„Demonii” cu care se luptă Liviu Dragnea

-


Liderul PSD Liviu Dragnea este, la ora actuală, cel mai puternic om politic. Debarcarea din fruntea guvernului a lui Mihai Tudose, cel de-al doilea premier al PSD-ALDE în numai un an de la venirea la putere, le-a arătat românilor că Liviu Dragnea face și desface tot în politica românească. Cu toate acestea, liderul PSD se plânge de tot felul de demoni care îl tulbură de la „buna guvernare”. Toți acești demoni – oameni și instituții – formează statul paralel căruia PSD i-a declarat război anul trecut. Și tot atunci au aflat și românii că, de fapt, acest stat paralel inventat de PSD este „vinovat” de haosul în care a fost adusă România, deși PSD-ALDE controlează Guvernul și Parlamentul.

 

În prezent, Liviu Dragnea a pus tunurile pe șeful Serviciului de Pază și Protecție (SPP), Lucian Pahonțu, pe care l-a acuzat de mai multe ori  de imixtiune în activitatea politică, influențând, se pare, răsturnarea celor două guverne PSD-ALDE în decurs de un an. Șeful PSD a susținut că neînțelegerile dintre el și cei doi premieri – Sorin Grindeanu și Mihai Tudose – au apărut pe fondul unor presiuni și al unor „manipulări și intoxicări profesioniste venite din afară pentru a-i determina să aibă o anumită atitudine”.

Dragnea l-a atacat din nou pe Pahonțu, duminică seară, într-o emisiune la RTV și asta după ce, în cursul săptămânii trecute, Cabinetul Dăncilă a renunțat la serviciile SPP. „N-am avut protecţia SPP de când sunt preşedintele Camerei Deputaţilor, pentru că nu am încredere în generalul Pahonţu. De foarte mulţi ani îşi depăşeşte atribuţiile. De foarte mulţi ani foloseşte angajaţii ca să culeagă informaţii. Mergea pe la Parchete, pe la instanţe să colecteze informaţii. De foarte mulţi ani foloseşte instituţia. Unde scrie în fişa postului la SPP că trebuie să se bage în chestiuni politice? Nu pot să cred că preşedintele României este interesat de ce face un ministru, unde merge. Dar cine colectează informaţii le foloseşte într-un anumit fel. Culegea informaţii ca să poată să influenţeze”, a declarat Dragnea la RTV. Marți, liderul PSD și-a continuat atacul și a spus că s-ar impune înființarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru activitatea Serviciului de Pază și Protecție, condus de Lucian Pahonțu.

Dragnea a mai precizat că se va prezenta în față Comisiei de apărare a Senatului, pentru a prezenta motivele pentru care unii demnitari au renunțat la serviciile SPP, însă nu înțelege de ce a fost chemat la audieri și premierul Viorica Dăncilă.

Țintă a procurorilor DNA?

În luna octombrie, Liviu Dragnea declara în direct la RTV că este o țintă a procurorilor DNA, care ar avea o agendă împotriva sa și a partidului pe care îl conduce, dorindu-se destructurarea PSD. „În ultimii ani au fost mulți lideri PSD care au fost târâți, au fost umiliți, au fost anchetați, au fost atacați în presă cu informații livrate de DNA. Sunt absolut convins că DNA a livrat informațiile către presă și nu invers. Sunt oameni chemați la DNA care sunt întrebați direct să spună despre PSD, despre oameni PSD, ori asta înseamnă că este o țintă stabilită asupra PSD. Dincolo de asta, această țară nu se va însănătoși dacă aceste practici nu încetează”, declara Liviu Dragnea, la România TV. Peste o lună a fost lansată în spațiul public, printr-o rezoluție, sintagma de stat paralel.

În prezent, Liviu Dragnea este urmărit penal de procurorii DNA pentru constituire de grup infracțional, abuz în serviciu și infracțiuni referitoare la fraudare de fonduri europene, fapte săvârșite în dosarul „Tel Drum” în calitate de președinte al CJ Teleorman.

Fostul premier Victor Ponta a susținut încă de anul trecut că Dragnea ar trebui să definească sintagma pe care o foloseşte din ce în ce mai des: „statul paralel”.

„Guvern controlat de Liviu Dragnea, Parlament controlat de Dragnea. Nu mi-a zis cu cine să mă lupt. Cine e statul paralel? Dacă se referă la 2013, nu eu tăiam porcul pentru statul paralel, ci el. El a avut protecţie mulţi ani, însă când a venit informarea de la OLAF….Cred că şi acum încearcă să negocieze cu Kovesi. Nu îmi explic de ce nu s-a schimbat până acum, când ai majoritate, un alineat dintr-o lege”, declara fostul premier Victor Ponta ca replică la acuzația lui Dragnea potrivit căreia ar fi fost denunțător în Dosarul Belina.

Atacurile dintre cei doi s-au întețit în ultimele zile. Liviu Dragnea l-a acuzat din nou pe Victor Ponta, duminică seară, că, alături de Dan Şova şi Teodor Niţulescu, este denunţător în dosarul Tel Drum. Ponta i-a transmis lui Dragnea că dacă aduce dovada că l-a turnat la DNA va demisiona din Parlament, iar Liviu Dragnea, „cel mai mare mincinos din istoria politicii româneşti”, va trebui să demisioneze din Parlament şi din PSD. Răspunsul lui Dragnea a venit prompt: „Mie nu-mi place să conversez nici cu turnătorii, nici cu şantajiştii (…) cu părere de rău spun că nu ştie în ce s-a băgat”.

Opinia politologului

Politologul Lucian Dîrdală a făcut o trecere în revistă a „demonilor” care nu-l lasă pe Liviu Dragnea să conducă România așa cum ar trebui. „Recensământul demonilor cu care se luptă domnul Liviu Dragnea este complex și dificil, dar important este să fie construită o narațiune în care victima să fie un subiect colectiv – partidul. DNA este candidatul numărul unu, dar personalizarea e problematică: occidentalilor le place de doamna Kovesi. Nu le pasă chiar atât de mult, însă, și de domnul Pahonțu, șeful SPP. Serviciul respectiv este o necunoscută comodă în ecuația statului paralel (unul dintre cele mai bune constructe manipulative moșite de putere și mediile asociate). Dacă insiști prea mult cu SRI se sperie sau se enervează aliații. Cu SPP, însă, e mai ușor, lumea știe că ofițerii săi fac marcaj la demnitari și înțelege mai bine cum sunt corupte sufletele pure ale unor pesediști guvernamentali, până-ntr-acolo încât să le treacă prin cap că-l pot da jos pe domnul Dragnea”, a declarat Lucian Dîrdală pentru Jurnalistii.ro.

Mai puteți citi și:  Meleşcanu şi politica paşilor mărunţi către „Grupul de la Vişegrad”

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.