Dedesubturile vizitei președintelui Iohannis în SUA

-


În perioada 19-20 august, Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua o vizită la Washington, la invitația Președintelui Statelor Unite ale Americii, Donald Trump. Conform siteului administrației prezidențiale, Klaus Iohannis și Donald Trump vor discuta despre întărirea și dezvoltarea în continuare a Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii, în toate dimensiunile sale.

Iar, potrivit unei discuții informale pe care șeful statului a avut-o cu jurnaliștii înaintea vizitei de săptămâna viitoare, şi energia va fi una dintre temele de pe agenda întâlnirii președintelui român cu cel american. „Energia este o zonă și sensibilă și importantă. Securitatea energetică ține de securitatea națională”, a explicat Klaus Iohannis.

SUA vor să arate că îl susțin pe Iohannis la prezidențiale

Desigur însă că limbajul diplomatic folosit de partea română nu poate ascunde mizele cât se poate de prozaice și de vizibile ale acestei întâlniri. În an electoral, cu câteva luni înainte de a începe campania electorală pentru funcția de președinte al României, SUA pur și simplu vor să arate că îl susțin în această chestiune pe Iohannis. Apoi pe Geoană. Să ne explicăm.

Mai întâi, frapează apropierea lui Iohannis față de SUA. Background-ul dumnealui cultural ar fi putut indica mai degrabă o apropiere față de Germania, carevasăzică de Uniunea Europeană, ceea ce este cu totul altceva.

Pentru că, de câțiva ani încoace, relațiile dintre nucleul dur al Uniunii Europene (Germania/Franța) și SUA s-au degradat vizibil, ajungându-se astazi la un îngheț diplomatic în toată regula. Iar această stare aproape conflictuală dintre UE și SUA se cunoaște bine și în mișcările politice din România.

Surprinzătoarea abilitate diplomatică a președintelui Iohannis

Până a discuta însă acest aspect, nu avem cum să nu remarcăm surprinzătoarea abilitate diplomatică de care președintele Iohannis a dat dovadă de-a lungul timpului, reușind ani buni de zile să se strecoare printre cei doi giganți care s-au luat la harță, mimând cu dexteritate afinitatea politică ba pentru o parte, ba pentru alta, până când lupta a devenit prea strânsă, iar probabil vacanțele lui Iohannis în SUA, la Miami, au contat mai mult decât apartenența sa la Forumul Democrat al Germanilor din România. Ce să-i faci, americanii știu și au cum să te facă să le fii prieten…

USR/PLUS, mișcări politice agreate de către nucleul dur al UE

Având în vedere cele spuse mai sus, putem înțelege limpede ceea ce acum un an ar fi părut un lucru imposibil de imaginat, și anume faptul că USR/PLUS nu-l va sprijini la prezidenţiale pe Iohannis în lupta împotriva candidatului PSD. Explicația este astăzi simplă: USR/PLUS sunt mișcări politice agreate de către nucleul dur al UE (Franța/Germania), state care concurează în aceste vremuri SUA pentru influență în politica românească.

Acesta este motivul pentru care Barna va fi, probabil, invitat curând, în contrapartidă cu vizita în SUA a lui Iohannis, la întrevederi cu oficiali ai UE, Franței sau Germaniei. Așadar, având în vedere că SUA se află într-o puternică ofensivă pentru a-și stabiliza influența în statele din centrul și estul Europei, Iohannis va beneficia în campanie de tot sprijinul Washingtonului.

Mircea Geoană, un caz cu totul special

Un caz cu totul special însă este cel al dl. Geoană, legat de Iohannis chiar și numai prin posibilitatea ca acesta să-i urmeze în funcție.

Propunerea lui Geoană acum câteva săptămâni în funcția de secretar adjunct al NATO a uluit cel puțin opinia publică din România. Fără îndoială că pe o asemenea funcție nu se poate așeza decât o persoană agreată de SUA, acest stat având însă mii, poate chiar zeci de mii de posibilități de a alege un candidat demn de acest titlu. L-au ales pe Geoană.

Și evident că explicațiile privind „jocul diplomatic al României” care „a luptat” pentru propunerea lui Geoană pe această funcție sunt simple baliverne. SUA au avut, cu siguranță, un motiv întemeiat pentru a-l ridica din bezna uitării totale pe Geoană și a-l susține în această funcție. Cel mai probabil, Geoană este împins să devină foarte vizibil pentru a-şi maximaliza șansele de a candida în viitor din nou pentru funcția de președinte al României.

Alegerea lui Geoană mai poate avea însă și alte înțelesuri. Pentru că SUA avea și în România câteva figuri de unde să-și aleagă viitorul secretar NATO, însă probabil că l-au ales pe Geoană și pentru experiența sa indelungată în diplomație. Putem deci propune ca temă de discuţie ipoteza ca SUA să dorească în viitor din partea României o mai mare agresivitate diplomatică cel puțin în zona noastră a Europei. Cine știe, poată că nu va mai trece mult timp și România, înțelegându-se într-un final cu Ungaria, va deveni cel de-al cincilea membru al Tratatului de la Vișegrad. Pentru că acolo ne este locul!

Citește și:

Un fost inspector școlar despre „cancerul” care roade sistemul de Educație

VIDEO. China pregăteşte o intervenţie militară în Hong Kong la 30 de ani de la masacrul din Tiananmen? Sute de militari şi tehnică de luptă, la frontiera cu regiunea autonomă

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.