De la Ali Chimicul la Tiranul din Damasc

-


După ce am văzut imaginile genocidului cu arme chimice din oraşul sirian Douma, mi-a revenit în minte un personaj  sinistru din apropierea fostului dictator irakian Saddam Hussein, care a plătit poate prea târziu pentru atrocităţile comise împotriva populaţiei kurde din nordul Irakului de la sfârşitul anilor ’80. Atunci, ca şi acum, comunitatea internatională a reacţionat târziu. Bashar al–Assad încă vieţuieşte la vârful puterii şi calcă pe urmele lui Ali Chimicul, utilizând gazarea împotriva propriului său popor.

sursa foto: realitatea.net

Ceea ce se întâmplă din 2013 în Siria este un genocid atent calculat de fidelii regimului Assad, alături de susţinătorii săi principali: Rusia şi Iranul. Masacrul chimic de la Douma nu diferă cu nimic de crimele odioase comise în Rwanda (1994) sau Bosnia (1995), ci doar amplifică proporția genocidului.

ONU definește genocidul astfel: „actele comise cu intenţia de a distruge, în totalitate sau numai în parte, un grup naţional, etnic, rasial sau religios, cum ar fi: omorârea membrilor unui grup; atingerea gravă a integrităţii fizice sau mentale a membrilor unui grup; supunerea intenţionată a grupului la condiţii de existenţă care antrenează distrugerea fizică totală sau parţială; măsuri care vizează scăderea natalităţii în sensul grupului; transferarea forţată a copiilor dintr-un grup într-altul.”

”Îi voi ucide pe toți cu arme chimice! Cine îmi va spune ceva? Comunitatea internaţională? La dracu cu ea și cu cei care o ascultă! Nu îi voi ataca cu substanțe chimice doar o zi, voi continua să îi atac chimic timp de cincisprezece zile”, declara Ali Hassan al-Majid, în toamna anului 1988, înainte de uciderea în masă prin gazare a kurzilor din satul irakian Halabja.

Ali Hassan al-Majid a rămas în istorie prin cruzimea cu care a gazat mii de kurzi în nordul Irakului la sfârșitul anilor ’80, în timpul războiului pe care vărul său bun, (Saddam Hussein) îl purta cu Teheranul și prin porecla de Ali Chimicul.

În calitatea sa de secretar general al Biroului de Nord al partidului Ba’th din Irak, al-Majid a deținut întreg controlul asupra operațiunilor din regiunea kurdă, din martie 1987 până în aprilie 1989, împreună cu  Corpul 1și 5 al armatei irakiene, Direcția Generală de Securitate și Direcția de Informații a Armatei.

Pe 20 iunie 1987, Ali Chimicul a orchestrat genocidul împotriva populației kurde din regiune, când a ordonat armatei ”să efectueze bombardamente speciale (să utilizeze arme chimice), pentru a ucide cât mai mulți oameni din zonele interzise.

Denumită după un verset coranic care justifică jefuirea proprietăților necredincioșilor, campania Anfal s-a desfășurat odată cu războiul dintre Iran și Irak din perioada 1980-1988.

Campania Anfal, sub comanda lui al-Majid, a condus la uciderea și „dispariția” a circa 100.000 de kurzi necombatanți, la folosirea armelor chimice împotriva acestora în zeci de locații și la distrugerea aproape totală a bunurilor de familie și comunitare, în zonele kurde rurale.

Povestea acestui sângeros criminal a luat sfârșit pe 25 ianuarie 2010, când a fost executat prin spânzurare, în urma mai multor condamnări la moarte primite din partea instanțelor irakiene.

Un urmaș demn de porecla Chimicul poate fi și Bashar al Assad, sinistrul dictator al Republicii Arabe Siriene, care a reușit să supraviețuiască la Damasc, datorită sprijinului Rusiei și Iranului în cei 7 ani de război civil. Regimul său a devenit ilegitim şi criminal, iar în acest sens mărturie stau atrocităţile şi crimele comise împotriva populaţiei civile.

Comisia independentă internațională instituită de către Consiliul Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului privind Siria susține că cel puțin 34 de atacuri chimice au fost conduse direct de Guvernul sirian din 2013, dintre care multe conţinând clor şi gaz sarin.

La rândul său, Human Rights Watch a raportat că au existat 85 de atacuri chimice începând cu anul 2013, pe baza analizei rapoartelor verificate din diferite surse, inclusiv a investigațiilor realizate de ONU și Amnesty International.

„Utilizarea pe scară largă de către Siria a armelor chimice împotriva civililor este relativ neobișnuită. Armele chimice sunt mult mai eficiente ca un instrument de teroare decât ca o armă de câmp de luptă”, a declarat Emma Ashford, cercetător la Institutul Cato.

În august 2013, la Ghouta, Guvernul sirian a gazat 1400 de persoane. O lună mai târziu, Executivul sirian a semnat Convenția privind armele chimice sub presiunea Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite. Atunci, președintele SUA, Barack Obama, a fost criticat pentru că nu a reacționat militar, deşi declarase  că se trăsese  „o linie roșie” în jurul utilizării armelor chimice.

În aprilie 2017, gazul sarin a fost folosit din nou într-un atac asupra localității Khan Sheikhoun, din nordul Siriei, și au murit circa 80 de civili.

Deși Donald Trump a reacționat militar și în aprilie 2017 pentru a pedepsi Guvernul sirian pentru atrocitățile comise împotriva propriului său popor, Bashar al Assad încă a rămas la putere și promite să lupte contra terorismului din țara sa, și pozează cu zâmbetul pe buze alături de deputați ruși.

Între cele două lovituri cu rachete pe care Trump le-a aplicat chirurgical regimului Assad, Guvernul de la Damasc a continuat să folosească clorul ca armă de ucidere în masă, pentru că atrage mai puțin atenția și nu este la fel de toxic precum gazul sarin.

”Atacurile asupra Siriei efectuate de coaliţia occidentală reprezintă un act de agresiune. Siria îşi va continua dezvoltarea suverană şi independentă, în pofida agendei Occidentului”, a susținut Bashar al Assad în fața parlamentarilor ruși prezenți la Damasc.

Rămâne totuşi o întrebare: Când va fi debarcat şi judecat pentru crimele comise împotriva propriului său popor, Bashar al Assad?

Cel mai probabil, când vor dori protectorii săi: Rusia, Iranul şi Turcia. Până atunci, războiul chimic pare că rămâne o soluţie utilă pentru fidelii regimului lui Assad.

Citeşte şi:

Trump le-a mulțumit aliaților pentru ”lovitura perfect executată” asupra Siriei

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.