Descoperirea care răstoarnă tot ce se credea despre personalitatea umană. Cum se schimbă aceasta odată cu vârsta

-


O nouă analiză a 14 studii la care au participat 50.000 de persoane poate oferi cele mai bune dovezi că personalitatea nu este fixată în noi pe viață.

Persoanele incluse în eșantion au arătat o tendință comună pe măsură ce au îmbătrânit – au prezentat schimbări în toate aspectele de bază ale personalității, pe care psihologii ajunseseră să le considere ”standarde de aur”.

Trăsături de personalitate precum asertivitatea, agreabilitatea, extrovertirea, deschiderea au prezentat fluctuații majore în viața participanților la studii. În plus, aproape toate, cu excepția agreabilității, au arătat tendințe descendente de aproximativ 1-2% per deceniu în toate cercetările.

În parte, aceasta a sugerat psihologilor că efectul supranumit „Dolce Vita” este cât se poate de real – că atunci când oamenii îmbătrânesc, se bucură de mai puține responsabilități sociale și pot face mai mult din ceea ce le place.

Oamenii vor simți o mai mică nevoie de a se conforma trăsăturilor colectivului din care fac parte, vor deveni mai puțin deschisi spre a încerca lucruri noi, mai puțin asertivi, deoarece devin mai egoiști, și mai puțin extroverțiți, deoarece începe să le placă să păstreze mai mult pentru ei înșiși.

Aceste tendințe au apărut în aproape fiecare etapă a celor 14 studii și s-au menținut, în cea mai mare parte, constante indiferent de regiunea geografică din care participanții la cercetări proveneau.

Totuși, au existat regiuni care s-au abătut de la normă. Persoanele din SUA au prezentat o scădere considerabil mai mare a extrovertirii pe măsură ce au îmbătrânit, ceea ce poate indica faptul că au devenit ”sătui” de presiunea permanentă de a fi sociabili.

Citește și: 

Mânânci des cartofi prăjiți? Iată la ce riscuri te expui

Urmărește Jurnaliștii.ro și pe Facebook pentru a fi la curent cu cele mai noi și mai importante știri ale zilei!


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.