Decizie istorică a Curţii Europene de Justiţie. Marea Britanie poate renunţa unilateral la Brexit

-


Curtea Europeană de Justiție a decis luni că Marea Britanie poate renunța unilateral la Brexit, într-o decizie care ar putea deveni istorică dacă Parlamentul britanic se opune la votul din 11 decembrie acordului negociat de premierul Theresa May cu Uniunea Europeană. CJUE a luat decizia după ce a fost sesizată de un tribunal scoțian, anunţă siteul oficial al instituţiei.

”Revocarea (n.r. declanțării Articolului 50 de Tratatul UE) trebuie decisă în urma unui proces democratic, în concordanță cu cererile constituționale. Această decizie  necondiționată trebuie comunicată în scris Consiliului European”, arată decizia CJUE.

Tribunalul scoțian are de judecat o cerere depusă de un grup de politicieni scoţieni. Cazul prezentat de semnatarii petiţiei este acela că este esenţial pentru tratatele şi valorile Uniunii Europene ca un stat membru să poată anula o notificare de retragere a sa din UE, fără a avea nevoie de acordul tuturor celorlalte state membre ale Consiliului, a explicat O’Neill într-o audiere la CJUE, scrie Agerpres.

De asemenea, Marea Britanie urmează să părăsească blocul comunitar pe 29 martie 2019, dar deocamdată nu se ştie dacă acordul convenit de premierul britanic Theresa May cu UE va fi aprobat de parlamentul de la Londra în şedinţa prevăzută pentru 11 decembrie.

Avocaţii grupului de politicieni scoţieni respectivi doresc ca CJUE să decidă dacă Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord îşi poate anula notificarea privind retragerea din UE conform articolului 50 al Tratatului de la Lisabona fără un acord din partea celorlalte 27 de state membre.

Aidan O’Neill a explicat că semnatarii petiţiei doresc să ştie care sunt opţiunile înaintea votului din parlamentul britanic de pe 11 decembrie.

El a precizat marţi că toate părţile au convenit că articolul 50 poate fi revocat, dar a subliniat că executivul UE (Comisia Europeană) şi Consiliul Uniunii Europene susţin că acest lucru poate fi făcut numai cu acordul unanim al celorlalte 27 de state membre.

În schimb, premierul britanic Theresa May a avertizat că, în cazul în care acordul privind retragerea Regatului Unit din UE nu este aprobat de Parlament, atunci ţara sa ar putea ieşi din blocul comunitar în absenţa unui acord sau ar putea să nu mai părăsească UE deloc.

Dacă CJUE decide că Regatul Unit poate revoca în mod unilateral Brexit-ul, atunci parlamentarii britanici ar avea o a treia opţiune viabilă, pe lângă acordul semnat pe 25 noiembrie la Bruxelles şi ceea ce miniştrii britanici descriu drept un scenariu haotic în cazul lipsei acordului, rămânerea în blocul comunitar după un al doilea referendum.

Citeşte şi:

Noi tensiuni la graniţa de est a Ucrainei. Sute de tancuri, pregătite de luptă

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.