De ce este ambrozia un pericol pentru sănătatea noastră

-


Ambrozia este plantă parazitară care produce cantităţi foarte mari de polen care devine periculos pentru populaţie întrucât dezvoltă reacţii alergice extrem de puternice. În România, se estimează că circa 482.000 persoane suferă de alergie la ambrozie.

 

Ambrozia polonizează din iulie şi până în septembrie, perioadă când este un real pericol pentru sănătatea noastră. Polenul acestei plante parazite determină apariţia unei reacţii alergice de tipul rino-conjunctivitei, afecţiune care în timp evoluează spre astm. Alergia la ambrozie este sezonieră și constă în: strănut în salve, prurit nazal, ocular și faringian, obstrucție nazală, rinoree apoasă, secreții postnazale, înroșire a ochilor, tușe seacă, wheezing și dispnee, în special dimineață și seară, urticarie.

O plantă matură de ambrozie poate elibera circa 8 miliarde de grăunţe de polen cu un diametru de 20 microni şi până la 30.000 de seminţe care îşi păstrează calităţile germinative 40 de ani.

În acest sens, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Sandra Alexiu, a declarat, într-un interviu la Mediafax, că în ceea ce priveşte alergia la ambrozie, cazurile sunt multiple, ea devenind extrem de frecventă în a doua parte a anului.

„Pacienţii au început să acuze probleme încă de acum două – trei săptămâni”, a subliniat medicul Sandra Alexiu.

În ceea ce priveşte paleta simptomatică a alergiei provocată de ambrozie, aceasta a mai spus că se manifestă prin afectarea aproape a tuturor elementelor care trădează o alergie.

„Apare o conjuctivită alergică, o rinită alergică acută, pot să apară obstrucţii, până la wheezing, adică respiraţia poate să fie îngreunată. În această perioadă, lăcrimarea e foarte abundentă şi împiedică vizibilitatea corectă, pacientul strănută foarte mult şi secreţiile nazale sunt foarte intense”, arată medicul.

Ȋn România, ambrozia se găsește atât în intravilanul, cât și în extravilanul localităților, în culturi agricole de cereale păioase, floarea-soarelui, porumb, precum și în pășuni, terenuri virane din localități, terenuri neîngrijite, șantiere etc. În oraș se întâlnește mai ales pe marginile șoselelor, pe spațiile verzi, dar și în curțile caselor și parcuri.

Cu un potenţial enorm de răspândire, planta produce peste 3000 de seminţe anual. Ambrozia este o adevărată ameninţare pentru agricultură, mediu şi sănătate publică.

Combaterea ambroziei se face prin metode recomandate de specialişti ai Direcţiei pentru Agricultură a Municipiului Bucureşti, respectiv cosirea repetată, manual sau mecanic, smulgerea în cazul unor suprafeţe izolate, efectuarea unor arături adânci şi discuiri pe terenuri agricole, cu excepţia erbicidării – în zonele de interes public.

În celelalte zone, se poate aplica şi erbicidarea, însă limitat pe terenurile infestate, doar la recomandarea specialiştilor şi sub directa îndrumare şi controlul specialiştilor din cadrul unităţilor fitosanitare pentru protecţia plantelor, pe toată perioada de vegetaţie.

În perioada 1-15 iulie, respectiv în perioada 16-31 iulie, o comisie mixtă constituită la nivelul primăriilor din fiecare localitate va verifica terenurile şi va aplica sancţiuni proprietarilor/administratorilor atunci când constată eventuale abateri.

Amenzile se situează între 750 şi 5.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv între 5.000 şi 20.000 de lei pentru persoanele juridice

Citeşte şi:

Schimb istoric de prizioneri între Rusia şi Ucraina. Un prim pas spre detensionarea relaţiilor bilaterale dintre Kremlin şi Kiev

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.