De ce unele persoane sunt „stângace”? Oamenii de ştiinţă au o explicație

-


Persoanele stângace nu au fost tratate întodeauna bine în istorie. Ele au fost persecutate, au fost etichetate ca reprezentând răul – numite uneori chiar drept vrăjitoare – în ciuda faptului că reprezintă aproximativ 10% din populație. De fapt, cuvântul „sinistru” vine de la „stânga” sau „mâna stângă”.

Au existat câteva teorii de-a lungul deceniilor despre motivul pentru care unii oameni sunt stângaci, inclusiv o idee depășită că are legătură cu mamele care sunt stresate în timp ce sunt însărcinate.

Un studiu din anii 1980 a constatat că folosirea mâinii drepte sau a cele stângi ar fi cel mai probabil determinată înainte de a ne naște: ecografiile sugerează încă din a 8-a săptămână de sarcină dacă un bebeluş va fi dreptaci sau stângaci. Începând cu a 13-a săptămână din pântece, bebelușii tind să sugă fie mâna dreapă, fie la degetul mare de la mâna stângă.

Se mai credea că diferențele genetice dintre emisfera stângă și cea dreaptă a creierului determină dacă cineva va folosi mai uşor mâna stângă sau pe cea dreaptă. Dar un studiu publicat în revista eLife a constatat că răspunsul ar putea fi în măduva spinării.

Studiul efectuat de Sebastian Ocklenburg, Judith Schmitz și Onur Gunturkun de la Universitatea Ruhr din Bochum, alături de alți colegi din Olanda și Africa de Sud, a constatat că activitatea genelor din măduva spinării a fost asimetrică în uter și ar putea fi responsabilă de dexteritatea mâinilor nostre.

Mișcările brațelor și mâinilor pornesc din creier, într-o zonă numită cortexul motor, care transmite un semnal maduvei spinării şi care se traduce într-o mișcare.

Cercetătorii au descoperit că în timp ce fătul creşte în uter, până la aproximativ 15 săptămâni, cortexul motor şi măduva spinării nu sunt încă conectate, deşi ce mână folosim mai bine a fost deja determinată.

Cu alte cuvinte, fătul poate începe deja să se mişte și să aleagă o mână „favorită” înainte ca creierul să înceapă să controleze corpul.

Citește și: 

Dieta alimentară care creşte riscul de diabet

Ce efecte poate avea încălzirea globală asupra sănătăţii oamenilor? Avertismentul specialiştilor

Ce efecte au, de fapt, suplimentele de vitamine asupra organismului

Urmărește Jurnaliștii.ro și pe Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi și mai importante știri ale zilei! 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.