De ce timpul pare că trece mai repede pe măsură ce înaintăm în vârstă. Explicația științifică

-


Un alt an, o altă ocazie de a spune: „Unde s-au dus ultimele 12 luni?!” Ai auzit, probabil, multe persoane spunând că timpul pare că se scurge mai repede pe măsură ce îmbătrânesc și poate ai simțit chiar tu același lucru. În ceea ce privește motivul pentru care se întâmplă asta, au existat câteva teorii de-a lungul anilor și una nouă câștigă acum tot mai mult teren.

O primă teorie spune că atunci când suntem mai tineri, un an reprezintă un procent mai mare din viața noastră. De exemplu, la vârsta de patru ani, un an înseamnă 25% din toată viața, deci ar putea ca timpul de până atunci să pară, pentru copil, că a trecut mai greu. Pe măsură ce îmbătrânim, acest procent devine din ce în ce mai mic.

O altă explicație a oamenilor de știință este că ceasurile noastre biologice încetinesc pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Sau ar putea fi pur și simplu pentru că în copilărie acordăm mai puțină atenție trecerii timpului.

Un nou studiu, publicat în revista ”Self and Identity”, lansează o nouă teorie și se referă la o tendință psihologică numită „chunking”.

Filosoful Douglas R. Hofstadter susține că pe măsură ce înaintăm în vârstă tindem să așezăm experiențele prin care trecem în categorii mai mari care cuprind experiențe similare trăite în trecut. Acesta, spune el, ar putea fi unul dintre motivele pentru care ni se pare că timpul trece din ce în ce mai repede.

De exemplu, un copil mic care merge la plimbare cu părinții în parc poate trece prin numeroase experiențe noi. Vremea ar putea fi diferită, ar putea să întâlnească un câine dintr-o rasă până atunci necunoscută de el, să-și facă un nou prieten în zona de joacă sau să miroasă o nouă floare. Toate acestea vor fi experiențe individuale, noi, pentru copil. În același timp, o persoană adultă va ”arunca” probabil aceste experiențe în ”coșul” din mintea sa în care se află, deja, alte plimbări în parc similare.

Astfel, părinții copilului pot percepe timpul ca trecând mai repede, deoarece nu trăiesc nicio experiență nouă în acea zi.

Acest lucru are sens dacă măsurăm timpul prin numărul de evenimente memorabile care ni se întâmplă. Când suntem mai în vârstă, o mare parte din viața noastră ar putea fi alcătuită din evenimente repetitive, de rutină. În timpul copilăriei sau al adolescenței, însă, avem parte de mai multe experiențe noi – de la jocul cu prieteni noi, până la primul sărut, primele emoții la școală, primele examene importante și, mai apoi, căsătoria etc.

Prin urmare, potrivit acestei teorii, cu cât ne întâlnim cu mai puține experiențe noi, cu atât timpul pare că trece mai repede.

Citește și: 

Mânânci des cartofi prăjiți? Iată la ce riscuri te expui

Urmărește Jurnaliștii.ro și pe Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi și mai importante știri ale zilei!


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.