Declarația nefericită a secretarului de stat ANES: „De ce o femeie nu poate fi motostivuitor?” Explicații

-


Grațiela Drăghici, șefa Agenției Naționale pentru Egalitatea de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), a devenit cunoscută publicului din cauza unei declarații devenită virală ⁣pe rețelele de socializare. Într-un material difuzat de ȘtirileProtv,  Grațiela Drăghici a fost întrebată despre firmele cu peste 50 de angajați, care ar fi nevoite să angajeze în doi ani și câte un expert în egalitatea de șanse. Grațiela Drăghici s-a întrebat „De ce o femeie nu poate fi motostivuitor?” Ulterior, Grațiela Drăghici a postat pe Facebook câteva precizări legate de afirmația.

„Legea e foarte clară. Expertul poate atrage semnal din perspectiva unor stereotipuri legate de meserii masculinizante. De ce o femeie nu poate fi motostivuitor? De ce un bărbat nu poate fi om de servici?”, a afirmat la ȘtirileProtv secretarul de stat ANES.

Premierul Viorica Vasilica Dăncilă a anunțat la începutul ședinței de Guvern din această săptămână că firmele cu mai mult de 50 de salariați vor fi obligate să aibă un astfel de responsabil. Șefa ANES spune însă că fiecare instituție decide dacă angajează un asemenea expert.

Șefa ANES susține că „sub presiunea timpului” și sub o „avalanșă de întrebări” din partea reporterului PRO TV „în loc de «o femeie poate fi PE motostivuitor», din grabă am spus că «o femeie poate fi motostivuitor»” .

Postarea Grațielei Drăghici:

„În legătură cu afirmația mea, dintr-un interviu de o ora, acordat ieri echipei PRO TV, în care sub avalanșă de întrebări și sub presiunea timpului, în loc de „o femeie poate fi PE motostivuitor „, din graba am spus ca ” o femeie poate fi motostivuitor „doresc sa fac următoarele precizări :

După cum poate știți, în urma cu doua zile au fost adoptate în guvern doua legi, la care s-a lucrat opt luni de zile și care au generat un interes semnificativ din partea opiniei publice și a presei.

Mă refer la cele care reglementează Ordinul de Protecție Provizoriu și Profesia de Expert în Egalitate de Șanse.

Astăzi, la prima ora, o echipa a TVR mi-a solicitat un interviu și am invitat-o la sediul instituției, anunțând portarul și colaboratorii de acest demers.

Numai ca, surpriza !

Inaintea sosirii echipei TVR m-am trezit la ușă biroului cu o echipa a PRO TV, neanunțata, neinvitata, și neintrebata de nimeni la intrare pentru ca paza știa ca urmează sa vina o echipa de televiziune .

Deși cei de la PRO TV nu au procedat deloc corect i-am invitat și am agreat sa mi se ia un interviu sub rezerva ca urma sa ajungă și echipa TVR.

Domnișoară Rafila Roxana Hulpe mi-a adresat o multitudine de întrebări, cu aparent entuziasm fata de activitatea instituției, fata de obiectivele asumate, fata de cele doua noi legi, iar eu m-am străduit sa răspund sub o mare presiune a timpului generată de sosirea intre timp a echipei TVR.

Este motivul pentru care la un moment dat am făcut acea afirmație greșită și orice om de buna credință înțelege contextul.

Ceea ce mi se pare nedeontologic, ca tot e la moda termenul, este faptul ca după o ora de interviu , prin care am dorit în mod onest sa transmit informații utile tuturor femeilor din România , reportajul a cuprins în foarte mica masura informațiile de interes public prezentate în interviu și s-a axat în cea mai mare parte pe atac la persoana și la instituția pe care o conduc.

Îndrăznesc sa cred ca domnișoara a venit din proprie inițiativă si din entuziasm jurnalistic ci nu direcționat, ce sa vezi, exact la o zi după ce au fost promovate în guvern, prin MMJS, cele doua legi foarte bune și mult așteptate, legi care vor oferi un răspuns unitar și coerent problematicilor de gen din Romania.”

Mihaela, profesor SNSPA, a comentat pe Facebook: „Doamna medic ginecolog, actualmente șefa Agenției Naționale pentru Egalitate de Șanse, este în perioada de alfabetizare pe fișa postului (doar suntem în plină epocă a contraselecției, ce Dumnezeu!). Numai că, în loc să devină măcar prin calificare la locul de muncă, expertă în politici ale echității de gen, ea pare să devină Amotostivuitoriței. Sau de-a dreptul motostivuitoare. Iaca, așa arată analfabetismul funcțional.
Îmi amintesc emfaza cu care spunea, a doua zi după numire: Cine se pricepe mai bine la femei ca un medic ginecolog? Mai să îți vină să îți pui halatul și să îi iei locul în sala de nașteri. Dacă e pe așa.. cel mai bine se pricep la femei afemeiații”.


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.