Descoperire importantă privind boala Alzheimer

-


Mecanismele biologice care stau la baza declinului cognitiv în cazul bolii Alzheimer ar putea suferi o „revizuire” majoră, potrivit noilor cercetări.

Astfel, mult timp medicii au crezut că neurodegenerarea Alzheimer este cauzată de plăcile beta-amiloid – congregaţii lipicioase ale unei proteine numite proteină precursor amiloid (APP), care se descompun în fragmente şi se adună în agregate toxice misfoldate, împiedicând, prin urmare, comunicarea neuronală. Mai exact, se credea că aceste plăci beta-amiloid sunt responsabile pentru moartea neuronilor în cazul bolii Alzheimer.

Dar noile descoperiri ale cercetătorilor de la Universitatea din Queensland din Australia sugerează că unele dintre aceste ipoteze pot fi eronate.

„Datele noastre ridică întrebări privind ceea ce se credea până acum, mai exact, că placile amiloidale sunt suficiente pentru a provoca modificări neurodegenerative asociate cu boala Alzheimer”, explica unul dintre cercetătorii din echipa biologului de celule stem Ernst Wolvetang de la Institutul australian pentru Bioinginerie şi Nanotehnologie.

Pentru a investiga aceste mecanisme, cercetătorii Wolvetang și alți cercetători au folosit celule stem de la persoanele cu sindrom Down.

În timp ce experimentele confirmă că nivelul crescut de APP conduce la creşterea plăcilor de beta-amiloid, în mod ciudat acest lucru nu pare să cauzeze moartea celulelor neuronale.

„Acest lucru sugerează că beta-amiloidul nu poate fi motorul central al morții celulelor neuronale asociate cu boala Alzheimer şi nu este direct responsabil pentru această patologie (cel puțin în modelul nostru)”, a explicat Wolvetang.

Acesta a mai spus că ar vrea să sublinieze faptul că echipa de cercetători are grijă să nu interpreteze prea mult datele obţinute. „Cu toate acestea, au fost alocaţi zeci de ani de cercetare și miliarde de dolari pentru terapia pe bază de amiloid și până acum aceasta au eșuat într-o mare măsură”, a completat omul de ştiinţă.

Cercetătorii nu știu sigur, dar sugerează că ar trebui ca viitoarele studii să se concentreze pe alte aspecte, având în vedere că amilozele nu pot fi la fel de implicate cum se considera înainte de acest studiu.

Constatările acestei cercetări au fost publicate în Stem Cell Reports.

Citește și: 

Dieta alimentară care creşte riscul de diabet

Ce efecte poate avea încălzirea globală asupra sănătăţii oamenilor? Avertismentul specialiştilor

Ce efecte au, de fapt, suplimentele de vitamine asupra organismului

Urmărește Jurnaliștii.ro și pe Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi și mai importante știri ale zilei! 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.