Dedesubturile presupusei asasinări a jurnalistului Khashoggi

-


Presupusa ucidere în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul a ziaristului Jamal Khashoggi, un critic al puterii de la Ryad, are pentru Turcia o dublă importanță politică.

Numai asasinarea unui reprezentant al presei într-o incintă diplomatică a Arabiei Saudite face ca măsurile luate în ultimii ani de regimul Erdogan în Turcia să pară rezonabile față de ceea ce se întâmplă în statul din Golful Persic. Cu alte cuvinte, Erdogan este musulmanul cel bun sau măcar „cel moderat”, pe când reprezentanții familiei Saud aflată în fruntea Arabiei Saudite sunt slujitorii cei sângeroși ai lui Allah. Mai profund, având în vedere că atât Turcia, cât și Arabia Saudită sunt țări dominate de credincioși musulmani suniți (cei care sunt, de altfel, și majoritari în această credință), Erdogan este sunitul de la care intreaga lume trebuie să ia lumină. Măcar atunci când se discută despre suniți, firește.

Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi, auto-exilat în Statele Unite unde publica articole pentru Washington Post, critic acerb al regimului de la Riad, a dispărut pe 2 octombrie, în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, unde intrase pentru a obţine documente de care avea nevoie în vederea căsătoriei cu logodnica sa de origine turcă. Washington Post scrie că oficiali saudiți i-ar fi propus lui Khashoggi să revină în țară, unde i s-ar fi oferit o funcție importantă în aparatul guvernamental. Autoritățile turce susțin că ar deține înregistrări care dovedesc că jurnalistul a fost torturat și ucis chiar de pe telefonul lui Khashoggi, care ar fi pornit funcția de înregistrare de la Apple Watch, chiar înainte de a intra în consulat.

A doua importanţă politică pentru Turcia a uciderii lui Khashoggi se leagă direct de prima. Prin ultimele sale acțiuni, Turcia vizează rolul de lider al lumii musulmane. Sau, cum am precizat mai sus, cel puțin al lumii musulmane sunite. Turcia știe că orice alte contracandidate la această funcție (Arabia Saudită, Iranul sunnit, Pakistanul, Indonezia șamd) sunt state care posedă diverse atuuri, însă nu au fie experiența necesară pentru acest lucru, fie forța economică și tehnico-științifică, fie sunt amplasate într-o poziție geostrategică în care interesele marilor puteri le împiedică pur și simplu să crească. Turcia, având în spate experiența Imperiului Otoman și reprezentând o economie aflată (încă) în top 20 mondial, are toate şansele să devină portavocea lumii musulmane. Tot ceea ce are de făcut este să meargă în continuare în „direcția Erdogan”. Și să discrediteze alte state care își doresc acest rol, atunci când are ocazia. Iar Jamal Khashoggi a fost ocazia perfectă pentru ca Turcia să atace mediatic un rival la șefia musulmană.

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.