Deschiderea şcolilor în plină pandemie, un test electoral riscant pentru guvernarea liberală

-


Deschiderea noului an şcolar în plină pandemie de coronavirus reprezintă un test electoral riscant pentru guvernarea liberală de care va conta succesul electoral la alegerile locale şi parlamentare. În ciuda transferurilor de primari şi parlamentari de la PSD în fiefurile electorale unde liberalii sufereau, Ludovic Orban ar putea regreta amarnic că nu a efectuat o remaniere guvernamentală la începutul verii, când ar fi putut să scape de o serie de miniştri slabi, inclusiv de Monica Anisie de la Educaţie. Menţinerea acesteia la portofoliul Educaţiei în acest răstimp ar putea fi decontată electoral de liberali, dacă calculele hârtiei vor fi răsturnate de pandemie şi de incompetenţa autorităţilor locale în organizare.

Dacă în aceste două săptămâni până la alegerile locale din 27 septembrie, situaţia epidemiologică va exploda şi se vor înregistra  multe cazuri de elevi şi profesori infectaţi, PSD va avea şansa mult dorită de a se remonta electoral din mers. Cei vinovaţi pentru dezastru vor fi liberalii, iar electoratul captiv va fi din nou scos la înaintare, fără să le mai pese de vidul legislativ pe care l-au orchestrat intenţionat la sfârşitul stării de urgenţă sau de moţiunea de cenzură pe care au depus-o fără nicio logică în timpul vacanţei parlamentare.

Pe de altă parte, liberalii sunt avantajaţi de anchilozarea în proiect a liderilor PSD care nu au fost capabili să îi atace exact pe gafele făcute în acest răstimp, şi nu prin măsuri populiste care stau să arunce în aer stabilitatea şi bugetul României.

Dincolo de jocurile de culise cu iz politicianist, trei milioane de copii ai României au început luni, 14 septembrie, noul an şcolar fără tablete şi acces la internet, deşi toată vara am asistat la conferinţe de presă, unde guvernanţii dădeau asigurări că toate problemele vor fi rezolvate într-un timp rezonabil. Aici, în această ecuaţie, ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a fost depăşit de situaţie şi cel mai probabil stângăciile acestuia vor fi decontate electoral de PNL, pentru că în vară ar fi avut timpul necesar să planifice din vreme situaţia şcolilor, dacă ar fi avut o echipă de oameni competenţi şi nu aleşi pe sprânceană în baza algoritmului de partid şi filială.

Lipsa manualelor şcolare, a toaletelor sau a avizelor ISU pentru funcţionare sunt probleme moştenite an de an, exceptând pandemia care a condamnat şi condamnă la analfabetism şi abandon şcolar pe cei din mediile defavorizate. Dincolo de scenariile colorate şi de mesajele politice transmise, elevii vor învăţa cum vor putea, iar teama de infectare îi va măcina zi de zi pe profesori şi părinţi. În acest sens, 150 de dascăli s-au pensionat în regim de urgenţă cu câteva zile înainte de începutul anului şcolar. Alți 300 sunt deja infectați cu noul coronavirus, sunt plasați în carantină, iar 100 sunt internați în spital.

Dacă privim statistic situaţia, în 12.423 de şcoli, elevii pot merge fizic la cursuri, în timp ce în 4.915 va fi adoptat scenariul hibrid de învăţare. La nivel național, în 262 de şcoli elevii vor învăţa exclusiv online. În faţa acestor situaţii, ministrul Educaţiei le-a cerut elevilor şi profesorilor să fie prudenţi şi responsabili, însă a uitat un lucru elementar: „DEMISIA de ONOARE”.

„Ne concentrăm pe învățare, educația trebuie să constituie în orice situație. Fiți responsabili, prudenți, dar fiți și implicați. Mergem cu toții la școală. E important să mergem cu toții la școală și să fim alături de profesorii noștri. Copii, fiți responsabili și respectați toate regulile de prevenire și combatere a îmbolnăvirilor! Noi, profesorii, suntem alături de voi!”, a declarat Monica Anisie, la începerea noului an școlar, afectat de pandemia de coronavirus.

În schimb, copreședintele USR PLUS, Dacian Cioloș, i-a cerut demisia de onoare ministrului educației, Monica Anisie, din cauza haosului legat de redeschiderea școlilor și începerea noului an de învățământ.

„Guvernul este incompetent în chestiunea deschiderii școlilor. Educației nu știe ce vrea, dar știe că vrea să se facă așa cum vrea el. Din păcate, copiii și părinții trec zilele astea printr-un experiment al Guvernului care le testează răbdarea și încrederea în școala românească”, sublinia fostul premier tehnocrat.

Dincolo de problemele din Educaţiei şi gafele Monicăi Anisie, premierul Ludovic Orban mai are de rezolvat o cerinţă de la preşedinte şi de care depinde viitorul său politic după 27 septembrie sau mai bine spus 6 decembrie.

„Ce așteptări am de la PNL? Partidul Național Liberal este fără doar și poate cel mai important partid în ziua de astăzi pe scena politică din România și trebuie să demonstreze acest lucru și la alegerile locale. Mă aștept la un rezultat-record din partea PNL, mă aștept să aibă mai mulți aleși locali, mai multe primării, mai multe consilii județene decât au avut vreodată în ultimii 30 de ani”, a declarat preşedintele României Klaus Iohannis.

În acest sens, şansele ca PNL să obţină un scor istoric la localele de la sfârşitul acestei luni pentru a putea construi alte majorităţi în administraţiile locale depinde de evoluţia pandemiei şi de modul cum autorităţile locale şi-au făcut treaba în pregătirea şcolilor. Până în ziua votului, Ludovic Orban mai are un moment de respiro, deşi sondajele uneori s-au dovedit mincinoase.

„Obiectivul nostru este să câştigăm şi alegerile locale şi alegerile parlamentare. În momentul de faţă, sondajele ne indică, chiar şi-n sondajele făcute de socialişti – sondajele mincinoase – pe primul loc la o distanţă, în sondajele lor, de cel puţin 6 procente, în realitate suntem în momentul de faţă cu un avans de 9-10 procente în fata socialiştilor”, a declarat premierul Ludovic Orban, la reuniunea Preşedinţiei Grupului PPE.

Citeşte şi:

VIDEO. Iohannis, mesaj pentru profesori şi elevi la deschiderea noului an şcolar: „Eu am foarte mare încredere în voi şi împreună vom trece cu bine prin această perioadă”

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.