Proiectul de rectificare bugetară, în dezbatere publică. Deficit: 4,3% din PIB

-


Ministerul Finanțelor a pus marți în dezbatere publică proiectul de OUG pentru rectificare bugetară care prevede un deficit bugetar de 4,3% din PIB. De asemenea, creşterea accelerată a deficitului are la bază neîncasarea veniturilor prognozate, scăderea creșterii economice (4% față de 5,5% prognozată de PSD) și nerealizarea proiectelor cu fonduri europene.

 

Execuția bugetară pe primele zece luni scoate în evidență faptul că veniturile bugetului general consolidat sunt în sumă de 261,1 miliarde lei reprezentând 25,3% din PIB, cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 289,9 miliarde lei, reprezentând 28,1% din PIB cu un deficit de 28,83 miliarde lei, respectiv 2,8% din PIB peste nivelul de 2,76% din PIB cât a fost estimat deficitul bugetar pentru tot anul 2019 la prima rectificare bugetară. Astfel, veniturile bugetare colectate de ANAF prezintă o nerealizare de 8,3 miliarde lei față de program (grad de realizare de 96,5%)

În ceea ce priveşte creşterea economică, Guvernul Orban estimează o creştere de numai 4%, după ce PSD a avut drept ţintă o creştere de 5,5%.

Cheltuielile bugetului general consolidat se diminuează, pe sold, cu suma de 2.090,6 milioane lei, iar deficitul bugetului general consolidat în termeni cash se majorează cu suma de 16.266,3 milioane lei. De asemenea, sumele destinate asistenţei sociale se majorează cu 2,19 miliarde de lei, din care 2 miliarde lei sunt alocate Ministerului Muncii și Justiției Sociale pentru plata până la finele anului a drepturilor de asistență socială (pensii, alocații de stat pentru copii, indemnizații persoane cu handicap, indemnizații pentru persoanele aflate în concediu pentru creșterea copilului etc).

În schimb, primăriile și CJ  primesc circa 6,5 miliarde de lei pentru plata facturilor din PNDL (1,8 miliarde de lei), echilibrarea bugetului de asigurări sociale de stat și pentru Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate.  De asemenea, suma alocată plății proiectelor cu finanțare UE scade cu 5,6 miliarde de lei, ca urmare a execuției pe primele zece luni ale anului, și a estimărilor de plăți până la sfârșitul anului. Reducerea s-a realizat la propunerea ordonatorilor principali de credite.

Ministerele cărore le sunt alocaţi fonduri suplimentare:

Ministerul Justiției, plus 3,9 miliarde lei;

Ministerul Sănătății, plus 2,8 miliarde lei;

Ministerul Dezvoltării, plus 1,7 miliarde lei;

Ministerul Finanțelor, plus 388 milioane lei;

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, plus 299 milioane lei.

Ministerele de la care s-au tăiat bani:

Ministerul Educației, minus 2 miliarde lei (economii la proiecte cu finanțare externă nerambursabilă);

Ministerul de Interne, minus 1,1 miliarde lei (diminuarea propusă de către minister este în principal de la proiecte cu finanțare externă nerambursabilă);

Ministerul Transporturilor, minus 1 miliard de lei;

Ministerul Agriculturii, minus un miliard de lei;

Ministerul Fondurilor Europene, minus 300 milioane de lei;

SGG, minus 227 milioane lei;

Ministerul Comunicațiilor, minus 110 milioane.

Citeşte şi:

Ziua Z pentru Viorica Dăncilă. Demisie versus conducere colectivă. PSD, în derivă


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.