Demisii în lanţ la Curtea Constituţională din R.Moldova. Dodon, mulţumit de decizia judecătorilor

-


Judecătorii Curţii Constituţionale din R.Moldova au demisionat, miercuri, din funcţii în contetxtul în care atât şeful statului moldovean cât şi premierul au cerut demisiile tuturor, după avizul Comisiei de la Veneţia. De asemenea,  Mihai Poalelungi a renunțat pe 20 iunie la funcția de președinte al Curții Constituționale.

 

„Încetarea mandatului şi vacanţa funcţiilor de judecători ai Curții Constituționale va fi anunțată autorităților competente să desemneze noii judecători. Domnul judecător Veaceslav Zaporojan a fost abilitat de Plenul Curții Constituționale să exercite atribuțiile administrative ale președintelui Curții până la alegerea noului Președinte”, potrivit textului comunicatului de presă, emis de CCRM, scrie timpul.md.

De asemenea, Curtea Constituţională din R.Moldova a acționat contrar propriilor proceduri şi nu erau temeiuri pentru dizolvarea Parlamentului.

„În legătură cu deciziile Curții Constituționale din 8 și 9 iunie, Comisia de la Veneția constată că drepturile procedurale ale președintelui și parlamentului au fost grav afectate de numărul și viteza mare (o zi sau două zile pe parcursul unui weekend) cu care Curtea a decis asupra unor cazuri foarte sensibile, cu repercusiuni semnificative asupra instituțiilor statului. Nici președintele, nici Parlamentul nu au fost reprezentați și nici nu au avut șansa de a-și prezenta argumentele în fața Curții”, potrivit avizului Comisiei de la Veneția.

Astfel, experții constată că „decizia Curții Constituționale de suspendare temporară a președintelui și numirea primului-ministru ca președinte interimar nu a fost fondată pe prevederile Constituției Republicii Moldova”.

La rândul său, preşedintele R.Moldova, Igor Dodon a salutat decizia membrilor Curții Constituționale a Republicii Moldova, prin care au anunţat că demisionează, scrie Noi.md.

Potrivit acestuia, decizia judecătorilor CCRM a fost „unica rezonabilă în conjunctura actuală, dar și una mult așteptată nu doar la nivel național”.

„Numirea noilor judecători constituie un obiectiv de importanță deosebită în lumina ultimelor evenimente naționale, dar și a aprecierilor exprimate de partenerii externi. Astfel că, acest exercițiu urmează a fi axat exclusiv pe criteriile integrității, profesionalismului, ireproșabilității și nu în ultimul rînd, cel al obiectivității. Exprim încrederea în faptul că, noua componență a Curții Constituționale va fi una independentă, va realiza nobila misiune de a garanta supremaţia Constituţiei, se va supune numai Legii Supreme și va exclude cu orice preț influențele politice și jocurile de culise”, a subliniat Igor Dodon.

Citeşte şi:

Premierul R. Moldova, Maia Sandu va efectua prima sa vizită oficială la Bucureşti. Dodon l-a invitat pe Iohannis la Chişinău

 

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.