afle unde au crescut plantele. Cercetătorii spun că analiza izotopică este de două ori mai sensibilă decât cea chimică, fiind capabilă să identifice ”falsul” chiar și în situații în care doar 5% din conținut este din altă parte.

Citește și: 

Patru sfaturi de carieră pe care să ți le amintești toată viața

Cinci semne surprinzătoare care îți arată când cineva minte

În fiecare noapte ne supunem riscului de depresie. Ce obicei ar trebui să eliminăm

Urmărește Jurnaliștii.ro și pe Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi și mai importante știri ale zilei!


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.