De ce nimeni nu vrea un sistem sanitar corect?

-


Structura actuală a sistemului sanitar continuă să fie un cerc vicios, dar este un sistem construit anume să fie așa, iar orice modificare care duce la controlul calității și al costurilor întâlnește o rezistență mare, susține medicul Horea Timiș, unul dintre dezvoltatorii HBSGroup (Healthcare Business Solution – un  grup de inițiativă pentru un sistem sanitar optim bazat pe management modern.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Timiș enumeră câteva motive care stau la baza neperformanței sistemului sanitar:

1.În primul rând, sistemul de sănătate este o sursă inepuizabilă prin care politicul își alimentează resursele, companii agreate, achiziții, posturi recompensate. Este de ajuns să ceri lista contractelor și a serviciilor externalizate ale unui spital, ca să vizualizezi zona de interes, și toate duc întru un singur punct.

2.În al doilea rând, prin numărul mare de angajați este o imensă resursă umană controlată. Sistemul sanitar este unul dintre primii angajatori dintr-o comunitate. Este considerat o prioritate și un punct strategic politic.

3. În al treilea rând, este un sistem închis în care nici mass-media, nici oamenii de rând nu pot penetra să înțeleagă mecanismele de funcționare. Controlul calității și al performanței este foarte complicat și acest lucru ascunde foarte ușor ineficiența managerială. Practic, lipsa transparenței, lipsa indicatorilor, lipsa costurilor exacte fac sistemul sanitar să poată ascunde și să poată justifica hemoragii financiare.

„Structura actuală a sistemului sanitar continuă să fie un cerc vicios.  Practic, specialiștii avem, știm cum să facem lucrurile să fie bine. Încă nu avem o clasă politică matură, pregătită să își dorească transparență.

Și nu avem o clasă politică nici puternică financiar pentru că nu ei sunt de vină… ci cel care menține și plătește decizia … Iar cei care au cash, care influențează decizia sunt, de fapt, cei care au cele mai mari cifre de afaceri cu creștere de la an la an în cu legătură în sistemul sanitar din România”, mai susține medicul.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.