De ce românii din diaspora nu se înregistrează on-line pentru a putea vota fără să mai stea la cozi interminabile

-


Deși în mai puțin de o lună expiră termenul până la care românii se pot înregistra on-line pentru a putea vota fără să stea la cozi imenze, puțin peste 8000 de români s-au înscris on-line pentru a vota prin corespondență, și puțin peste 8200 de români s-au înregistrat pentru a vota la o secție de votare. Așadar, circa 16.000 de români s-au înregistrat on-line pentru votul din noiembrie, deși la alegerile din 26 mai au votat aproape 400.000 de români. Frica de FISC i-ar împiedica pe românii din străinătate să se înscrie on-line, susțin jurnalistii de la PressOne.

 

Însă, potrivit legii care protejează datele personale, acestea nu pot fi folosite decât în scopul declarat pentru care persoanele trebuie să își dea în prealabil acordul.

Reprezentanții AEP spus că există mai multe solicitări adresate instituției în care li se cer clarificări privind această situație și că îngrijorarea românilor că ar putea fi umăriți de ANAF este unul dintre motivele care ar putea pune în pericol aplicarea legii votului prin corespondență.

Șeful Autorității Electorale Permanente, Constantin-Florin Mitulețu-Buică, recunoaște că ritmul „nu este unul satisfăcător” și că în lipsa unui număr suficient de preînregistrări există riscul „să se reia situația de la alegerile europarlamentare”, când mii de români nu au reușit să voteze din cauza cozile imense la care au fost nevoiți să stea ore în șir.

Românilor le este frica de faptul că, odată completate datele personale în formularul on-line dedicat alegerilor prezidențiale, sunt pasibili de dubla impozitare a veniturilor, atât în țara de reședință, cât și în România, arată PressOne.

„E o intoxicare care pleacă de la proasta înțelegere a felului în care funcționează legislația fiscală la nivel european. Și România, ca și alte țări, a încheiat acorduri cu alte state pentru a împiedica dubla impozitare a cetățenilor care lucrează în străinătate. Marea majoritate a românilor plecați în afară au contracte de muncă individuale, iar în dreptul european, pentru a evita dubla impunere, impozitarea se face la sursă, adică în țara unde cetățeanul muncește. Domiciliul fiscal nu are relevanță decât în cazuri speciale, iar acestea sunt foarte puține. Deci, marea majoritate a românilor sunt impozitați în țările unde lucrează și nu au de ce să le fie frică. Nu e o teamă legitimă”, susține avocatul Ciprian Păun.

El Emigrante, o pagină care are peste 62.000 de like-uri și care e gestionată de un român plecat în Spania, a realizat pe 7 august un sondaj online la care 42% din respondenți au răspuns că nu-și vor da adresa statului român, de frica urmăririi fiscale și a localizării lor exacte.

L-am întrebat pe Cristi, care lucrează ca pompier în Marea Britanie, dacă s-a înregistrat pe siteul www.votstrainatate.ro și ne-a răspuns că nimeni nu i-a spus despre un astfel de site, dar știa că la prezidențiale se va putea vot și prin corespondență. La alegerile din 26 mai, Cristi nu a reușit să voteze deoarece a lucrat până aproape de ora la care s-au închis secțiile de votare.

Românii care doresc să voteze în străinătate la alegerile prezidențiale din noiembrie se pot înregistra ca alegători în străinătate prin intermediul unui formular on-line, până cel târziu la data de 11 septembrie, ora 23:59:59.

Declic a lansat site-ul vot.declic.ro, unde sunt prezentați pașii pe care trebuie să îi urmeze românii din diaspora pentru a vota fără să mai stea la coadă.

Citește și:

Cum pot vota prin corespondență românii din diaspora. Înscrierea on-line pas cu pas

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.