De ce nu e indicat să ținem roșiile în frigider

-


Știai că roșia este, de fapt, un fruct, cu puține calorii (18 calorii la 100 de grame) și o sursă excelentă de antioxidanți, fibre, minerale și vitamine. Licopenul este unul dintre cei mai cunoscuți antioxidanți ai roșiei și totodată unul dintre antioxidanții care își potențează proprietățile în timpul preparării termice.

Alături de carotenoizi, licopenul are capacitatea de a proteja celulele de radicalii liberi, implicați în accelerarea îmbătrânirii.

Roșiile conțin și Zeaxantină, un alt compus bogat în flavonoizi care ajută la protejarea ochilor de degenerescența maculară atribuită vârstei.

În plus, roșiile sunt o sursă bogată de vitaminele A,C, K.

Andrew Kesterson, fermier la Ferma Belle Meadow din Tuscaloosa, Alabama, a explicat cum își păstrează propriile roșii.

1.Opriți-le din coacere! „Căldura de câmp” este temperatura la care roșia continuă să se coacă. Pentru a o opri din coacere și, implicit, pentru a evita stricarea ei, se recomandă ca roșia să fie ținută la răcoare, dar nu în frigider. Locul ideal este o pivniță, unde temperatura nu trece de 14 grade Celsius. Așadar, evitați soarele, dacă puteți. Razele încălzesc roșiile, ceea ce le-ar accelera coacerea.

2.Evitați frigiderul! Dacă puneți roșiile mari, suculente într-un frigider, le veți deteriora aroma, textura și chiar culoarea, oprind activitatea enzimelor. În cazul roșiilor necoapte, acest lucru înseamnă că nu mai ajung la acea „dulceață” specifică unu astfel de fruct. Pentru roșiile coapte, încetinirea activității enzimei poate reduce o parte din aromă. Dacă le păstrați totuși în frigider, asigurați-vă că le veți ține la temperatura camerei timp de câteva ore înainte de a le consuma. Încălzirea lor va începe să activeze din nou activitatea enzimelor.

3. Păstrați-le cu susu-n jos! „Umerii” tomatei sau partea cea mai apropiată de tulpină sunt mai tari decât fundul delicat al fructelor. Pentru o mai bună păstrare, rotiți roșiile cu susul în jos, păstrând umerii pe o suprafață dură. Dacă acea parte a roșiilor se învinețește, nu-i bai. De asemenea, nu stocați roșiile una pe alta.

Totuși, roșiile pot fi ținute la frigider?

În mod ideal, nu. Timpul petrecut la rece le dăunează roșiilor și chiar și cele mai bune metode de recuperare nu le vor ajuta să-și recâștige aroma, le crește nivelul de zaharuri și le reduce din textura cărnoasă. Dar dacă trebuie să evitați putrezirea unei roșii mari, atunci frigiderul este de mare ajutor.

Citește și:

A treia zi de cercetări extinse la „Casa groazei”. Ce se știe până acum


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.