Descoperirea care fascinează NASA. Cum se modifică ADN-ul astronauților care călătoresc în Spațiu

-


Scott și Mark Kelly sunt gemeni identici cu două seturi din același ADN. În timp ce Scott, care este, totodată, și astronaut, a petrecut un an în Spațiu, fratele său a rămas pe Pământ, oferind cercetătorilor NASA o oportunitate unică de a vedea cum o călătorie în afara Terrei ne schimbă corpul și creierul. Rezultate sunt, spun ei, fascinante: aproximativ 7% din ADN-ul lui Scott a fost modificat ireversibil în Spațiu.

Mark a rămas pe Pământ, în timp ce fratele său a petrecut 340 de zile la bordul Stației Spațiale Internaționale, oferind NASA ocazia rară de a compara modul în care Spațiul i-a afectat genele.

Deși cei doi s-au născut cu același ADN, viața a expus fiecare set de gene la o serie de experiențe divergente – Spațiul fiind unul dintre ele.

Când Scott s-a întors pe Pământ după ce a petrecut un an în Spațiu, cercetătorii NASA au constatat că era cu doi centimetri mai înalt. Acesta s-a dovedit a fi, însă, doar un rezultat temporar al întinderii coloanei vertebrale într-un mediu lipsit de gravitate, și nu al modificării genelor sale.

Dar aceasta este doar una dintre numeroasele schimbări pe care cercetătorii le-au documentat până acum. În ADN-ului lui Scott au găsit o serie de particularități care nu sunt prezente la fratele său, Mark. În timp ce unele au fost temporare și s-au manifestat numai în timp ce astronautul se afla în Spațiu, altele s-au dovedit a fi de lungă durată.

Potrivit NASA, aproximativ 7% din genele lui Scott nu au revenit la normal. Aceste modificări definitive au apărut în principal în genele care controlează funcțiile legate de sistemul imunitar, de formarea oaselor și de repararea ADN-ului, de retină și de sănătatea ochilor, precum și în cele implicate în reacția la un mediu bogat în oxigen sau dioxid de carbon.

Citește și: 

Patru sfaturi de carieră pe care să ți le amintești toată viața

Cinci semne surprinzătoare care îți arată când cineva minte

În fiecare noapte ne supunem riscului de depresie. Ce obicei ar trebui să eliminăm

Urmărește Jurnaliștii.ro și pe Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi și mai importante știri ale zilei!


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.