De ce ne pierdem puterea de concentrare pe măsură ce înaintăm în vârstă

-


Adulții mai în vârstă se lasă mai ușor distrași de informații irelevante decât persoanele tinere atunci când trec printr-o perioadă de stres sau emoții puternice – și o anumită rețea din creier identificată recent ca fiind epicentrul Alzheimer-ului și al demenței ar putea fi de vină.

Deficitul de atenție al persoanelor vârstnice este asociat cu locus coeruleus, o regiune mică a creierului care se conectează la multe alte părți ale creierului. Locusul coeruleus ajută la concentrarea activității creierului în perioadele de stres sau excitare.

A deveni mai ușor distrași de diverși factori este un semn al îmbătrânirii cognitive, a declarat autorul principal al cercetării, Mara Mather, erofesor la USC Leonard Davis School of Gerontology.

Studiul a constatat că suntem mai predispuși la distragerea atenției în condiții de stres sau excitare emoțională cu cât suntem mai în vârstă, ceea ce indică faptul că în timp capacitatea de concentrare scade.

„Efortul prea mare depus pentru a finaliza o sarcină crește excitația emoțională – așa că atunci când adulții mai tineri depun acest efort ar trebui să crească abilitatea lor de a ignora informațiile care le distrag atenția. Pentru persoanele mai în vârstă, însă, efortul poate face ca atât sarcina la care se concentrează, cât și alte informații din exterior să iasă la fel de mult în evidență”, explică Mather.

Ca exemplu, dacă un adult mai în vârstă efectuează un test de memorie într-un birou al unui medic și încearcă să se concentreze, va fi mai ușor distras de gânduri sau de zgomotele din fundal decât un adult mai tânăr.

Citește și: 

Piața locurilor de muncă, din ce în ce mai severă! Ce calitate trebuie să ai pentru a avea succes

Cele mai bune trucuri pentru a respecta cu ușurință deadline-urile

De ce devenim somnoroși în fiecare zi la prânz și cum putem rezolva această problemă

Urmărește Jurnaliștii.ro și pe Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi și mai importante știri ale zilei!


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.