De ce ne urăsc ungurii atât de mult

-


Acțiunea SRI și DIICOT prin care a fost dejucat atentatul de la Târgu Secuiesc chiar de Ziua Națională este cât se poate de serioasă. Am văzut că ungurii o contestă. Greșit! Și atunci nu putem să nu ne punem din nou întrebarea: De ce ne urăsc ungurii atât de mult?

 

În Ungaria, de la președinte, primul ministru și până la ultimul cetățean sunt oameni cumsecade, dar toți au o problemă cu românii. Au o problemă de mentalitate și, vorba lui Putin, până nu se vindecă la cap e greu să te întâlnești cu ei. Nu numai de ieri, de astăzi, ci imediat după 1 decembrie 1918, ungurii au bătut din picioare. Problema e că ei au de a face cu un popor foarte tolerant – poporul român – deci e gestul ăla când îi dai o palmă sau îl scuipi și întoarce și obrazul celălalt.

Am citit discursul lui George Friedman. Recent și-a lansat o carte. El este un eurosceptic prin excelență, nu crede în viitorul Uniunii Europene și printre alte cauze ale destrămării UE se află, după cum spune el, și conflictul dintre națiuni. Iar conflictul între români și maghiari este pe primul plan. El povestește de mama sa că, în momentul în care pronunța cuvântul ”român”, scuipa. Acestea sunt povești lansate de el în spațiul public atunci când și-a lansat cartea la Chicago. El e jumătate evreu, jumătate ungur, născut în Ungaria.

  • Ungurii ne urăsc pentru că noi i-am eliberat în 1918 de guvernul comunist. Noi l-am dat jos pe Bela Kun în 1919.
  • Ne urăsc pentru că noi am insistat ca Ungaria să devină o republică independentă, când putea la fel de bine să revină o parte din Austria. Numai noi ne-am gândit la binele lor, că e bine să aibă un stat, o republică autonomă.
  • Ne urăsc pentru că noi ne-am bătut pentru eliberarea Transilvaniei.
  • Ne urăsc pentru că Stalin a zis că vrea să îi pedepsească pe unguri pentru că noi le-am recunoscut primul arbitraj de la Viena din 1918. Și ei au început războiul. Niște francezi au venit cu ideea ca Transilvania să fie dată Ungariei, dar Stalin a spus că vrea să pedepsească Ungaria pentru că a pornit un război nejustificat împotriva noastră.

Există precedentul Kosovo făcut de americani. Ei s-au declarat autonomi și a doua zi SUA le-a recunosc autonomia. Dacă ăștia în Ținutul Secuiesc proclamă astăzi autonomia, mâine Rusia zice că recunoaște acest stat autonom.

Ungurii mor de necaz că noi avem tratatul strategic cu americanii. Nu au decât să facă icter de supărare, că nu au ce să facă.
Și desigur că ei provoacă pentru ca noi să reacționăm, dar să nu le întindem și celălalt obraz, chiar dacă suntem oameni cumsecade.

Eu până acum nu am găsit o acțiune a românilor împotriva maghiarilor. Nu există așa ceva la români. Românii au un comportament impecabil. Ungurii sunt privilegiați la noi. Problema este că au vrut să ne calce mândria națională de 1 decembrie. Și acum i-au îndârjit pe cei de la SRI.

SRI nu e fosta securitate să aresteze pe cine vor. Ei merg pe legalitate. Acești atentatori erau demult în vizorul SRI. Știau tot ce fac.
Asta este realitatea. Imensa majoritate a ungurilor ne respectă, dar sunt aceste capete înfierbântate care sunt incitate de la Budapesta și subvenționate de la Moscova.  Toate organizațiile lor vin prin fonduri de la SVR – Serviciul de Spionaj al Federației Ruse.

În concluzie, ungurii ne urăsc pentru că i-am scos în civilizație și am vrut să avem relații normale cu ei. Și dorim lucrul ăsta.
Și ei acum joacă cartea Moscovei. Îi deranjează și pe europeni și Washingtonul e deranjat de ce fac ungurii. Dar au zis că e bine să îi lași în pace că se fac singuri de râs.

Cristian Troncotă este profesor asociat la Academia Nationala de Informatii ( din 2009) si la Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu (din 2004) – Facultatea de ştiinţe politice, relaţii internaţionale şi studii europene – cu activitate didactică la formele de pregătire universitară de licenţă şi masterat; Cursurile predate abordează tematici legate de instituţii, politici şi strategii de securitate.  


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

bookmark icon