Defense Summit 2019. România, un pilon de securitate şi stabilitate la Marea Neagră. Rusia, principalul actor regional

-


Defense Summit Newsweek România este o acţiune lăudabilă a jurnalistului Sabin Orcan şi a Clubului Militar Român de Reflecție Euroatlantică, prin intermediul căreia s-au adus în prim plan chestiuni legate de apărarea şi securitatea României, în contextul în care presiunile Rusiei din Flancul Estic al Alianţei Nord Atlantice şi bazinul Mării Negre sunt tot mai pregnante, din 2014 şi până în prezent. De asemenea, din 2017, România alocă 2% din PIB Armatei pentru înzestrare şi modernizare.

 

În prezenţa Ambasadorului SUA la Bucureşti, Hans Klemm, a ministrului Apărării, Gabriel Leş şi a şefului Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă, experţi militari şi civili au făcut o radiografie utilă a transformărilor prin care trece Armata Română, începând cu 2017, anul când în premieră s-au alocat 2% din PIB, pentru înzestrare şi modernizare.

Experienţa de luptă şi interoperabilitatea căpătată de militarii români în teatrele de operaţii din Kosovo, Irak şi Afghanistan nu este suficientă dacă în următorii cinci ani politicienii nu îşi vor asuma în programul de guvernare continuarea procesului de înzestrare şi modernizare, pentru a se ajunge la parametrii optimi de flexibilitate şi operabilitate, cu noile tehnologii.

În momentul de faţă, regiunea Mării Negre este cea mai vulnerabilă zonă din proximitatea României, iar Federaţia Rusă este principalul actor regional care prin politicile sale hibride şi acţiunile de intimidare din Flancul Estic al Alianţei, crează instabilitate. De asemenea, prin anexarea Peninsulei Crimeea, Kremlinul şi-a întărit capabilităţile din bazinul Mării Negre şi totodată a reuşit să îşi consolideze prezenţa  în Marea Mediterană şi-n Siria.

De asemenea, planificatorii ruşi au intensificat exerciţiile militare şi programul acestora în regiune, după cum a susţinut şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ciucă. În acest context, s-a ridicat necesitatea unei planificări a Apărării la nivel naţional pe baza unei noi abordări a conflictului, bazate pe obiective specifice-doctrină militară-organizare-instruire-dotare-personal-standardizare.

Pentru realizarea cu succes a acestei problematici, generalul Nicolae Ciucă a evidenţiat „nevoia de răbdare strategică” care să se aplice şi pe partea de învăţământ militar.

În schimb, preşedintele Colegiului Naţional de Informaţii, Iulian Fota a spus că politica României de securitate naţională riscă să devină o formă fără fond, iar acest lucru ar trebui să ne dea de gândit tuturor în actuala conjunctură geopolitică.

„România nu știe care este cea mai mare amenințare de securitate. Politicul refuză să recunoască că trăim într-o lume mult mai periculoasă. Nu vor să fie întrebați ce fac pentru asta. La nivel politic nu a stârnit nicio reacție faptul că Rusia a confiscat o treime din Marea Neagră prin exerciții militare. Am reacționat doar pentru că au reacționat ucrainienii”, a subliniat Iulian Fota.

Potrivit acestuia, „la reuniunea diplomației românești nimeni nu a rostit cuvântul Rusia”.

„În niciun document oficial nu se precizează de ani de zile care este cea mai mare amenințare la adresa securității naționale a României, ca nu cumva vreo instituție să fie trasă la răspundere. Cum să-ți faci o agendă, cum să prioritizezia în aceste condiții. Până în 2014 am cârpit domeniul de securitate națională. Nu s-a făcut o revizuire strategică”, a adăugat Iulian Fota.

Corupţia şi decredibilizarea continuă a statului român sunt două teme la care clasa politică actuală este repetentă, pe care le-a transformat în subiecte de campanie electorală şi răfuială politică. În momentul de faţă, se impune o dezbatere serioasă atât în campania electorală pentru prezidenţiale, cât şi-n cea pentru parlamentarele de anul viitor a problematicilor de apărare şi securitate astfel încât cei 2% din PIB să nu fie risipiţi „pe forme fără fond”.

De asemenea, ne mai trebuie o analiză serioasă asupra rolului militarului şi a rezervistului militar din societatea românească.

„Situația regională este dificilă, dar nu există o amenințare directă la adresa România. Nu suntem simetrici cu SUA în ceea ce privește documentele strategice. Declarațiile oficialilor români au fost că nu există amenințări militare externe la adresa României. Pericolele identificate au fost interne, respectiv corupția. Asta în condițiile în care Rusia a catalogat NATO drept o amenințare la adresa securității sale și a anunțat că va acționa pentru eliminarea ei. Până la articolul 5, Tratatul NATO are patru articole care spun că apărarea națională este apanajul statelor naționale”, a adăugat generalul (r) Constantin Degeratu.

În faţa politizării excesive şi a luptelor intestine din politica şi societatea românească, generalul Degeratu a oferit o soluţie de bun simţ, la care ar trebui să reflectăm cu toţii: „Nu încălcăm niciun tratat. Suntem într-o situație tragică, nu dramatică, din punct de vedere al ființei naționale. Putem face asta, dacă convingem aliații că este și în interesul lor”.

„Trebuie să înceteze războiul româno-român, politic. Aceste programe de înzestrare sunt frumoase, dar ele vor mai dura vreo 5 ani. Soluția este dislocarea a două escadrile de F-16 din Germania și Italia în România, dislocarea a cel puțin două divizii de rachete ”Patriot”, dar și transferarea unui vas de luptă de dimensiuni mai mari. Avem 3 nave. Le putem înzestra cu rachete de coastă, cu rază de 300- 500 km, de pe nave americane, care se dezafectează”, a declarat generalul (r) Constantin Degeratu.

Concluziile Summitului sunt multiple, însă un lucru este cert: politicienii care vor veni la guvernare în următoarele cicluri electorale trebuie să continue modernizarea şi achiziţia de tehnică de luptă modernă pentru militarii români, astfel încât într-un interval de 10 ani să putem avea o armată modernă şi flexibilă, familiarizată cu noile capabilități operabile.

„România face investiții consistente pentru a-și îmbunătății capabilitățile militare. În al treilea rând, vreau să punctez contribuția României în teatrele de operații de pe glob, în special în Afganistan”, a declarat ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm.

Citeşte şi:

Reacția Occidentului la creșterea Chinei și protestele din Hong Kong, decisiva pentru economia lumii

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.