De ce știrile false se răspândesc mai repede și mai mult decât cele reale pe rețelele de socializare

-


În prima lucrare de acest tip, profesorul Soroush Vosoughi și colegii săi de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT) prezintă dovezi că pe Twitter știrile false se răspândesc mai repede și mai mult decât cele adevărate.

Studiul, efectuat la MIT, a demonstrat asta analizând fiecare mesaj – tweet – publicat între 2006 și 2017. Cercetătorii au folosit modele statistice pentru a le clasifica drept ”false” sau ”adevărate” prin aplicarea datelor preluate de la șase organizații independente de verificare a faptelor. Acest lucru le-a permis să clasifice peste 4,5 milioane de tweets despre aproximativ 126.000 de subiecte diferite. Aceste știri au fost apoi clasate în funcție de modul în care se răspândeau printre utilizatorii rețelei de socializare.

Rezultatele au fost categorice. Informațiile false au fost redistribuite de mai mulți utilizatori decât cele adevărate și mult mai repede. Știrilor reale le-a trebuit, în medie, de șase ori mai mult timp decât celor false pentru a ajunge la cel puțin 1.500 de oameni. Numai aproximativ 0,1% din informațiile reale au fost redistribuite de mai mult de 1.000 de persoane, dar 1% din cele false au reprezentat între 1.000 și 100.000 de redistribuiri.

Motivul pentru care știrile false sunt prezente în număr atât de mare pe rețelele de socializare este simplu, spun cercetătorii – informațiile se răspândesc pe astfel de platforme pentru că sunt atrăgătoare, nu pentru că sunt adevărate.

O modalitate de a face ca știrile să fie atrăgătoare este să le adăugăm o componentă interesantă, neobișnuită. Bineînțeles, cercetătorii au descoperit că tweet-urile false erau mult mai romanțate decât cele adevărate.

Știrile false sunt, de asemenea, mult mai susceptibile de a transmite emoții, cum ar fi frica, dezgustul și surpriza, în timp ce informațiile reale s-a demonstrat că provoacă fie un sentiment de anticipare, fie de tristețe, bucurie și încredere, ceea ce duce la concluzia că oamenii preferă să împărtășească povești care generează reacții negative puternice.

Citește și: 

Patru sfaturi de carieră pe care să ți le amintești toată viața

Cinci semne surprinzătoare care îți arată când cineva minte

În fiecare noapte ne supunem riscului de depresie. Ce obicei ar trebui să eliminăm

Urmărește Jurnaliștii.ro și pe Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi și mai importante știri ale zilei!


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.