Delirul lui Erdogan la un an de la puciul eşuat

-


În data de 15 iulie, s-a împlinit un an de la puciul eşuat din Turcia. Cu o zi înainte, pentru a-şi arăta forţa încă o dată, preşedintele Turciei a dat ordin ca peste 7.000 de poliţişti, funcţionari publici şi universitari să fie destituiţi. Acest nou decret prezidenţial este ultimul dintr-o serie în cadrul unei epurări vaste, lansate în urma puciului eşuat, organizat, acuză Erdogan, de predicatorul islamist Fethullah Gulen, exilat de Statele Unite de mai mulţi ani.

Sute de mii de turci au comemorat în noaptea de sâmbătă spre duminică un an de la tentativa de lovitură de stat împotriva preşedintelui Recep Erdogan, care, într-un discurs, a promis să le ”smulgă capul trădătorilor”, relatează AFP.

Pentru a marca acest eveniment, Erdogan a participat la un miting în masă la Istanbul, unde a inaugurat un memorial dedicat celor 250 de victime ale puciului eşuat, iar apoi a susţinut un discurs în Parlament.

Eşecul puciului a fost salutat de Erdogan ca o ”victorie a democraţiei”, deşi forurile europene sunt îngrijorate de epurările în masă. Peste 50.000 de persoane au fost arestate, iar peste 100.000 destituite în valuri succesive.

”Vom smulge capul acestor trădători”, a ameninţat sâmbătă noaptea Recep Erdogan, într-un discurs ţinut în apropiere de Podul Martirilor de la 15 iulie, peste Bosfor, la Istanbul, în faţa unei mulţimi de câteva sute de mii de persoane.

Reiterându-şi susţinerea faţă de reinstituirea pedepsei cu moartea, Erdogan a propus introducerea unei ţinute unice pentru presupuşii pucişti încarceraţi, după modelul combinezonului portocaliu pe care-l poartă deţinuţii de la închisoarea militară americană de la Guantanamo Bay (Cuba).

Recep Erdogan este mai puternic ca niciodată la un an de la acest puci, iar o revizuire controversată a Constituţiei îi permite, teoretic, să rămână la putere până în 2029.

În pofida faptului că toate partidele politice au promis unitate după 15 iulie, climatul politic este mai fracturat ca niciodată.

O mişcare de protest şi de apărare a ”justiţiei” condusă de liderul principalului partide de opoziţie (CHP), Kemal Kiliçdaroglu, a reuşit să mobilizeze sute de mii de nemulţumiţi.

Gulen denunţă vânătoarea de vrăjitoare

Predicatorul turc Fethullah Gülen, artizanul loviturii de stat eşuate, potrivit lui Erdogan, a denunţat din nou, vineri, un ”puci abject” şi a condamnat ”vânătoarea de vrăjitoare” a autorităţilor turce, relatează AFP.

Într-un comunicat, el a condamnat, de asemenea, ”persecutarea fără precedent” a mişcării sale „Hizmet” (Serviciu).

”Acuzaţiile care mi se aduc în legătură cu puciul eşuat sunt calomnii, motivate politic, fără vreo bază. Îmi reiterez condamnarea puciului abject şi a autorilor lui. Denunţ vînătoarea de vrăjitoare (a Guvernului turc) care vizează pe oricine nu-i este loial preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi regimului lui”, afirmă în acest comunicat Gulen.

Citeşte şi: Salariile nesimţite ale celor care gestionează drumurile morţii în judeţul Braşov


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *