Desfiinţarea ROBOR, o gogoaşă populistă a PSD

- 1


ROBOR nu poate să fie desfiinţat de Guvern, ci numai de BNR şi nu are legătură cu costul creditării, susţine analistul economic Bogdan Glăvan, pentru Jurnaliştii.ro.

„ROBOR oglindeşte costul capitalului şi eu cred că Guvernul încearcă să facă o scamatorie, după ce au determinat o criză de neîncredere în piaţă. De asemenea, ei vor să anuleze taxa pe active şi au nevoie de o scuză, de un alibi, că ar câştiga dacă s-ar întâmpla ceva cu ROBOR. Este doar o gogoaşă populistă a PSD”, a declarat Bogdan Glăvan, pentru Jurnaliştii.ro.

La rândul său, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu susţine că ROBOR a ajuns un fel de terorist pe care „îl aleargă toată societatea şi nimeni nu reuşeşte să pună mâna pe el”, precizând că s-a făcut propagandă că dacă băncile se înţeleg între ele neapărat înseamnă că se cartelizează.

„Am auzit că băncile s-au înţeles între ele (în privinţa nivelului ROBOR, n.r.). Aici este o mare neînţelegere, îmi pare rău că a împărţit toată societatea românească şi a ajuns acest ROBOR un fel de terorist, îl aleargă toată societatea şi nimeni nu reuşeşte să pună mâna pe el. S-a făcut propagandă că dacă băncile se înţeleg între ele neapărat se cartelizează. Nu este aşa! Căpătarea unui sens malefic a cuvântului «a se înţelege» este total improprie. Când vă duceţi în piaţă şi băteţi mâna cu un vânzător, nu vă înţelegeţi cu el? Că nu îi daţi cu parul. Asta este economia de piaţă, vânzătorul se înţelege cu cumpărătorul”, a declarat Mugur Isărescu, marţi, într-o conferinţă de presă.

Potrivit  acestuia, ministerul de Finanţe nu a mai făcut plăţi, ci a încasat.

„A luat bani de la bănci, nu banii băncilor, a luat banii clienţilor băncilor care şi-au plătit taxele şi impozitele. Şi, uşor uşor, a dispărut lichiditatea din piaţă, au luat-o dobânzile de la 1,50% şi acum sunt 3%, 3,51%, 3,52%. S-au înţeles băncile să facă asta? Nu. Nu au mai avut lichiditate. E vreo înţelegere malefică? Nu, nu au avut bani!”, a adăugat Mugur Isărescu. El a precizat că în primele zile din an a fost exces de lichiditate, pentru că ministerul de Finanţe a făcut plăţi, uşor peste ceea ce aştepta BNR, drept urmare a ajuns dobânda la 1,5%. „Se poate întreba: nu s-au cartelizat? Răspunsul: da! Dar are o valoare? Nu!”, a adăugat Mugur Isărescu.

Pe de altă parte, consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă a susţinut într-un interviu acordat Bloomberg că Executivul vrea să discute cu BNR pentru a schimba radical modul în care se calculează ROBOR . Potrivit acestuia, numai printr-o asemenea decizie se va evita „taxa pe lăcomie” impusa băncilor, măsură prevăzută în OUG numărul 114 aprobată la finalul anului trecut de Guvern.

„Sper să putem schimba radical modul în care se calculează ROBOR sau chiar să îl eliminăm. Se va lua o decizie cu Banca Centrală, care poate modifica regulile interne ale dobânzilor de pe piaţa interbancară fără aprobarea Parlamentului”, a declarat Darius Vâlcov.

În schimb, purtătorul de cuvânt al BNR Dan Suciu a spus că ROBOR este un indice al pieţei monetare şi nu trebuie introduse confuzii inutile în piaţă.

„În consecință, am vrea să păstram dialogul la nivel instituțional și să nu introducem confuzii suplimentare care deja au fost introduse de alți doritori de a-și aduce contribuția și mai degrabă de a crea deservicii unei piețe care funcționează normal în țara aceasta. Piața monetară pe care ROBOR o caracterizează ca fiind unul dintre indicii ei. A fost o propunere oficială și din nou, repet, în numele cui vorbește domnul Vâlcov până la urmă? Dacă e să ne uităm puțin la ceea ce a spus, deși e destul de eliptică declarația, nu știu de unde și ce să eliminăm. Poate din contractele de credit. Asta se poate. ROBOR a fost introdus în contractele de credit ca referință la rate printr-o OUG, nu de către BNR. Și ROBOR nu e o referință în principal pentru credite. A fost ulterior utilizată această referință”, a conchis Dan Suciu.

ROBOR este o expresie a lichidității din piață, iar încercarea Executivului de a anula acest indice interbancar poate avea consecințe foarte grave în reglarea lichidității în economia românească, sistemul bancar şi-n trezoreria statului.

Citeşte şi:

Gafă la Bruxelles. Dăncilă „a ajuns” premierul Bulgariei

 

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 1 comment
bookmark icon

One thought on “Desfiinţarea ROBOR, o gogoaşă populistă a PSD

  • As vrea sa stiu cand se va opri nebunia asta pe piata,am un credit la banca prima casa ieri ( ianuarie) plateam 1770 roni acum (februarie) platesc aceeasi rata dar cu suma de 3220 ron am plecat de la 749 ron pe luna si uite unde am ajuns tot salariul pe rata si de trait ??? Cum este posibil Asa ceva noi tinerii in tara noastra, luati apartamente prima casa ca apoi sa nu avem cum sa platim…. evacuare Cand Nu mai sunt bani… credit facut in 2016 contract semnat pe 20 de ani apartament 45000 de euro .Sa mai spun mai departe …ce viitor Avem mai nene…

    0

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.