De ce nu trebuie să vă cumpăraţi locuinţe în următorii doi ani

-


Prețurile locuințelor vor înregistra în următorii doi ani o scădere generalizată cu cel puțin un sfert din valoarea actuală, astfel încât este de preferată să nu vă grăbiţi acum să vă cumpăraţi o locuinţă, susţine economistul Iancu Guda, într-o postare pe Facebook.

 

„Preţul la apartamente (inclusiv cele bune, inclusiv în marile oraşe), o să scadă cu cel puţin 25%-30% în maxim 2-3 ani (având în vedere ultimele cifre, cred că ajustarea o să fie mult mai rapidă, poate chiar în anul următor). Recomandarea mea rămâne aceeaşi: staţi în chirie pentru încă 2 ani, când o să cumpăraţi cu cel puţin 30% mai ieftin comparativ cu preţul actual”, a scris Iancu Guda, pe Facebook.

Potrivit acestuia, în luna august 2018, la nivelul întregii ţări, 40.576 de imobile au fost vândute, o scădere de 29% comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut.

„Finanţarea este din ce în ce mai scumpă, pentru că dobânzile pe lei o să rămână ridicate cel puţin pentru următorii 2 ani din cauza presiunilor inflaţioniste. De asemenea, salariile nu mai pot creşte în acest ritm, deoarece în sectorul public înregistrăm deficit fiscal record, iar companiile private nu mai pot suporta alte creşteri salariale fără să mai piardă din competitivitate. Programul „Prima casă” (care a reprezentat cel puţin 80% din creditele imobiliare contractate în perioada 2009-2018) urmează să fie închis în curând”, a adăugat Iancu Guda.

În acest context, acesta mai susţine că populaţia României cumpără euro mai greu, iar leul s-a depreciat cu 42% faţă de moneda UE.

„Astfel, moneda naţională (în care majoritatea românilor îşi încasează veniturile) s-a depreciat faţă de EURO cu 35% în ultimii 10 ani (de la 3,45 RON /EUR în 2007 la 4,65 RON / EUR în 2018). Chiar dacă în acest timp salariul mediu nominal brut a crescut cu 62%, aproximativ 42% din creştere este erodată de inflaţia cumulată în perioada 2008-2018). De aceea, salariul mediu real a crescut cu aproximativ 20% în ultimul deceniu, dar moneda naţională s-a depreciat între timp cu 35%. Preţul mediu al imobiliarelor a crescut deja cu 42% în ultimii trei ani, de la 950 (oct 2015) la 1.350 (oct 2018). Pentru majoritatea apartamentelor rezidenţiale din zonele bune ale capitalei preţul depăşeşte 2000 EUR / mp. Aceasta înseamnă că un cumpărător îşi recuperează investiţia prin chirie în aproximativ 25 de ani, comparativ cu perioada recomandată de 15-20 de ani (în funcţie de proprietate)”, a subliniat Iancu Guda.

El a mai spus că economia globală ar putea intră într-o nouă criză în următorii trei ani.

„Contextul extern nu este deloc stabil. Situaţia din Italia este foarte complicată, iar închiderea programului QE (relaxarea cantitativă a Băncii Centrale Europene) va duce la creşterea dobânzilor în 2019. Riscul că economia globală aşa între într-o nouă recesiune în următorii 2-3 ani este foarte ridicat.Toate aceste argumente mă fac să cred că cererea viitoare o să scadă. Între timp, oferta creşte (anul trecut volumul lucrărilor de construcţii rezidenţiale a crescut cu peste +70%, unde te uiţi se construieşte excesiv de mult)”, a conchis Iancu Guda.

Citeşte şi:

9000 de politişti şi 3000 de autospeciale, în stradă de Revelion

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.