Destinul cârtiței KGB din CIA.”Sunt american și așa voi fi întotdeauna”

-


Aldrich Ames a lucrat pentru KGB din 1985 până când a fost reținut în 1993. A vândut mai mult de 10 agenți ai CIA care activau în spațiul sovietic Kremlinului.

Născut în mai 1941, Aldrich Hazen Ames este unul dintre cei mai disprețuit spioni dubli din istoria CIA.  El a compromis operațiunile CIA timp de aproape zece ani în spațiul sovietic fără să fie prins de către contraspionajul american.

Ames și-a început cariera de analist în 1962 în cadrul CIA. În 1994, el a fost condamnat pentru spionaj și acum execută într-un penitenciar de maximă securitate o sentință pe viață, fără posibilitatea de eliberare condiționată. Potrivit informațiilor publicate în presa americană, el a obținut mai mult de 2,5 milioane de dolari (n.r. 4,6 milioane de dolari potrivit KGB), în urma informațiilor pe care le-a oferit Kremlinului despre operațiunile CIA pe teritoriul său.

sursa foto: Documentary Tube

Aldrich Ames este  responsabil pentru moartea a cel puțin 10 agenți CIA care au fost uciși după ce au fost identificați ca agenți ai Occidentului la Kremlin.

Ames a început să fie atras de KGB în anii ’70, în New York când i-a cunoscut pe sovieticii rezidenței de spionaj din zonă și unde a luat masa cu reprezentantul cotidianului Pravda.

”Știu ce este dăunător și știu ce nu dăunează și știu despre ce este cu adevărat Uniunea Sovietică și știu ce este mai bine pentru politica externă și securitatea națională. . . . Și voi acționa în acest sens”, declara Aldrich Ames.

Spionul CIA a trădat în primul rând pentru banii pe care i-a oferit KGB și apoi din dorința de revanșă față de unii colegi ai săi din Centrală. Ames a început să vândă secrete Rusiei în 1985 când a primit 50.000 de dolari pentru niște informații lipsite de valoare. Când KGB –ul a ridicat miza financiară, Ames a furnizat în 1986 o listă cu 10 surse ale CIA și FBI care spionau în Rusia.

Până la sfârșitul anului 1985, rețeaua de agenți a CIA a fost redusă și într-un ritm alarmant. Oficialii Agenției și-au dat seama că ceva nu a fost în regulă, dar nu se gândeau că Kremlinul acționa din interior. Pentru a-l proteja Ames, KGB  l-a trădat pe  un alt agent dublu  al CIA, care vânduse și  acesta secrete, Edward Lee Howard.

Ames a fost mutat la Roma în 1985, unde performanța sa profesională a scăzut, dar el încă mai transmitea secrete KGB-ului.

sursa foto: Twitter

El  a trebuit să treacă două examene poligrafice, unul în 1986 și altul în 1991. Le-a trecut pe amândouă și CIA a crezut că este curat. El a fost pregătit de ofițerii KGB pentru a trece testele.  Dar, deși a trecut testele poligrafice, Ames a devenit suspicios, deoarece au existat schimbări în stilul său de viață.

Colegii săi au observat schimbările din viața lui Ames care își permitea costume mai scumpe decât aveau șefii departamentele Centralei.  Ames și-a cumpărat o casă de 540.000 de dolari în Arlington și a plătit în numerar, în ciuda unui salariu anual de doar 60.000 de dolari.

De asemenea, și-a cumpărat o mașină Jaguar de 50.000 de dolari, iar facturile sale lunare de telefon au depășit suma de 6.000 de dolari. Cele mai multe dintre apeluri au fost făcute de soția sa, despre care se presupunea că ar fi fost  făcute  familiei sale  din Columbia.

FBI a început investigarea lui Ames în martie 1993. Ancheta a inclus supravegherea electronică și supravegherea fizică din noiembrie 1993. Au avut  prima șansă să-l aresteze în septembrie 1993 dar a scăpat.

La începutul anului 1994, Ames și soția lui urmau să participe la o conferință  la Moscova. FBI știa că nu mai poate aștepta, deoarece Ames ar fi putut pleca la Moscova și să nu se mai  întoarcă niciodată. Așa că l-au arestat în casa lui, în februarie 1994. Când a fost arestat,  le-a spus ofițerilor FBI că fac o mare greșeală. El a fost acuzat de spionaj pentru Uniunea Sovietică și a pledat vinovat pe 28 aprilie 1994.

sursa foto: washingtonpost.com

A primit o sentință de închisoare pe viață, în timp ce soția lui  a primit o sentință de închisoare de numai cinci ani.

„Practic, fiecare american care a fost închis în legătură cu spionajul a fost furat de o sursă sovietică. Nu există magie specială, încredere este ceea ce faci, încredere și o relație prietenoasă cu examinatorul, unde zâmbești și îl faci să creadă că-l placi”, a declarat Aldrich Ames.

Mai puteți citi și: Scandal în Piața Victoriei! ”Firea, nu uita, piața asta nu-i a ta!

 


Ne-ar plăcea să aflăm ce crezi despre cele de mai sus...

comments icon 0 comments
bookmark icon

Write a comment...

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.