Decizie radicală a lui Roger Federer în cazul turneului demonstrativ din Arabia Saudită

-


Tenismanul elveţian Roger Federer a refuzat să participe la turneul demonstrativ din decembrie de la Jeddah (Arabia Saudită), la care vor participa rivalii săi din circuit: Rafael Nadal şi Novak Djokovic. Regimul de la Riad se află sub o presiune crescândă a opiniei publice internaţionale, după asasinarea jurnalistului disident Jamal Khashoggi, în consulatul saudit de la Istanbul pe 2 octombrie.

 

Tenismenii Novak Djokovic şi Rafael Nadal nu s-a retras încă de la turneul demonstrativ de la Jeddah, deşi şi-au exprimat anumite îndoieli în legătură participarea acestora în contextul asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi pe 2 octombrie, în consulatul saudit de la Istanbul.

Întrebat marţi, la Paris, dacă a fost invitat anterior la turneul saudit, Federer a răspuns: „Da, m-au contactat şi pe mine”. „La momentul respectiv, nu am dorit să joc acolo. Aşa că pentru mine a fost o decizie rapidă”, a adăugat tenismenul elveţian.

În schimb, oficialii Organizaţiei Amnesty International le-a solicitat lui Nadal şi Djokovic să nu joace în Arabia Saudită.

„Sunt la curent, desigur, cu această situaţie. Însă am un angajament încă de acum un an, de a juca acolo. Iar echipa mea discută cu ei, pentru a analiza lucrurile. Asta este tot. Este teribil faptul că un jurnalist şi-a pierdut viaţa. Ştiu că s-a petrecut ceva foarte rău acolo, în interior. Vom urmări, deci, cum va evolua situaţia şi sper că lucrurile se vor lămuri cât mai rapid posibil”, a declarat Rafa Nadal.

Djokovic a precizat, la rândul său, că decizia de a juca în Arabia Saudită a fost luată cu mult timp în urmă.

„Avem acest angajament cu ei de peste un an, mai exact de anul trecut, când am discutat despre acest posibil meci. A fost decizia mea de jucător profesionist de a face asta. Ştiu, desigur, sunt la curent cu ceea ce s-a întâmplat şi este trist”, a spus tenismenul sârb.

Jamal Khashoggi, colaborator al cotidianului The Washington Post şi un critic la adresa Prinţului moştenitor saudit, Mohammed ben Salman, a fost ucis pe 2 octombrie după ce a intrat în consulatul Arabiei Saudite la Istanbul pentru a obţine documentele necesare căsătoriei cu logodnica sa din Turcia. Corpul lui nu a fost încă găsit.

Procurorul general al Arabiei Saudite, Saud al-Mojeb, se află începând de luni la Istanbul, pentru a se întâlni cu anchetatorii care se ocupă de acest caz. Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogam, a afirmat marţi că procurorul general saudit trebuie să clarifice cine a trimis echipa de 15 oameni la Istanbul pentru a-l ucide pe jurnalistul Khashoggi.

Citeşte şi:

Deputatul-mitralieră se vede ministru la Sănătate sau Transporturi

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.