De ce aleg tinerii africani grupările Boko Haram şi Shebab?

-


Sărăcia, marginalizarea şi proasta guvernare reprezintă principalii factori care împing tinerii africani să se radicalizeze. Aceştia optează pentru a deveni martiri ai jihadului în grupările Boko Haram din Nigeria şi Shebab din Somalia.

Mohamed avea doar 22 de ani, când a fost abordat de recrutorii grupării islamiste Shebab, în  satul său din Somalia acum șase ani. El speră să devină un luptător respectat în cadrul grupării, care controlează zone întinse din Somalia, scrie AFP.

Aflat în arest, după ce a încercat să arunce în aer Parlamentul din Mogadishu, Mohamed a mărturisit motivele care au dus la radicalizarea sa:  „perspectiva de a avea bani, de a-mi cumpăra haine noi şi de a mă căsători cu o femeie m-au împins în mişcare şi am decis să lupt pentru a ne apăra credinţa şi a pedepsi guvernul cel rău”.

Mohamed este unul dintre cei aproximativ 495 de bărbați și femei, care au fost intervievați în cadrul „Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD)”, pentru elaborarea  unui studiu privind radicalizarea din Africa. Toți s-au alăturat voluntar „mișcărilor extremiste” active în Nigeria (Boko Haram), în Kenya și Somalia (shebab) sau în Sudan (statul islamic), care au provocat zeci de mii de morți în numele islamului radical, în adesea zonele de frontieră și abandonate de guvernele centrale.

Rezultatele studiului trasează portretul unui „individ frustrat, marginalizat și neglijat în viața lui,  încă din copilărie”, cu puține perspective economice sau oportunități viitoare, notează oficialii PNUD.

În ceea ce privește chestiunea religioasă, în timp ce mai mult de jumătate dintre intervievați citează religia ca motiv pentru aderarea la un grup extremist, 57% admit că „au înțeles foarte puțin sau nimic despre textele religioase sau interpretările lor sau că nu le-au citit deloc”.

Unul dintre principalele motive pentru „convertire”, citat în 71% din mărturii, îl reprezintă frustrarea față de acțiunile autorităților, fie că este vorba de corupție, represiune sau execuţii publice împotriva populației, cum ar fi uciderea unei o rudă sau un prieten apropiat.
Este, de exemplu, izvorul unei mișcări ca Boko Haram, născut la începutul anilor 2000 în nord-estul Nigeriei, împotriva măsurilor guvernamentale centrale, percepute drept corupte și responsabile de sărăcia extremă a locuitorilor în regiune.

Anii de represiune acerbă i-au determinat pe tinerii inactivi inerți pentru a se alătura grupărilor islamice radicale, potrivit mărturiilor și analizelor colectate de AFP.

Oricare ar fi motivele inițiale pentru atragerea acestor tineri, studiul arată, de asemenea, că mulți dintre ei sunt foarte dezamăgiți de experiența lor jihadistă. O treime dintre respondenți au spus că nu au fost niciodată plătiți, unii nu au şi-au găsit o soție,  pe când alții au ajuns să regrete violența și distrugerea pe care au provocat-o.

Ali, un bărbat în vârstă de 53 de ani, îi spune anchetatorului că nu a „făcut asta pentru bani”, ci pentru credință.
„În toți acești ani nu am înregistrat nicio victorie sau progres real … Mi-am dat seama că majoritatea morților erau musulmani și civili”, a spus fostul jihadist.

Potrivit PNUD, 33,300 de persoane au fost ucise în atacuri violente în Africa în perioada cuprinsă între 2011 și începutul anului 2016, în timp ce numai Boko Haram a provocat cel puțin 17 000 de decese și peste 2,8 milioane de persoane strămutate din regiune.

Citeşte şi: Macron se amestecă în scandalul dintre Ankara şi Berlin

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.